United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του ανακοινώνουν σημαντικά προγράμματα παροχής βοήθειας για τη Συρία και τη γύρω περιοχή

18 December 2014

© UNHCR/I.Prickett
Σύροι πρόσφυγες σε άτυπο καταυλισμό στο Λίβανο κουβαλούν ξύλα και άλλα είδη για να ενισχύσουν τα καταλύματά τους για το χειμώνα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (18 Δεκεμβρίου 2014) – Καθώς ο πόλεμος στη Συρία οδεύει στο πέμπτο έτος του, ο ΟΗΕ και οι εταίροι του απηύθυναν νέα, σημαντική έκκληση για ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια, ζητώντας πάνω από 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια, για την παροχή βοήθειας σε σχεδόν 18 εκατ. άτομα στη Συρία και τη γύρω περιοχή για το 2015.

Η έκκληση αφορά δύο κύριες δράσεις: Πρώτον, τη στήριξη πάνω από 12 εκατ. ατόμων που έχουν εκτοπιστεί και έχουν επηρεαστεί από τις συγκρούσεις εντός της Συρίας. Δεύτερον, την αντιμετώπιση των αναγκών των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στην περιοχή, των χωρών και των κοινοτήτων  υποδοχής.

Η έκκληση για το 2015, η οποία παρουσιάστηκε στους δωρητές σε διάσκεψη στο Βερολίνο, περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, σημαντικές αναπτυξιακές πτυχές, πέραν της σωτήριας κάλυψης των ανθρωπιστικών αναγκών του μεγαλύτερου εκτοπισμένου πληθυσμού στον κόσμο.

Το Στρατηγικό Σχέδιο Αντιμετώπισης για τη Συρία 2015 (Syria Strategic Response Plan, SRP) αντιμετωπίζει κρίσιμες ανθρωπιστικές ανάγκες εντός της Συρίας και έχει ως στόχο να παράσχει σε 12,2 εκατομμύρια ανθρώπους προστασία, επείγουσα βοήθεια και στήριξη για την επιβίωσή τους. Απαιτεί χρηματοδότηση ύψους 2,9 δισ. δολαρίων και φέρνει σε επαφή ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται εντός της Συρίας και σε γειτονικές χώρες.

«Οι συγκρούσεις έχουν πλήξει τις ζωές εκατομμυρίων Σύρων, παγιδεύοντάς τους σε περιοχές συγκρούσεων και απαγορεύοντάς τους την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υγειονομική περίθαλψη. Πολλοί ζουν υπό καθεστώς φόβου. Τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο και οι γονείς να μεταβούν στη δουλειά τους», δήλωσε η Valerie Amos, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Συντονίστρια Έκτακτης Βοήθειας του ΟΗΕ. «Αν χρηματοδοτηθεί πλήρως, αυτό το σχέδιο μπορεί να μας βοηθήσει να παράσχουμε σε παιδιά φαγητό και φάρμακα, να προφυλάξουμε οικογένειες από το κρύο και να υποστηρίξουμε όσους βρίσκονται σε απόγνωση και έχουν υποστεί ψυχικά τραύματα. Η Συρία είναι ένα δύσκολο και επικίνδυνο πεδίο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά η ανθρωπιστική κοινότητα επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για παροχή βοήθειας προς τα πιο ευάλωτα άτομα που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της κρίσης».

Το Περιφερειακό Σχέδιο για τους Πρόσφυγες και την Αποκατάσταση (Regional Refugee and Resilience Plan, 3RP) αντιπροσωπεύει μια στρατηγική αλλαγή στην προσέγγιση που ακολουθείται για την παροχή βοήθειας στην περιοχή. Συνδυάζει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις έκτακτης βοήθειας και τη στήριξη των κοινοτήτων υποδοχής με μακροπρόθεσμα προγράμματα που στοχεύουν στην αποκατάσταση. Απαιτώντας χρηματοδότηση 5,5 δισ. δολαρίων για την άμεση στήριξη σχεδόν 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, το σχέδιο βασίζεται στην πρόβλεψη ότι θα υπάρχουν 4,27 εκατ. πρόσφυγες στις γειτονικές της Συρίας χώρες έως το τέλος του 2015 (αριθμός που αντιπροσωπεύει μια μικρή επιβράδυνση του ρυθμού εκροής από τη Συρία σε σύγκριση με το 2014) και στην παροχή βοήθειας σε πάνω από ένα εκατομμύριο ευάλωτα άτομα σε κοινότητες υποδοχής.

