United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

H Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει την ανακοίνωση της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων

03 June 2016

© UNHCR
Δέκα πρόσφυγες έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στην πρώτη Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) χαιρετίζει τη σημερινή ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.) για τους πρόσφυγες που θα διαγωνιστούν ως ομάδα στους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Στην ομάδα περιλαμβάνονται δύο κολυμβητές από τη Συρία, δύο αθλητές τζούντο από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και έξι δρομείς από την Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν. Όλοι τράπηκαν σε φυγή από την πατρίδα τους λόγω της βίας και των διώξεων και αναζήτησαν καταφύγιο σε διάφορες χώρες, από το Βέλγιο, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο μέχρι την Κένυα και τη Βραζιλία.

Είναι η πρώτη φορά που μία ομάδα προσφύγων συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.  Η πρωτοβουλία αυτή, που στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης και ελπίδας για τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, έρχεται σε μια χρονική περίοδο που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των συρράξεων και των διώξεων. Ο πληθυσμός προσφύγων, εσωτερικά εκτοπισμένων και αιτούντων άσυλο σε όλο τον κόσμο σημείωσε ρεκόρ φτάνοντας τα 59,5 εκατομμύρια στα τέλη του 2014 και έκτοτε συνεχίζει να αυξάνεται.

«Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων μάς εμπνέει. Παρ’ όλο που αναγκάστηκαν να διακόψουν την αθλητική τους σταδιοδρομία, οι πρόσφυγες αυτοί, όλοι τους αθλητές υψηλού επιπέδου, θα έχουν την ευκαιρία να κυνηγήσουν τα όνειρά τους», λέει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi. «Η συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένας φόρος τιμής στο κουράγιο και την επιμονή όλων των προσφύγων να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Η Υ.Α. είναι στο πλευρό τους και στο πλευρό όλων των προσφύγων.»

Η συμμετοχή μιας ομάδας προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στην μακρόχρονη συνεργασία της Υ.Α. με τη Δ.Ο.Ε. Η σχέση αυτή, που μετρά ήδη 20 χρόνια, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση του ρόλου του αθλητισμού στην ανάπτυξη και τη ζωή των προσφύγων, ιδίως των παιδιών, σε όλο τον κόσμο. Μέσα από τις κοινές μας δράσεις, έχουμε στηρίξει νεανικά προγράμματα και αθλητικές δραστηριότητες σε τουλάχιστον 20 χώρες, έχουμε αποκαταστήσει αθλητικά γήπεδα σε αρκετούς προσφυγικούς καταυλισμούς και έχουμε προσφέρει διάφορα αθλητικά είδη σε νεαρούς πρόσφυγες.

Η ανακοίνωση της προσφυγικής ομάδας του Ρίο συμπίπτει με την έναρξη της εκστρατείας #WithRefugees (Μαζί με τους Πρόσφυγες) της Ύπατης Αρμοστείας, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της συνεργασίας της με τη Δ.Ο.Ε. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο. Στο επίκεντρο της εκστρατείας #WithRefugees βρίσκεται μία έκκληση που ζητά από τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί-πρόσφυγας θα έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, ότι κάθε οικογένεια προσφύγων θα έχει να μείνει κάπου με ασφάλεια, και ότι κάθε πρόσφυγας θα μπορεί να εργαστεί ή να αποκτήσει νέες δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να συνεισφέρει θετικά στην κοινότητά του. Η έκκληση θα παραδοθεί πριν από τη Συνάντηση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Τα μέλη της προσφυγικής ομάδας που ανακοινώθηκαν από τη Δ.Ο.Ε. είναι οι εξής:

 

Rami Anis, Συρία, κολύμβηση

Yusra Mardini, Συρία, κολύμβηση

Paulo Amotun Lokoro, Νότιο Σουδάν, στίβος 

Yonas Kinde, Αιθιοπία, στίβος

Yiech Pur Biel, Νότιο Σουδάν, στίβος

James Nyang Chiengjiek, Νότιο Σουδάν, στίβος

Anjelina Nadai Lohalith, Νότιο Σουδάν, στίβος

Rose Nathike Lokonyen, Νότιο Σουδάν, στίβος

Popole Misenga, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τζούντο

Yolande Bukasa Mabika, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τζούντο

 

Για τα προφίλ των αθλητών, πατήστε εδώ

 

Για φωτογραφίες, πατήστε εδώ

 

Τα βίντεο θα είναι διαθέσιμα σύντομα στον σύνδεσμο Refugees Media.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.