United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Οι επικεφαλής της Υ.Α. και του WFP εξαίρουν την πολιτική των ανοικτών συνόρων για τους Σύρους πρόσφυγες στην περιοχή του Κουρδιστάν

30 August 2013

© UNHCR/S.Baldwin
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, και η εκτελεστική διευθύντρια του WFP, Ertharin Cousin, συνομιλούν με οικογένεια προσφύγων από τη Συρία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Ιράκ.

Ερμπίλ, Ιράκ, 29.08.2013 (UNHCR) - Καθώς συνεχίζεται η φυγή Σύρων προς την περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ, οι επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) επαίνεσαν την τοπική κυβέρνηση για τη φιλοξενία σχεδόν 200.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 47.000 που κατέφθασαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Παρά το μεγάλο αριθμό, οι περιφερειακές αρχές άνοιξαν τα σύνορά τους και προσέφεραν έκταση για τη φιλοξενία προσφύγων σε καταυλισμούς.

Από τον προσφυγικό καταυλισμό Domiz, 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, όπου φιλοξενούνται 45.000 πρόσφυγες, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, δήλωσε: «Αυτή η εισροή επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία και τις υποδομές εδώ, ενώ το να μαίνεται πόλεμος δίπλα σου αποτελεί πάντα απειλή. Εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στην Κυβέρνηση και τους κατοίκους της περιοχής του Κουρδιστάν, οι οποίοι καλωσόρισαν τόσους πολλούς Σύρους που χρήζουν προστασίας».

Απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη στον καταυλισμό, η εκτελεστική διευθύντρια του WFP, Ertharin Cousin, πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για τους ανθρώπους. Θα είμαστε εδώ για όσο διάστημα η Κυβέρνηση της περιοχής του Κουρδιστάν συνεχίζει να μας στηρίζει και για όσο διάστημα μας χρειάζεται ο λαός της Συρίας».

Οι δύο αξιωματούχοι επισκέφτηκαν αργότερα τον προσφυγικό καταυλισμό Kawergost κοντά στο Ερμπίλ, ο οποίος στήθηκε ως καταυλισμός έκτακτης ανάγκης σε μια έρημη πεδιάδα προκειμένου να φιλοξενήσει τους χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που έφτασαν ξαφνικά μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες. Περισσότεροι από 1.200 Σύροι πέρασαν τα σύνορα στις 29 Αυγούστου, φτάνοντας στην περιοχή για να καταγραφούν.

Λιγότεροι από τους μισούς πρόσφυγες ζουν σε καταυλισμούς, καθώς οι περισσότεροι προτιμούν τις αστικές περιοχές, όπου μπορούν να αναζητήσουν δουλειά. Η πλειοψηφία των Σύρων προσφύγων που φτάνουν στο Ιράκ και μιλούν για κλιμακούμενη βία, αποσταθεροποίηση και απουσία υπηρεσιών, προέρχονται από τη Χάσακα και το Χαλέπι, ενώ μικρότεροι αριθμοί έρχονται από τη Δαμασκό και τη Ράκα.

«Όταν καταστρέφονται οι υλικές υποδομές μιας χώρας, ο λαός της πεθαίνει ή την εγκαταλείπει και οι υπηρεσίες της καταρρέουν, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας γείτονας είναι να κρατά τα σύνορά του ανοικτά. Η περιοχή του Κουρδιστάν αποτελεί καταφύγιο ειρήνης και σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή του κόσμου», δήλωσε ο κ. Guterres. Ο κ. Guterres και η κα Cousin δεσμεύτηκαν να κινητοποιήσουν μαζική διεθνή στήριξη.  

Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της περιοχής του Κουρδιστάν Masoud Barzani, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να υποδέχεται Σύρους πρόσφυγες στην περιοχή.

Ο Κυβερνήτης του Ερμπίλ, κ. Nawzad Hadi, αναφέρθηκε στην ανάγκη για καταυλισμούς που μπορούν να επεκταθούν και να εξοπλιστούν για μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων και διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Πρέπει να ετοιμαστούμε για το χειμώνα». Ο Υπουργός Εσωτερικών Karim Sinjari, ο οποίος επισκέφθηκε επίσης τον καταυλισμό, εξέφρασε τη δέσμευσή του για τη φιλοξενία προσφύγων αλλά σημείωσε ότι οι πόροι εξαντλούνται κι εξέφρασε την ελπίδα ότι η στήριξη από τη διεθνή κοινότητα θα ενισχυθεί σημαντικά.

