United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Κοινό δελτίο τύπου από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP)

12 January 2016

© O. Sanadiki/Reuters
Ένα κοριτσάκι από τη Συρία περιμένει μαζί με την οικογένειά της να φύγουν από την πολιορκημένη πόλη Madaya.

Καθώς ο πόλεμος στη Συρία πλησιάζει στον έκτο χρόνο και δε διαφαίνεται κάποιο τέλος στον ορίζοντα, οι ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές οργανώσεις του ΟΗΕ έκαναν έκκληση την Τρίτη στις 12 Ιανουαρίου στα κράτη μέλη για 7,73 δισεκατομμύρια δολάρια ως νέα, ζωτικής σημασίας, χρηματοδότηση για το 2016 προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια σε 22,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. 

 

Η έκκληση περιλαμβάνει δύο σκέλη: α) παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες, που αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 4,7 εκατομμύρια στις γειτονικές χώρες ως το τέλος του 2016, καθώς και στα 4 εκατομμύρια ανθρώπους στις κοινότητες υποδοχής, και β) στήριξη στα 13,5 εκατομμύρια εκτοπισμένων και σε όσους έχουν πληγεί από τον πόλεμο στο εσωτερικό της Συρίας. 

 

Το πρώτο σκέλος αφορά το Περιφερειακό Σχέδιο για τους Πρόσφυγες και την Αποκατάσταση στη Συρία για το 2016 (Regional Refugee and Resilience Plan/3RP), το οποίο καλύπτει τις δράσεις περίπου 200 εταίρων, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων του ΟΗΕ, διακυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο. Με το ύψος να υπολογίζεται σε 4,55 δισεκατομμύρια δολάρια, η έκκληση έχει ως στόχο να στηρίξει τους ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να τραπούν σε φυγή από τη Συρία προς τις γύρω περιοχές, αλλά και τις κοινότητες υποδοχής. 

 

«Ενώ οι ροές στην Ευρώπη έχουν τελικά επιστήσει την προσοχή όλου του κόσμου στην κρίση της Συρίας και στον ανθρώπινο πόνο και τις επικών διαστάσεων ταλαιπωρίες που έχει επιφέρει, το μεγαλύτερο βάρος σίγουρα το επωμίζονται οι κοινότητες και οι κυβερνήσεις στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  Filippo Grandi. «Πρέπει να δράσουμε ώστε να μην κατρακυλήσουν κι άλλο οι Σύροι πρόσφυγες στην απόλυτη φτώχεια, να αναπτερώσουμε την ελπίδα τους για το ίδιο τους το μέλλον και το μέλλον της πατρίδας τους, καθώς και να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε όσους τους υποδέχονται», πρόσθεσε ο Grandi.

 

Οι βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις του 3RP φέτος περιλαμβάνουν περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και  περισσότερες ευκαιρίες για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής για επαγγελματική κατάρτιση και βιοπορισμό. Οι εταίροι της ΥΑ που στηρίζουν αυτό το πρόγραμμα, κάνουν επίσης έκκληση για μεγαλύτερη στήριξη των πιο ευάλωτων προσφύγων ώστε να καλυφθούν οι βασικές τους ανάγκες, όπως η τροφή, σε συνδυασμό με  περισσότερη στήριξη στα κράτη υποδοχής προσφύγων ώστε να παρέχουν υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, παροχής νερού και άλλες υπηρεσίες.

 

«Μια συμβατική προσέγγιση για «παροχή βοήθειας τώρα και ανάπτυξη αργότερα» δε θα φέρει αποτέλεσμα στη Συρία ή σε άλλες παρατεταμένες κρίσεις», ανέφερε η Διοικητής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNDP) Helen Clark. «Οι πρόσφυγες, οι κοινότητες υποδοχής και τα εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα στη Συρία χρειάζεται να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες και να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως υγείας, εκπαίδευσης, παροχής νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και καθαριότητας. Έχουν ανάγκη να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον.»

 

Οι εταίροι της Υ.Α., στο πλαίσιο του προγράμματος 3RP, καλούν χορηγούς και δωρητές να διαθέσουν  πόρους πιο νωρίς φέτος. Επίσης, να παρέχουν χρηματοδότηση σε βάθος ετών και να εναρμονίσουν τους πόρους που θα διαθέσουν σε ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές δράσεις κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός και προβλεψιμότητα.

 

Το δεύτερο σκέλος αφορά το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Ανταπόκρισης για τη Συρία για το 2016 (Syria Humanitarian Response Plan 2016) – Η σύρραξη στη Συρία εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη κρίση στον κόσμο, με 250.000 νεκρούς και 1,2 εκατ. τραυματίες κατ΄ εκτίμηση. Το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Ανταπόκρισης για τη Συρία για το 2016 απευθύνει έκκληση για περίπου 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την παροχή ανθρωπιστικής στήριξης και προστασίας σε 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Η εκτίμηση των αναγκών αυτών έγινε μετά από ενδελεχή συλλογή δεδομένων και προτεραιοποίηση των αναγκών σε όλη τη χώρα. Το Σχέδιο εστιάζει στη διάσωση ανθρώπων, τη βελτίωση της εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, την ενίσχυση της προστασίας και τη στήριξη της μακροπρόθεσμης αποκατάστασης των πιο ευάλωτων κοινοτήτων.

 

«Στην αρχή του 2016, εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια στο εσωτερικό της Συρίας, ενώ σχεδόν 400.000 άνθρωποι τελούν υπό πολιορκία από τις αντιμαχόμενες πλευρές χωρίς να μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια. Μετά από σχεδόν έξι χρόνια σκληρών και βίαιων συρράξεων και παράλυσης του πολιτικού σκηνικού, ο συριακός λαός χρειάζεται τη βοήθειά μας περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Stephen O'Brien, Επικεφαλής του Ανθρωπιστικού Τομέα του ΟΗΕ.

 

«Η Διάσκεψη για τη Συρία στις 4 Φεβρουαρίου 2016 θα είναι μια ευκαιρία να δοθεί βάρος στον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στον  άνθρωπο, ιδίως στις γυναίκες, τα κορίτσια και τους νέους ανθρώπους. Θα επιστρατεύσει τη στήριξη των κρατών ώστε να αποδοθούν ευθύνες όσον αφορά στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αμάχων και την αποτυχία παροχής προστασίας σε αυτούς. Καλώ τα κράτη - μέλη να στείλουν ηγέτες σε ανώτατο επίπεδο στο Λονδίνο, ώστε να δείξουμε στον κόσμο ότι η παρούσα κρίση τυγχάνει της απόλυτης προσοχής και δέσμευσής μας», πρόσθεσε ο O'Brien.

 

Οι εκκλήσεις που αφορούν τη Συρία αποτελούν τμήμα μια ευρύτερης ανθρωπιστικής έκκλησης για το 2016, που ζητά 20,1 δισεκατομμύρια δολάρια για την παροχή βοήθειας σε 87 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η οποία εγκαινιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τις εκκλήσεις για χρηματοδότηση μπορείτε να επισκεφθείτε τους εξής συνδέσμους: http://www.3rpsyriacrisis.org/ και https://www.humanitarianresponse.info/en/system/files/documents/files/2016_hrp_syrian_arab_republic.pdf. 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.