United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Ο Ύπατος Αρμοστής Antonio Guterres και η Ειδική Απεσταλμένη της Υ.Α. Angelina Jolie προειδοποιούν για κλιμάκωση της κρίσης στη Μεσόγειο

15 September 2014

© UNHCR/P.Muller
Η Ειδική Απεσταλμένη της Υ.Α. συναντά τον Ayman Mustafa, έναν Σύρο πρόσφυγα από το Χαλέπι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Μάλτα. Η σύζυγος και η κόρη του γιατρού πνίγηκαν, όταν το πλοιάριο όπου επέβαιναν βυθίστηκε στη Μεσόγειο την περασμένη χρονιά.

Γενεύη, 15 Σεπτεμβρίου-Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Antonio Guterres και η Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας Angelina Jolie επισκέφθηκαν χθες τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας θαλάσσιας διάσωσης στη Μάλτα. Η επίσκεψη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, στο οποίο νέα περιστατικά βύθισης σκαφών στα ανοιχτά της Αιγύπτου και της Λιβύης κόστισαν τη ζωή σε ακόμη περισσότερους αθώους ανθρώπους. Η Angelina Jolie και ο Antonio Guterres  συνάντησαν τρεις επιζώντες μίας από αυτές τις τραγωδίες, οι οποίοι διασώθηκαν από ένα εμπορικό πλοίο και μεταφέρθηκαν στη Μάλτα από τις αρχές της χώρες. 

Στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα, η Angelina Jolie επίσης επισκέφθηκε οικογένειες Σύρων προσφύγων, οι οποίοι είχαν επιζήσει ενός αντίστοιχου ναυαγίου τον περασμένο Οκτώβριο. Μεταξύ αυτών, βρισκόταν ένα ζευγάρι από τη Δαμασκό, το οποίο έχασε τα τρία μικρά παιδιά του κατά τη διέλευση στην Ευρώπη, καθώς και ένας γιατρός από το Χαλέπι που έχασε τη σύζυγο και την τρίχρονη κόρη του από πνιγμό. Οι μισοί από τους ανθρώπους που καταφθάνουν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης είναι πρόσφυγες από τη Συρία και την Ερυθραία. 

Ο Antonio Guterres και η Angelina Jolie ευχαρίστησαν τις ναυτικές αρχές για τη συμβολή τους στις επιτυχημένες επιχειρήσεις που έχουν διασώσει πολλές ζωές. Εν μέσω προβληματισμών για τη βιωσιμότητα της ιταλικής επιχείρησης Mare Nostrum, απεύθυναν επίσης έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να εντείνουν την προσπάθειά τους να συμβάλλουν στις προσπάθειες διάσωσης και να μειώσουν τους θανάτους στη θάλασσα. 

Τη φετινή χρονιά και μόνο, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι πνίγηκαν ή χάθηκαν επιχειρώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 2.200 από τις αρχές Ιουνίου. 

Όπως δήλωσε η Angelina Jolie: «Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε την κλίμακα αυτής της κρίσης. Υπάρχει άμεση συνάρτηση μεταξύ των συγκρούσεων στη Συρία και σε άλλες περιοχές με την αύξηση των θανάτων στη Μεσόγειο. Πρέπει να καταλάβουμε τι οδηγεί τους ανθρώπους στην τρομακτική απόφαση να διακινδυνεύουν τη ζωή των παιδιών τους σε συνωστισμένα, μη ασφαλή σκάφη: η ακαταμάχητη επιθυμία τους να βρουν καταφύγιο. Πρόκειται για τμήμα ενός ευρύτερου προβλήματος – της ραγδαίας αύξησης των ανθρώπων που εκτοπίζονται ανά τον κόσμο από τις συγκρούσεις, που σήμερα ανέρχονται σε περισσότερα από 51 εκατομμύρια. Αν δεν αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες αυτών των συγκρούσεων, θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων που πεθαίνουν ή αδυνατούν να βρουν προστασία».

Μέχρι στιγμής τη φετινή χρονιά, 130.000 άνθρωποι έχουν καταφθάσει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης, αριθμός υπερδιπλάσιος των 60.000 οι οποίοι καταγράφηκαν το 2013. Στην Ιταλία έχουν σημειωθεί περισσότερες από 118.000 αφίξεις. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που διασώθηκαν στη θάλασσα στο πλαίσιο της ιταλικής ναυτικής επιχείρησης Mare Nostrum. 

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη αναζητούν ένα καλύτερο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης κατάστασης στη Μεσόγειο, ο  Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, δήλωσε: «Δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες για να κάνουμε τα πράγματα σωστά. Η ευρωπαϊκή ανταπόκριση πρέπει να είναι μια πραγματικά συλλογική προσπάθεια, η οποία θα προσφέρει ασφαλέστερους τρόπους για την εύρεση προστασίας, ενώ παράλληλα θα διατηρεί μια ισχυρή ικανότητα για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα. Εάν αυτό αποτύχει, πολύ περισσότερες ζωές θα χαθούν στο κατώφλι της Ευρώπης».

Στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων με βάση την αλληλεγγύη και την κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών, η Υ.Α. κάνει έκκληση για νόμιμες, ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για όσους διαφεύγουν από τις συγκρούσεις και τις διώξεις, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να επιχειρούν το θαλάσσιο πέρασμα προς στην Ευρώπη.

Στις λύσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται η μετεγκατάσταση, η εισδοχή στη βάση ανθρωπιστικών αναγκών, προγράμματα που βασίζονται στην ιδιωτική χορηγία, η διευκόλυνση της πρόσβασης στην οικογενειακή επανένωση, καθώς και η χρήση προγραμμάτων, όπως οι θεωρήσεις εισόδου (visas) για σπουδές ή εργασία. 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.