United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Έκκληση ΟΟΣΑ και Υ.Α. για ενίσχυση των πολιτικών ένταξης υπέρ των προσφύγων

© UNHCR/J. Matas
Ο κόσμος συρρέει στην εμπορική αγορά του προσφυγικού καταυλισμού Za'atari στην Ιορδανία, όπου μπορούν να αγοράσουν από κινητά τηλέφωνα, τρόφιμα μέχρι και νυφικά.

Οι επικεφαλείς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) συμμετείχαν στην κοινή υψηλού επιπέδου Διάσκεψη για την ένταξη όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, που έλαβε χώρα στο Παρίσι σήμερα (28 Ιανουαρίου). Στο πλαίσιο της Διάσκεψης απηύθυναν έκκληση στις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να ενταχθούν και να συνεισφέρουν στις κοινωνίες και τις οικονομίες της Ευρώπης. 

Το 2015 πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο αναζητώντας διεθνή προστασία στην Ευρώπη. Συνολικά, περίπου 1,5 εκατομμύριο έκαναν αίτηση ασύλου σε χώρες μέλη του ΟΟΣΑ μέσα στο 2015. Είναι δύο φορές περισσότεροι από όσους καταγράφηκαν το 2014 και ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Παράλληλα, οι αιτούντες άσυλο αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,1% περίπου του συνολικού πληθυσμού των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, και ακόμα και στην Ευρώπη, αντιστοιχούν σε λιγότερο από 0,3% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Ο ΟΟΣΑ και η Υ.Α. τονίζουν ότι η παροχή βοήθειας στα εκατομμύρια πρόσφυγες που ζουν στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να εργαστούν με παραγωγικό και ασφαλή τρόπο στην αυριανή δουλειά τους δεν αποτελεί μόνο ηθική επιτακτική ανάγκη αλλά έχει και σαφές οικονομικό κίνητρο. 

«Οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα αλλά αντίθετα μπορούν και θα πρέπει να αποτελούν μέρος της λύσης σε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurría κατά τη διάρκεια της κοινής Διάσκεψης στο Παρίσι. «Φέρνουν την ελπίδα: την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους και τα δικά μας παιδιά. Όμως, για να γίνει αντιληπτή αυτή η προοπτική, χρειάζεται να υπάρξει ουσιαστική επένδυση για την παροχή άμεσης στήριξης και βοήθειας στους πρόσφυγες ώστε να εγκατασταθούν, να προσαρμοστούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Βραχυπρόθεσμα, είναι ένα δύσκολο και δαπανηρό εγχείρημα αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα είναι ιδιαίτερα αποδοτικό» είπε. «Η ανάλυση που έχουμε κάνει δείχνει τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει η καλή διαχείριση της μετανάστευσης στις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών μελών του ΟΟΣΑ. Αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά σχεδιάζονται και εφαρμόζονται τα μέτρα ένταξης. Όσο πιο γρήγορα λαμβάνουν οι πρόσφυγες την απαιτούμενη στήριξη, τόσο καλύτερες είναι οι προοπτικές ένταξής τους», πρόσθεσε ο κ. Gurría. 

«Η ένταξη είναι μια δυναμική αμφίδρομη διαδικασία για την οποία χρειάζεται να καταβάλλει σημαντική προσπάθεια και το άτομο και η κοινωνία», είπε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi. «Οι πρόσφυγες, για να έχουν έναν πλήρη ρόλο στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ζωή της χώρας υποδοχής, χρειάζεται να έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα. Τα κράτη έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν σε αυτή τη διαδικασία, να διασφαλίσουν ότι οι πρόσφυγες παίζουν ένα θετικό και ενεργό ρόλο στη διαδικασία ένταξης, ιδίως όσον αφορά στις υπηρεσίες που τους παρέχονται καθώς και να διασφαλίσουν ότι τους υποδέχονται φιλόξενες κοινότητες». 

Ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε επίσης χθες μια έκθεση με τίτλο «Πώς να επιτύχει η ένταξη: πρόσφυγες και άλλοι που χρήζουν προστασίας (Making Integration Work: Refugees and others in need of protection), που περιέχει κάποια βασικά συμπεράσματα από τη σχετική εμπειρία των χωρών μελών του ΟΟΣΑ στην προαγωγή της ένταξης των προσφύγων. Η έκθεση παρουσιάζει πολλές καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση των βασικών εμποδίων και την υποστήριξη της ένταξης των προσφύγων και των παιδιών τους με μια διάρκεια. Δίνει έμφαση στη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων μέτρα όπως η πρόσβαση σε μαθήματα γλώσσας, σε προγράμματα επαγγελματικής απασχόλησης και σε υπηρεσίες ένταξης όσο το δυνατόν πιο άμεσα, ακόμα και για αιτούντες άσυλο που έχουν μεγάλες πιθανότητες να παραμείνουν. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να βοηθηθούν οι μετανάστες ώστε να εγκατασταθούν σε περιοχές όπου υπάρχουν δουλειές και όχι απαραίτητα εκεί που η στέγαση είναι φτηνότερη. Στην έκθεση τονίζεται επίσης η σημασία του να προσαρμοστούν τα προγράμματα ένταξης έτσι ώστε να αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία των δεξιοτήτων των μεταναστών και τις ιδιαίτερες ανάγκες των προσφύγων. 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόσφατο έργο του ΟΟΣΑ πάνω στη μετανάστευση μπορείτε να βρείτε στον εξής σύνδεσμο: http://www.oecd.org/migration-insights/.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.