United Nations High Commissioner for Refugees

Δελτία Τύπου

Y.A. και UNICEF εγκαινιάζουν κέντρα παιδικής και οικογενειακής φροντίδας σε όλη την Ευρώπη

26 February 2016

© UNHCR/V. Borizovski

Στο πλαίσιο ενός κοινού εγχειρήματος για την ενίσχυση της προστασίας των αυξανόμενων αριθμών των παιδιών και άλλων ανθρώπων με ιδιαίτερες ανάγκες που φτάνουν στην Ευρώπη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και η UNICEF δημιουργούν ειδικά κέντρα φροντίδας για παιδιά και οικογένειες κατά μήκος των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων μεταναστευτικών οδών στην Ευρώπη. 

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. εκφράζει την ανησυχία της για τη συσσώρευση στα σύνορα και τις αυξημένες δυσκολίες των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο

23 February 2016

© UNHCR/Y. Kyvernitis

Οι πρόσφατες περιοριστικές πρακτικές που υιοθέτησαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δημιουργούν περαιτέρω υπερβολική ταλαιπωρία σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ανά την Ευρώπη, έχουν θορυβήσει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α). Οι πρακτικές αυτές προκαλούν χαοτική κατάσταση στα σύνορα ορισμένων χωρών και ασκούν ιδιαίτερη πίεση στην Ελλάδα, η οποία αγωνίζεται να διαχειριστεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων που χρήζουν διαμονής και άλλων υπηρεσιών. 

» Περισσότερα...

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi επισκέπτεται την Ελλάδα

23 February 2016

© UNHCR/S.Hopper

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi θα διεξάγει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2016.

» Περισσότερα...

Υ.Α., ΔΟΜ και UNICEF ζητούν μεγαλύτερη ασφάλεια για πρόσφυγες και μετανάστες καθώς αυξάνονται οι θάνατοι παιδιών στο Αιγαίο

19 February 2016

© Hereward Holland

Καθώς ο αριθμός των παιδιών που χάνονται στη θάλασσα αυξάνεται, οι οργανισμοί του ΟΗΕ ζητούν μεγαλύτερη ασφάλεια για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

» Περισσότερα...

Δήλωση Ύπατης Αρμοστείας για την κατάσταση στην Τουρκία

09 February 2016

© UNHCR/N.Bose

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τη γενναιοδωρία που έχουν δείξει οι αρχές και ο λαός της Τουρκίας προς τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούν τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Υ.Α. εκτιμά ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παρέχει πρόσβαση σε ανθρωπιστικές και ιατρικές περιπτώσεις παρά την ολοένα και πιο περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Συρία. Δεδομένου του πρόσφατου εκτοπισμού από την επαρχία Χαλέπι της Συρίας και τις περιπτώσεις ακραίας ευαλωτότητας, η Υ.Α. ενθαρρύνει τις αρχές να διασφαλίζουν ευρύτερη πρόσβαση στο τουρκικό έδαφος για όλους όσοι χρήζουν διεθνούς προστασίας, σε ευθυγράμμιση με την ισχύουσα εδώ και χρόνια πολιτική των ανοιχτών συνόρων της Τουρκίας. 

» Περισσότερα...

Έκκληση ΟΟΣΑ και Υ.Α. για ενίσχυση των πολιτικών ένταξης υπέρ των προσφύγων

© UNHCR/J. Matas

Οι επικεφαλείς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) συμμετείχαν στην κοινή υψηλού επιπέδου Διάσκεψη για την ένταξη όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, που έλαβε χώρα στο Παρίσι σήμερα (28 Ιανουαρίου). Στο πλαίσιο της Διάσκεψης απηύθυναν έκκληση στις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να ενταχθούν και να συνεισφέρουν στις κοινωνίες και τις οικονομίες της Ευρώπης.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη θλίψη της για τους θανάτους στο Αιγαίο καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται

22 January 2016

© UNHCR/Hereward Holland

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για τις ζωές που χάθηκαν για πολλοστή φορά σε δύο νέες τραγωδίες που συνέβησαν νωρίς σήμερα το πρωί. Τουλάχιστον 42 άνθρωποι από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, μεταξύ των οποίων 18 γυναίκες, 17 παιδιά και 7 άνδρες, αναφέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους έξω από το Φαρμακονήσι και την Καλόλιμνο, κοντά στη Λέρο και την Κάλυμνο στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο, καθώς επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες και οι απελπισμένοι πρόσφυγες, προκειμένου να βρουν ασφάλεια, διακινδυνεύουν τη ζωή τους στο έπακρο παρασυρόμενοι και από τις μειωμένες τιμές που προσφέρουν οι διακινητές.  

