United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Την Ελλάδα επισκέφτηκε ο Υποστηρικτής Διεθνούς Κύρους της Υ.Α. Theo James

©UNHCR/Paul Wu

Ο Theo James, ηθοποιός και Υποστηρικτής Διεθνούς Κύρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), επισκέφτηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά με την Ύπατη Αρμοστεία, λίγες μέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Ο Theo έχει μια πολύ προσωπική ιστορία που τον συνδέει με το προσφυγικό ζήτημα. Ο παππούς του, Δρ. Νικόλας Ταπτικλής, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, περνώντας στην Τουρκία μέσα σε μια βάρκα και συνεχίζοντας μετά το ταξίδι του προς τη Δαμασκό της Συρίας. Αφού τελείωσε ο πόλεμος, ο Δρ. Ταπτικλής δούλεψε με την οργάνωση-πρόδρομο της Υ.Α., στο Gottingen της Γερμανίας, βοηθώντας στην καταπολέμηση του τύφου και της φυματίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Ο Theo επισκέφτηκε την Ελλάδα για να μάθει περισσότερα για το έργο της Υ.Α. και την κατάσταση των προσφύγων. Συναντήθηκε με οικογένειες προσφύγων σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα (στην Αλεξάνδρεια και τα Λαγκαδίκια), καθώς και στο λιμάνι του Πειραιά και στον Μαραθώνα. Συναντήθηκε επίσης με τοπικές αρχές που παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες. Μετά το κλείσιμο των συνόρων και τη δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, ο αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στη χώρα ξεπερνά τις 57.000.

 Όπως δήλωσε: «Η αποστολή με την Υ.Α. ήταν βαθιά προσωπική αλλά και ιδιαίτερα διαφωτιστική. Όλοι γνωρίζουμε πόσο περίπλοκη και πολιτικά φορτισμένη είναι η προσφυγική κρίση. Αλλά η γνωριμία μου με αυτές τις οικογένειες, αυτούς τους πατέρες και τις μητέρες, που αγωνίζονται να τα καταφέρουν εν μέσω μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Πρόκειται για ανθρώπους σαν εσένα κι εμένα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους από απόλυτη ανάγκη.»

«Η μόνη άλλη επιλογή γι’ αυτούς ήταν ο πόλεμος και ο θάνατος. Το έργο της Υ.Α. με εταίρους, κυβερνήσεις και τους πολίτες των χωρών είναι εξαιρετικής σημασίας για τα εκατομμύρια των προσφύγων αλλά και για την κληρονομιά που θα αφήσουν πίσω τους», πρόσθεσε ο Theo.   

Και συνέχισε, λέγοντας: «Συναντήσαμε τον Rafi στο κέντρο προσωρινή φιλοξενίας στην Αλεξάνδρεια στη Β. Ελλάδα. Ο Rafi είναι ένα ευφυέστατο 17χρονο αγόρι που πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του αναζητώντας άσυλο μαζί με την οικογένειά του. Παρά το γεγονός ότι έχει χάσει μεγάλο μέρος από το κόκαλό του στον δεξιό του αγκώνα και το αριστερό του γόνατο μετά από μια έκρηξη βόμβας στη Συρία, το θετικό του πνεύμα τον κάνει να ακτινοβολεί. Σίγουρα νιώθει μεγάλη απογοήτευση κατά καιρούς, αλλά ατενίζει το μέλλον με ελπίδα και δύναμη ψυχής. Θέλει να ζήσει στη Γαλλία γιατί έμαθε λίγα γαλλικά στο σχολείο και του αρέσει πολύ η γλώσσα. Ελπίζω να τα καταφέρει να πάει εκεί.»

Ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, χαιρέτισε την επίσκεψη του Theo στην Ελλάδα. «Εκτιμάμε πολύ τη στήριξή του και προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία. Η προσωπική του ιστορία μάς υπενθυμίζει έντονα ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του ανθρώπου και ότι ο κάθε ένας από εμάς σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του μπορεί να γίνει πρόσφυγας. Ευχαριστούμε τον Theo που ήρθε στην Ελλάδα για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και να παροτρύνει και άλλους να συμμετάσχουν στην εκστρατεία της Υ.Α. #WithRefugees, υπογράφοντας τη σχετική έκκληση.»

Σχετικά με την Εκστρατεία #WithRefugees (Μαζί με τους Πρόσφυγες)

Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), τιμούμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων προσφύγων. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σηματοδοτεί, παράλληλα, μια καθοριστική στιγμή για το κοινό που καλείται να δείξει την υποστήριξή του σε οικογένειες που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή.

Υπογράφοντας την έκκληση #WithRefugees, άνθρωποι από όλον τον κόσμο καλούν τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν και να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους στο ζήτημα των προσφύγων. Για να υπογράψετε την έκκληση, επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: http://www.unhcr.org/refugeeday/

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.