United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Δεύτερη αερομεταφορά της Ύπατης Αρμοστείας στη Γεωργία – Διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τιφλίδα

No. 35/08

15 Αυγούστου 2008

ΓΕΝΕΥΗ - Η δεύτερη αερομεταφορά της Ύπατης Αρμοστείας κατέφθασε την Πέμπτη το πρωί στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, με 32 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που θα διανεμηθούν σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από την κρίση στην αποσχισθείσα περιοχής της Νότιας Οσετίας.

Το μισθωμένο από την Ύπατη Αρμοστεία Boeing 747, φορτωμένο με σκηνές, μπιτόνια, κουβέρτες και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από την κεντρική αποθήκη της υπηρεσίας στο Ντουμπάι, απογειώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης και προσγειώθηκε στην Τιφλίδα στις 07.45 τοπική ώρα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει καταφθάσει τις τελευταίες τέσσερις μέρες καλύπτει βασικές ανάγκες για σχεδόν 40.000 ανθρώπους και θα αυξήσει τις υπάρχουσες προμήθειες της Ύπατης Αρμοστείας στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει την έκκλησή της για ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και για ασφαλές πέρασμα για τους ξεριζωμένους αμάχους και τους ανθρωπιστικούς υπαλλήλους που προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Η συγκεκριμένη ανάγκη έγινε ακόμα πιο έντονη την Πέμπτη το πρωί όταν δύο οχήματα της Ύπατης Αρμοστείας καταλήφθηκαν υπό την απειλή όπλου στα περίχωρα του Γκόρι, περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Τιφλίδας.

Η ομάδα της Ύπατης Αρμοστείας βρισκόταν σε αποστολή αξιολόγησης στην περιοχή του Γκόρι για να εντοπίσει τις περιοχές εκτοπισμού και να εκτιμήσει τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της σύγκρουσης που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή.

Το επεισόδιο συνέβη ακριβώς έξω από το Γκόρι, όταν ένστολοι χωρίς διακριτικά απείλησαν τα δύο μέλη της Ύπατης Αρμοστείας και τα ανάγκασαν με την απειλή όπλου να αφήσουν τα οχήματά τους και να παραδώσουν τα κλειδιά. Οι συγκεκριμένοι δύο υπάλληλοι κατάφεραν αργότερα να φτάσουν ασφαλείς στην Τιφλίδα. Αργότερα, οι αρχές τηλεφώνησαν από το Γκόρι για να ενημερώσουν ότι είχαν ξαναβρεί τα οχήματα.

Παρά το επεισόδιο της Πέμπτης, η Ύπατη Αρμοστεία προχωράει ακάθεκτη με την αποστολή ομάδων αξιολόγησης και τη διανομή βοήθειας σε άλλες περιοχές της Γεωργίας. Μέχρι στιγμής, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει σχεδόν 2.000 άτομα, ξεκινώντας τις διανομές τη Δευτέρα για τους πλέον ευάλωτους ανθρώπους μέσα και γύρω από τη Γεωργιανή πρωτεύουσα. Την Πέμπτη, σχεδόν 1.500 εκτοπισμένοι από τη Νότια Οσετία, που διαμένουν σε παλιό νοσοκομείο στην Τιφλίδα, παρέλαβαν κουβέρτες, μαγειρικά σκεύη και μπιτόνια. Το Σαββατοκύριακο, η Ύπατη Αρμοστεία και οι συνεργάτες της προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου 300 ευάλωτους Γεωργιανούς από τη Νότια Οσετία οι οποίοι είχαν μεταφερθεί από το Γκόρι στην Τιφλίδα. Η υπηρεσία παρείχε επίσης σκηνές και άλλα βασικά είδη για τους εκτοπισμένους σε συνεργάτες της στο Γκόρι. 

Οι ανάγκες είναι μεγάλες, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους όπως είναι τα παιδιά, οι γυναίκες και οι ασθενείς. Μεταξύ των εκτοπισμένων, υπάρχουν νεογέννητα και γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Άμεσες ανάγκες είναι τα φάρμακα για ανθρώπους που υποφέρουν από διαβήτη, υπέρταση και καρδιά. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για είδη προσωπικής υγιεινής, όπως επίσης και για κρεβάτια και στρώματα.

Μια τρίτη αερομεταφορά της Ύπατης Αρμοστείας έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί στη Γεωργιανή πρωτεύουσα την Παρασκευή το πρωί. Εκτός από την αερομεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γεωργία, η Ύπατη Αρμοστεία σχεδιάζει δύο πτήσεις για το Βλαντικαβκάτζ, στη Ρωσία, την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Ένα μισθωμένο από την Ύπατη Αρμοστεία Antonov-12 πρόκειται να μεταφέρει στρώματα, μαγειρικά σκεύη, δοχεία νερού, κουβέρτες, μπιτόνια και σαπούνι για τους εκτοπισμένους κατοίκους της Νότιας Οσετίας.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από τις δύο κυβερνήσεις, ο συνολικός αριθμός των ξεριζωμένων από τη σύγκρουση προσεγγίζει τις 115.000. Ρώσοι αξιωματούχοι στη Βόρεια Οσετία αναφέρουν ότι σχεδόν 30.000 άτομα από τη Νότια Οσετία βρίσκονται ακόμα στη Ρωσία. Γεωργιανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι σχεδόν 15.000 άτομα έχουν πάει νότια στη Γεωργία από τη Νότια Οσετία. Επιπλέον, περίπου 68.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέσα στην ίδια τη Γεωργία, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων κατοίκων του Γκόρι – που βρίσκεται ακριβώς νότια από τα σύνορα με τη Νότια Οσετία.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.