» Περισσότερα...

Σε κίνδυνο σεξουαλικής ή έμφυλης βίας βρίσκονται οι γυναίκες πρόσφυγες στη διαδρομή τους στην Ευρώπη

20 January 2016

© UNHCR/D. Etter

Η Ούμο, μια νεαρή γυναίκα από την υπο-Σαχάρια Αφρική, διέφυγε από την πατρίδα της, όπου εξαιτίας διώξεων, έχασε τον κουνιάδο της, ενώ η αδελφή της αγνοείται. Φοβούμενη για τη ζωή της, πραγματοποίησε το επικίνδυνο και δύσκολο ταξίδι προς την Ευρώπη, όπου ελπίζει ότι θα βρει άσυλο και θα είναι ασφαλής. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Ελλάδα, η Ούμο υποχρεώθηκε δύο φορές να έρθει σε σεξουαλική επαφή: προκειμένου να εξασφαλίσει θέση στη βάρκα που θα την μετέφερε στην Ελλάδα και ένα πλαστό διαβατήριο. Όταν έφτασε στην Ελλάδα, κοιμόταν στο ύπαιθρο, απροστάτευτη, χωρίς καμία έννοια ιδιωτικότητας ή πρόσβασης σε βοήθεια. «Νόμιζα ότι θα τρελαθώ», παραδέχεται.

» Περισσότερα...

Εκστρατεία του ΙΚΕΑ συγκέντρωσε 30,8 εκατ. ευρώ για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για τους πρόσφυγες

18 January 2016

© UNHCR/T. Habjouqa

Η παγκόσμια εκστρατεία του IKEA συγκέντρωσε 30,8 εκατομμύρια ευρώ για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) με σκοπό να παρέχει φως και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις οικογένειες προσφύγων που ζουν σε καταυλισμούς στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. 

 

 

» Περισσότερα...

Κοινό δελτίο τύπου από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP)

12 January 2016

© O. Sanadiki/Reuters

Καθώς ο πόλεμος στη Συρία πλησιάζει στον έκτο χρόνο και δε διαφαίνεται κάποιο τέλος στον ορίζοντα, οι ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές οργανώσεις του ΟΗΕ έκαναν έκκληση την Τρίτη στις 12 Ιανουαρίου στα κράτη μέλη για 7,73 δισεκατομμύρια δολάρια ως νέα, ζωτικής σημασίας, χρηματοδότηση για το 2016 προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια σε 22,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. 

 

 

» Περισσότερα...

Ο Filippo Grandi αναλαμβάνει τα ηνία ως νέος Ύπατος Αρμοστής

04 January 2016

©

 Από την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε ο Filippo Grandi, αξιωματούχος του ΟΗΕ που έχει εργαστεί επί των προσφυγικών και των πολιτικών θεμάτων στη Μέση Ανατολή,την Αφρική και την Ασία, την πενταετή θητεία του ως Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Διαδέχθηκε τον António Guterres, αμέσως μετά τη λήξη της δεκαετούς και πλέον θητείας του την περασμένη βδομάδα.

» Περισσότερα...

Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας επιβεβαιώνει την αύξηση του αναγκαστικού εκτοπισμού παγκοσμίως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015

18 December 2015

© UNHCR/C. Tijerina

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) προειδοποιεί σε νέα της έκθεση σήμερα ότι το 2015 πιθανότατα θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ παγκόσμιου αναγκαστικού εκτοπισμού, καθώς σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει μέχρι στιγμής φέτος τη Μεσόγειο ως πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι συρράξεις στη Συρία και αλλού εξακολουθούν να επιφέρουν συγκλονιστικά επίπεδα ανθρώπινου πόνου.

» Περισσότερα...

Η Ε.Ε. και η Υ.Α. δρομολογούν πρόγραμμα παροχής 20.000 θέσεων υποδοχής για αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου  14 December 2015

© Y.Kyvernitis

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δρομολόγησαν πρόγραμμα παροχής 20.000 επιπλέον θέσεων υποδοχής για αιτούντες άσυλο και υποψήφιους για μετεγκατάσταση στην Ελλάδα υπό τη μορφή ενοικιαζόμενης στέγης, κουπονιών για ξενοδοχεία και ανάδοχων οικογενειών. 

» Περισσότερα...

Ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο ζητά η Υ.Α

12 December 2015

© Ivor Prickett

Εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη της ύστερα από δύο διαδοχικές τραγωδίες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επαναλαμβάνει την έκκλησή της να δοθούν επιπλέον πόροι για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και να ενταθούν οι προσπάθειες για την παροχή νόμιμων διόδων, ώστε να αποφεύγονται τα επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια που οργανώνονται από αδίστακτους διακινητές.

» Περισσότερα...

Η Y.A. εκφράζει ανησυχία για τα περιστατικά βίας στα ελληνικά σύνορα και καλεί για βελτίωση της κατάστασης ασφάλειας

03 December 2015

© UNHCR/Y. Kyvernitis

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις εντάσεις και τη βία στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και καλεί τις αρχές και των δύο χωρών να διαχειριστούν τα σύνορά τους με τρόπο που να συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές προστασίας των προσφύγων.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. προειδοποιεί για τα αυξανόμενα ανθρωπιστικά προβλήματα στα συνοριακά περάσματα προς τα Βαλκάνια

24 November 2015

©UNHCR/M. Henley

Την περασμένη Παρασκευή (20/11), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) μαζί με τους εταίρους της, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την UNICEF, εξέφρασαν την κοινή βαθιά ανησυχία τους για τους κινδύνους που συνδέονται με μια σειρά από νέα και μη συντονισμένα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε αρκετά σημεία των συνόρων στα Βαλκάνια, από τα οποία περνούν πρόσφυγες και μετανάστες. Οι αρνητικές συνέπειες αυτών των ενεργειών έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανείς καθώς ο κόσμος υποχρεώνεται να παραμείνει στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί κατάλληλες λύσεις για την κατάστασή τους. Μια νέα ανθρωπιστική κατάσταση που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί άμεσα δημιουργείται στην Ευρώπη. 

» Περισσότερα...

Κοινή Δήλωση της Ύπατης Αρμοστείας, του Δ.Ο.Μ. και της UNICEF για τα νέα περιοριστικά μέτρα στα σύνορα στα Βαλκάνια

Τις τελευταίες δύο μέρες βλέπουμε τις κυβερνήσεις να θεσμοθετούν μια σειρά από περιοριστικά μέτρα κατά της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα μέσω των Δυτικών Βαλκανίων προς τον βορρά. Μεταξύ άλλων, γίνεται κατηγοριοποίηση των ανθρώπων βάσει της εθνικότητάς τους, κάτι που δεν έχει βάση από κάθε άποψη – ανθρωπιστική, νομική, αλλά και όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, ιδίως εν όψει του χειμώνα και των κινδύνων που ελλοχεύουν για τα παιδιά και για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους.

» Περισσότερα...

Η πρώτη ομάδα αιτούντων άσυλο ταξιδεύει από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος επανεγκατάστασης (relocation)

04 November 2015

© UNHCR/Y. Kyvernitis

Πολύ νωρίς σήμερα το πρωί, 30 αιτούντες άσυλο από τη Συρία και το Ιράκ συγκεντρώθηκαν στην πύλη αναχωρήσεων στο Αεροδρόμιο της Αθήνας, έτοιμοι να ξεκινήσουν μια νέα ζωή σε μια νέα γη. 

» Περισσότερα...

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες António Guterres επισκέπτεται την Ελλάδα

Ο Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες António Guterres επισκέπτεται την Ελλάδα  08 October 2015

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες António Guterres θα επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 9 έως τις 12 Οκτωβρίου 2015 προκειμένου να εκτιμήσει την ανθρωπιστική ανταπόκριση στην κρίση της Μεσογείου, τις ανάγκες όσων πλήττονται από αυτή, καθώς και να καθορίσει τους τρόπους με τους οποίους η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) μπορεί να συμβάλει περαιτέρω σε αυτές τις προσπάθειες. Η επίσκεψη του Ύπατου Αρμοστή λαμβάνει χώρα τη χρονική στιγμή που ο αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει πλέον τις 400.000. 

» Περισσότερα...

«Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει την επιπλέον στήριξη προς τους πρόσφυγες και καλεί για ταχεία εφαρμογή και επιπρόσθετα μέτρα»

24 September 2015

© UNHCR/F. Rainer

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) χαιρετίζει τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σημαντική αύξηση των πόρων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία. Επίσης, χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για την επανεγκατάσταση (relocation) επιπλέον 120.000 ανθρώπων. 

» Περισσότερα...

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.