«Ο πόλεμος στη Συρία εξακολουθεί να κλιμακώνεται και η ανθρωπιστική κρίση παρατείνεται. Οι πρόσφυγες και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν εξαντλήσει τις οικονομίες και τους πόρους τους, ενώ οι χώρες υποδοχής βρίσκονται σε οριακή κατάσταση», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες António Guterres. «Χρειαζόμαστε μια νέα αρχιτεκτονική βοήθειας, η οποία να συνδέει τη στήριξη των προσφύγων με δράσεις για τη σταθεροποίηση των κοινοτήτων που τους υποδέχονται».

Το τμήμα του σχεδίου 3RP που αφορά τους πρόσφυγες περιλαμβάνει επισιτιστική βοήθεια, στέγη, είδη αρωγής και μετρητά για την κάλυψη των βασικών αναγκών των νοικοκυριών, καθώς και υπηρεσίες καταγραφής. Το τμήμα του σχεδίου που αφορά την αποκατάσταση  περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας σε πάνω από ένα εκατομμύριο ευάλωτα άτομα σε κοινότητες που θα επωφεληθούν από προγράμματα αρωγής και τη μεγαλύτερη έμφαση σε μέσα επιβίωσης και στη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών.

Πέραν όσων λαμβάνουν άμεση στήριξη, επιπλέον 20,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιορδανία, το Λίβανο και την Αίγυπτο θα επωφεληθούν από την αναβάθμιση των τοπικών υποδομών και υπηρεσιών σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η υδροδότηση και το αποχετευτικό σύστημα, η κατάρτιση και η ανάπτυξη των ικανοτήτων των παρόχων υπηρεσιών, καθώς και από την παροχή στήριξης ως προς τη χάραξη πολιτικής και τη διοίκηση στις τοπικές και εθνικές αρχές.

«Οι χώρες που υποδέχονται Σύρους πρόσφυγες καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλες επιπτώσεις στις οικονομίες, τις κοινωνίες και τις υποδομές τους, οι οποίες απειλούν όχι μόνο τη σταθερότητά τους, αλλά και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε η Gina Casar, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας και Βοηθός Διαχειρίστρια του UNDP. «Η παραδοσιακή ανθρωπιστική ανταπόκριση δεν αρκεί πλέον. Το έργο που πρέπει να επιτευχθεί απαιτεί μια συνολική αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία θα ενισχύει την αντοχή αυτών των κοινοτήτων και των κυβερνητικών θεσμών».

«Για μεγάλο διάστημα έχουμε απογοητεύσει το λαό της Συρίας εν μέσω του χειρότερου πολέμου της γενιάς μας», δήλωσε ο Jan Egeland, Γενικός Γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, ενός εκ των βασικών εταίρων υλοποίησης. «Το 2015 θα πρέπει να είναι το έτος κατά το οποίο επιτέλους θα προσφέρουμε προστασία και βοήθεια σε όσους βρέθηκαν εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών».

Το Περιφερειακό Σχέδιο για τους Πρόσφυγες και την Αποκατάσταση (Regional Refugee and Resilience Plan)  είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο www.3rpsyriacrisis.org

Πληροφορίες σχετικά με το Στρατηγικό Σχέδιο Αντιμετώπισης για τη Συρία (Syria Strategic Response Plan) είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο www.humanitarianresponse.info/appeals

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.