United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Tο βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Υ.Α. για το 2009 απονέμεται στο Γερουσιαστή Έντουαρντ Κένεντι

No. 37/09

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009


ΓΕΝΕΥΗ – Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν για το 2009 θα απονεμηθεί στον εκλιπόντα Γερουσιαστή Έντουαρντ Κένεντι για το έργο που προσέφερε ως απαράμιλλος υπερασπιστής της προστασίας και αρωγής των προσφύγων για περισσότερα από 45 χρόνια, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

Το έργο του γερουσιαστή Κένεντι, στο οποίο συγκαταλέγονται αμερικανικά προγράμματα για την υποδοχή, τη μετεγκατάσταση και το άσυλο για τους πρόσφυγες, βοήθησε άμεσα εκατομμύρια εκδιωγμένων ατόμων να βρουν προστασία και να αρχίσουν μια νέα ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κένεντι ήταν ο βασικός εισηγητής περισσότερων από 70 μέτρων σχετικών με πρόσφυγες, ενώ συντέλεσε στην κωδικοποίηση στην εθνική νομοθεσία των διεθνών υποχρεώσεων των ΗΠΑ.

Ανακοινώνοντας το βραβείο Νάνσεν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε: «Ο Γερουσιαστής Κένεντι εξείχε ως δυναμικός συνήγορος εκείνων που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς φωνή και χωρίς δικαιώματα. Χρόνο με το χρόνο και ενώ οι συρράξεις διαδέχονταν η μία την άλλη, έβαζε τις δοκιμασίες των προσφύγων στην πολιτική ατζέντα και διαμόρφωσε πολιτικές οι οποίες έσωσαν και καθόρισαν αναρίθμητες ζωές».

Από την εκλογή του το 1962, ο Γερουσιαστής Κένεντι υιοθέτησε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον αγώνα του για την προστασία των προσφύγων. Χρησιμοποίησε αποτελεσματικά την επιρροή του στο Κογκρέσο των Η.Π.Α. για να προωθήσει νομοθεσία σχετική με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και να αφυπνίσει την κοινωνική συνείδηση για τις προσφυγικές κρίσεις.

Ο Γερουσιαστής Κένεντι έκανε συναντήσεις με στελέχη κυβερνήσεων στα ανώτερα κλιμάκια, ενθαρρύνοντάς τους να υποδεχτούν πρόσφυγες που αναζητούν προστασία στις επικράτειές τους. Το έργο του συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, έκανε συχνές συναντήσεις με τους ίδιους τους πρόσφυγες, ενώ επισκεπτόταν προσφυγικά καταλύματα σε όλο τον κόσμο, καθώς και στις τοπικές κοινότητες των ΗΠΑ. Από την αρχή έως το τέλος της πορείας του, επέδειξε τόση συμπόνια και κατανόηση στους πρόσφυγες και στις κοινότητές τους, όσο κανείς άλλος στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον του Γερουσιαστή Κένεντι για την προστασία των προσφύγων δε σταμάτησε όμως στα αμερικανικά σύνορα. Ο Γερουσιαστής Κένεντι υπήρξε η φωνή και η ελπίδα των εκδιωγμένων και ξεριζωμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Επέστησε την προσοχή στις προσφυγικές κρίσεις στην Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ενώ πιο πρόσφατα έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάδειξη των αναγκών των Ιρακινών προσφύγων.

Η Υ.Α., η οποία μπόρεσε να ενημερώσει το Γερουσιαστή Κένεντι για την απόφαση της Επιτροπής Νάνσεν τον Ιούνιο, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλειά του.

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν δημιουργήθηκε το 1954 προς τιμήν του Φρίντγιοφ Νάνσεν, Νορβηγού εξερευνητή, επιστήμονα και πρώτου Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Απονέμεται κάθε χρόνο σε κάποιο άτομο ή οργάνωση για το εξαιρετικό τους έργο για τους πρόσφυγες και συμπεριλαμβάνει αναμνηστικό μετάλλιο και χρηματικό βραβείο ύψους 100.000 δολαρίων, δωρεά από τις κυβερνήσεις της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Ο βραβευθέν μπορεί να δωρίσει το ποσό αυτό σε ένα σκοπό της επιλογής του.
 
Η τελετή απονομής του βραβείου Νάνσεν θα λάβει χώρα στις 28 Οκτωβρίου 2009 στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.