United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Υ.Α. χαιρετίζει ως πρωτοποριακή την προτεινόμενη Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και καλεί για την ταχεία υιοθέτησή της

13 May 2015

© UNHCR/F.Malavolta
Ομάδα προσφύγων και μεταναστών αποβιβάζονται από ιταλικό διασωστικό σκάφος, στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) χαιρετίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα, για τη διαχείριση των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ενισχυμένα μέτρα για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα και βελτιωμένους μηχανισμούς, ώστε να επιτρέπεται η νόμιμη είσοδος στην Ε.Ε. ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο, καθώς και να υφίσταται δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων. Επίσης, περιέχουν μέτρα για την αντιμετώπιση ορισμένων από τους παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους στα χέρια διακινητών, συμπεριλαμβανομένων των απελπιστικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν πολλοί πρόσφυγες στις πρώτες χώρες ασύλου και τις χώρες διέλευσης.

«Οι προτάσεις της Ε.Ε αποτελούν μεγάλο επίτευγμα όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και της μετανάστευσης», δήλωσε ο Volker Türk, Βοηθός Ύπατος Αρμοστής για την Προστασία στην Υ.Α. «Τώρα, έχει πολύ μεγάλη και ζωτική σημασία να υιοθετηθούν γρήγορα και να εφαρμοστούν πλήρως αυτές οι προτάσεις, για την αντιμετώπιση της επείγουσας ανάγκης της διάσωσης ζωών».

Το πρωτόγνωρο επίπεδο του παγκόσμιου εκτοπισμού από τους πολέμους και τις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ, το Κέρας της Αφρικής και σε άλλες περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια στη Λιβύη και των κλειστών χερσαίων οδών για τις μικτές μεταναστευτικές ροές σε άλλες περιοχές, έχει πυροδοτήσει τα τελευταία χρόνια την απότομη αύξηση του αριθμού των προσφύγων που ζητούν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω ενός από τους λίγους εναπομείναντες δυνατούς τρόπους: μέσω θαλάσσης.

Ένας καινοφανής αριθμός 219.000 ανθρώπων διέσχισε τη Μεσόγειο το 2014 σε σκάφη διακινητών και 3.500 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Περίπου οι μισοί από αυτούς τους ανθρώπους ήταν πρόσφυγες που διέφευγαν από πόλεμο και διώξεις. Μέχρι στιγμής, το 2015, περίπου 62.500 άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει τη διέλευση και τουλάχιστον 1.800 έχουν πεθάνει.

«Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. όσον αφορά την προσέγγιση είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης ενός τέτοιου προβλήματος και η Υ.Α. είναι στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να διαπιστώνει ότι η αρχή αυτή έχει αναγνωριστεί στις προτάσεις που υποβλήθηκαν σήμερα», δήλωσε ο Volker Türk. «Η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε περαιτέρω βοήθεια που μπορεί στα κράτη μέλη, ώστε αυτοί οι στόχοι να γίνουν πραγματικότητα». 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.