Εκτός από τη διαχείριση καταυλισμών, η Ύπατη Αρμοστεία καταγράφει πρόσφυγες, ώστε να υπάρχει ταυτοποίηση και αξιολόγηση των εξατομικευμένων αναγκών, προκειμένου για την παροχή των ανάλογων υπηρεσιών. Η Ύπατη Αρμοστεία συντονίζει επίσης την ανταπόκριση εξειδικευμένων εταίρων του ΟΗΕ και ΜΚΟ. Η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται στενά με τις περιφερειακές αρχές.
   
Το WFP προσφέρει 31 δολάρια το μήνα για κάθε μέλος οικογένειας, με τη μορφή κουπονιών. «Αυτό μεταφράζεται σε 10.5 εκατομμύρια δολάρια τζίρος για τα τοπικά μαγαζιά», ανέφερε η κα Cousin. «Με αυτά τα κουπόνια, οι πρόσφυγες κάνουν εμπόριο με τις κοινότητες υποδοχής ενώ παράλληλα έχουν πρόσβαση σε φρέσκα και θρεπτικά τρόφιμα». Η κα Cousin σημείωσε ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι ουσιαστικής σημασίας καθώς οι ανάγκες συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Το πρόγραμμα του WFP κοστίζει 30 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα για τους Σύρους μέσα στη Συρία και τις γειτονικές χώρες.

Την Τετάρτη, ο κ. Guterres και η κα Cousin ταξίδεψαν μέχρι την επαρχία Anbar του Ιράκ κι επισκέφτηκαν τα σύνορα με τη Συρία. Ήταν ενθαρρυντικό ότι, παρόλο που τα σύνορα είναι κλειστά για πάνω από έναν χρόνο, οι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν την είσοδο σε μερικούς ευάλωτους πρόσφυγες καθώς και την έναρξη προγράμματος οικογενειακής επανένωσης. Ο κ. Guterres και η κα Cousin έλαβαν υπόψη τους τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια που τους εξέφρασε η ιρακινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης επικίνδυνων στοιχείων. Όμως εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους ανθρώπους στην άλλη πλευρά των συνόρων και την ελπίδα ότι θα βρεθεί η σωστή ισορροπία ώστε να μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα περισσότεροι ευάλωτοι Σύροι.

Ο κ. Guterres χαρακτήρισε τη σύρραξη στη Συρία ως τη «χειρότερη απειλή στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια από τον προηγούμενο αιώνα. Γινόμαστε μάρτυρες θανάτων και καταστροφών, της κατάρρευσης μια χώρας και του αφόρητου πόνου ενός λαού», δήλωσε. Υπογράμμισε ότι όλες οι υπηρεσίες ανακούφισης αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα υποχρηματοδότησης σε μια εποχή όπου εκατομμύρια Σύροι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια μέσα στη Συρία και οι αριθμοί των προσφύγων πλησιάζουν με γοργούς ρυθμούς τα δύο εκατομμύρια.  

Ωστόσο, και οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν όλους τους Σύρους που έχουν ανάγκη. «Μέσα σε περισσότερα από δύο χρόνια γίναμε μάρτυρες πολλών δραματικών στιγμών και πάντα κινητοποιούσαμε τους πόρους μας για να ανταποκριθούμε», ανέφερε ο κ. Guterres. «Η δέσμευσή μας είναι απέναντι στα θύματα. Ό,τι και αν γίνει, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, θα είμαστε εκεί, κοντά σε Σύρους που χρειάζονται τη βοήθειά μας».

Σχετικά με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα:

Το WFP είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της πείνας. Την περασμένη χρονιά, το WFP πρόσφερε επισιτιστική βοήθεια σε περισσότερους από 97 εκατομμύρια ανθρώπους σε 80 χώρες.

Σχετικά με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: www.unhcr.org - @refugees - @refugeesmedia

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ιδρύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1950 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σε περισσότερες από έξι δεκαετίες, έχει βοηθήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να ξαναρχίσουν τη ζωή τους.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.