United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες συρρέουν στο Ιράκ

18 August 2013

© UNHCR/G.Gubaeva
Χιλιάδες άνθρωποι μεταβαίνουν από τη Συρία στην επαρχία Dohuk του Ιράκ, μέσω του συνοριακού περάσματος του Peshkhabour.

Βαγδάτη, 18 Αυγούστου 2013 (Y.A.) - Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες συνέρευσαν στο βόρειο Ιράκ  την Κυριακή, 18 Αυγούστου, σχηματίζοντας ένα κύμα ανθρώπων φορτωμένων με τα υπάρχοντά τους.

«Οι αρχές στο συνοριακό πέρασμα της Sahela αναφέρουν πως έχουν καταφθάσει εκεί περισσότεροι από 5.000 Σύροι και ότι πολλοί ακόμη κατευθύνονται προς τα σύνορα», δήλωσε η Claire Bourgeois, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στο Ιράκ. «Το προσωπικό της Υ.Α. στη Sahela κάνει λόγο για ένα ανθρώπινο ποτάμι το οποίο μεταβαίνει προς τα σύνορα».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν σήμερα τα σύνορα είναι ιδιαίτερα σημαντικός» δήλωσε η Bourgeois την Κυριακή (18 Αυγούστου). «Η Υ.Α. παρατηρεί μια μεγάλη έξοδο από τη Συρία τις τελευταίες ημέρες, η οποία ξεπερνά οποιαδήποτε άλλη είχαμε παρακολουθήσει στο παρελθόν με κατεύθυνση το Ιράκ».

Το Σάββατο, περισσότεροι από 10.000 Σύροι διέσχισαν τη γέφυρα Peshkhabour στον ποταμό Τίγρη, βόρεια του συνοριακού περάσματος της Sahela, καθώς πολίτες συνέχισαν να εγκαταλείπουν περιοχές της βόρειας Συρίας, από τα βορειοδυτικά μέχρι τα ανατολικά της πόλης Χαλέπι. Πολλοί πρόσφυγες ανέφεραν ότι εγκατέλειπαν ζώνες σύγκρουσης μεταξύ διαφόρων ενόπλων ομάδων και την αυξημένη ένταση σε περιοχές της βόρειας Συρίας που συμπεριλαμβάνουν το Χαλέπι, το Εφρίν, τη Χάσακα και το Καμισλί.

Οι αρχές εκτιμούν ότι περισσότεροι από 15.000 Σύροι μετέβησαν στο Ιράκ την Πέμπτη και το Σάββατο από την πλωτή γέφυρα του Peshkhabour στον ποταμό Τίγρη.

Η συνεχιζόμενη φυγή αυξάνει ραγδαία τον αριθμό των Σύρων στο Ιράκ. Μέχρι την περασμένη Πέμπτη,  περίπου 154.000 Σύροι είχαν καταγραφεί ως πρόσφυγες στο Ιράκ.

Η Υ.Α. και οι εταίροι της κατασκεύασαν στέγαστρα καλυμμένα με πλαστικό στα συνοριακά περάσματα της Sahela και του Peshkhabour, για να προστατεύσουν τους Σύρους από τον ήλιο και τη ζέστη, ενόσω εκείνοι περίμεναν τη μεταφορά τους από τα σύνορα μέσω μιας πομπής εκατοντάδων οχημάτων, την οποία συντόνισε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν. Μαζί με τις αρχές και συνεργαζόμενες ΜΚΟ, η Υ.Α. διανέμει νερό και τρόφιμα στους νεοεισερχόμενους.

Η Υ.Α. έχει αποστείλει 37 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης, όπως σκηνές, στρώματα, κουβάδες, μουσαμάδες, κουβέρτες, κιτ με είδη ατομικής υγιεινής, είδη κουζίνας, μαγειρικές εστίες, δοχεία νερού, αποχωρητήρια, ντουζιέρες και ηλεκτρικούς ανεμιστήρες, προκειμένου να βοηθήσει τους νεοαφιχθέντες.

«Η Υ.Α. εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τη στενή συνεργασία και την υποστήριξη που λαμβάνει από την ιρακινή κυβέρνηση και την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, ως προς το άνοιγμα των συνόρων και την παροχή βοήθειας στους νεοεισερχόμενους», δήλωσε η Claire Bourgeois της Υ.Α.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας έκαναν λόγο για σκηνές  απελπισίας μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, καθώς οικογένειες κατέκλυζαν την πλωτή γέφυρα στο Peshkhabour το Σάββατο. Από τα μέσα Μαΐου και μέχρι τις αφίξεις της περασμένης Πέμπτης, το πέρασμα των συνόρων του Ιράκ με τη Συρία ρυθμίζονταν αυστηρά, με εξαίρεση την παροχή άδειας διέλευσης σε περίπου 700 Σύρους στις 15 Ιουλίου, για ιατρικούς λόγους και για επανένωση με συγγενείς τους.

Σε συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές, η Υ.Α. έχει εγκαινιάσει ένα διαμετακομιστικό  κέντρο στην πόλη Kawergost, κοντά στο Khabat της επαρχίας Ερμπίλ. Σήμερα, περίπου 7.000 Σύροι πρόσφυγες παραμένουν στο διαμετακομιστικό κέντρο. Εκεί έχουν ανεγερθεί περίπου 600 σκηνές και έχει προγραμματιστεί να ανεγερθούν ακόμη 250 σκηνές.

Οι αρχές της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν έχουν μεταφέρει 4.000 νεοεισερχόμενους σε σχολείο της επαρχίας Sulemaniyah που βρίσκεται πιο ανατολικά, όπου βρίσκεται υπό κατασκευή ένα ακόμη προσωρινό διαμετακομιστικό κέντρο. Άλλοι νεοεισερχόμενοι φιλοξενούνται από συγγενείς τους ή σε τζαμιά.

Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, η Υ.Α. και οι εταίροι της κατασκευάζουν τον καταυλισμό Darashakran, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει να υποδέχεται πρόσφυγες στα τέλη Αυγούστου. Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, η Υ.Α. κατασκεύασε τον καταυλισμό προσφύγων του Domiz, κοντά στο Dohuk του Ιράκ. Ο καταυλισμός Domiz, που αρχικά είχε κατασκευαστεί για να φιλοξενήσει 15.000 Σύρους πρόσφυγες, πλέον είναι υπερπλήρης, φιλοξενώντας περισσότερα από 55.000 άτομα.

Η Υ.Α. επιβλέπει την παροχή βοήθειας σε περισσότερους από 1,9 εκ. Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.