United Nations High Commissioner for Refugees
 • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
 • Εκτύπωση Εκτύπωση
 • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Συγκλονισμένος δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής με τη νέα ναυτική τραγωδία στη Μεσόγειο

12 October 2013

© UNHCR/F.Noy
Πλωτό νεκροταφείο για πλοιάρια διακινητών στη Λαμπεντούζα. Αυτά τα σαραβαλιασμένα πλοιάρια χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ανθρώπων που διαφεύγουν από τη Λιβύη στην Ιταλία. Πολλοί δεν τα καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι το τέλος.

ΓΕΝΕΥΗ, 12 Οκτωβρίου (Υ.Α.)-Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, δήλωσε συγκλονισμένος καθώς άλλη μία ναυτική τραγωδία στη Μεσόγειο στοίχισε τις ζωές τουλάχιστον 26 ανθρώπων, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ο κ. Guterres χαιρέτησε την  κοινή δράση των λιμενικών αρχών της Μάλτας για τη διάσωση 147 ανθρώπων και του Ιταλικού ναυτικού, που διέσωσε 56 ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τους επιζώντες, υπήρχαν συνολικά 400 Σύριοι και Παλαιστίνιοι στο πλοιάριο, πολλοί από τους οποίους, πλέον, αγνοούνται με το φόβο να έχουν πνιγεί. Η διάσωση έλαβε χώρα 60 μίλια νοτιο-ανατολικά της Λαμπεντούζα, στα χωρικά ύδατα της Μάλτας.

«Πρόκειται για την τρίτη ναυτική τραγωδία στη Μεσόγειο μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες», δήλωσε ο κ. Guterres. «Είναι ντροπή να γινόμαστε μάρτυρες του πνιγμού  εκατοντάδων ανυποψίαστων μεταναστών και προσφύγων στα  σύνορα της Ευρώπης».

Ο κ. Guterres εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία ότι οι Σύροι, που διαφεύγουν από μία φοβερή σύγκρουση, καταφεύγουν σε αυτές τις επικίνδυνες διαδρομές και τελικά πνίγονται, επειδή αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη. «Υπάρχει κάτι θεμελιωδώς απάνθρωπο σε έναν κόσμο, όπου Σύροι αναγκάζονται να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους στα χέρια αδίστακτων διακινητών προσπαθώντας να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη. Διέφυγαν από τις σφαίρες και τις βόμβες μόνο και μόνο για να χαθούν χωρίς να προλάβουν ποτέ να ζητήσουν άσυλο», πρόσθεσε.

Με σοβαρή ανησυχία, επίσης, πληροφορήθηκε ο κ. Guterres από μαρτυρίες των επιζώντων, ότι το πλοιάριό τους δέχθηκε σφαίρες από ένα σκάφος λίγο αφότου αναχώρησε από τη Zwara στη Λιβύη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις επιβαίνοντες.  Εξέφρασε την ελπίδα του ότι το περιστατικό θα διερευνηθεί και ότι οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Άλλα δύο πλοιάρια, ένα με 183 επιβαίνοντες και το άλλο με 83, διασώθηκαν την Παρασκευή (11 Οκτωβρίου) το βράδυ έξω από τη Λαμπεντούζα. 785 άνθρωποι φιλοξενούνται στο νησί, ανάμεσά τους και οι 156 επιζώντες του ναυαγίου της 3ης Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 359 πτώματα από το ναυάγιο.

Η Ύπατη Αρμοστεία κάνει έκκληση να ληφθούν μία σειρά από επείγοντα μέτρα προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω τραγωδίες και να επιμεριστεί περαιτέρω η κατανομή των ευθυνών:

 • 1.Ενίσχυση της ικανότητας θαλάσσιας  έρευνας και διάσωσης  στη Μεσόγειο με σκοπό να εντοπίζονται τα πλοιάρια που βρίσκονται σε κίνδυνο και ιδιαίτερα όσα μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες.
 • 2.Οι πλοίαρχοι που διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα δεν θα πρέπει να κατηγορούνται για διευκόλυνση της παράνομης διακίνησης των ανθρώπων που διασώζουν ή να αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη.
 • 3.Θέση σε ισχύ αποτελεσματικών και προβλέψιμων μηχανισμών για τον εντοπισμό ασφαλών τοποθεσιών, όπου μπορούν να αποβιβάζονται οι διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες.
 • 4.Βελτίωση των δομών υποδοχής στη Μάλτα και τη Λαμπεντούζα και δημιουργία πρόσθετων υποδομών με πρόσβαση σε αρωγή και φροντίδα.
 • 5.Δημιουργία μηχανισμών ταυτοποίησης και παραπομπής, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου, για όσους έχουν πιθανόν ανάγκη διεθνούς προστασίας στη βάση της αντίληψης ότι η αποβίβαση δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη την αποκλειστική ευθύνη για την  εξέταση αιτημάτων και την εύρεση λύσεων από το κράτος στο έδαφος του οποίου αποβιβάζονται άτομα που έχουν διασωθεί στη θάλασσα.
 • 6.Για όσα άτομα προκύπτει ότι χρήζουν διεθνούς προστασίας θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε μία βιώσιμη λύση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μηχανισμούς για μια δίκαιη κατανομή/μεταφορά  όσων αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες ή ως δικαιούχοι επικουρικής προστασίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή για την κατεπείγουσα μεταφορά τους σε ένα ορισμένο Κέντρο Προσωρινής Διαμονής στη βάση προϋπαρχόντων προτύπων, από όπου μπορούν να γίνουν προσπάθειες μετεγκατάστασής τους σε Ευρωπαϊκές και μη χώρες.
 • 7.Συλλογή, επεξεργασία και ανταλλαγή στοιχείων για τις ροές μέσω θαλάσσης προς την περιοχή της Μεσογείου, με στόχο την βελτίωση της πληροφόρησης για τις διαδρομές, τα κίνητρα και το προφίλ των αφίξεων προκειμένου να οικοδομηθούν κοινές  αξιολογήσεις και δράσεις.
 • 8.Περαιτέρω ανάπτυξη της δυνατότητας ανταπόκρισης και των θεσμικών ικανοτήτων των χωρών διέλευσης, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών συντονισμού για τον εντοπισμό και τη δίωξη ατόμων που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων.
 • 9.Ενδυνάμωση των στρατηγικών προστασίας στις χώρες, όπου υποβάλουν για πρώτη φορά αίτημα ασύλου άτομα που έχουν ταξιδέψει με πλοιάρια. Οι στρατηγικές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ένταξης  σε τοπικό επίπεδο μέσα από το τυπικό σύστημα εκπαίδευσης, την επαγγελματική κατάρτιση και την βιοποριστική υποστήριξη. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ενισχυμένες προσπάθειες μετεγκατάστασης, ευχερέστερη πρόσβαση σε δυνατότητες οικογενειακής επανένωσης και άλλους «μηχανισμούς προστατευόμενης εισόδου».  
 • 10.Αυξημένα προγράμματα μαζικής πληροφόρησης στα τοπικά ΜΜΕ καθώς και κατά μήκος των διαδρομών διέλευσης, περιλαμβανομένων των σημείων εισόδου, προκειμένου να ενημερώνονται όλοι οι πιθανοί πληθυσμοί για τους κινδύνους της περαιτέρω μετακίνησής τους.

 

 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.