United Nations High Commissioner for Refugees

Δελτία Τύπου

Η Angelina Jolie Pitt απευθύνει από την Ελλάδα έκκληση για την επέκταση των νόμιμων οδών για τους ευάλωτους πρόσφυγες

17 March 2016

© UNHCR / O. Laban-Mattei

Η Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) Angelina Jolie Pitt ολοκλήρωσε σήμερα την αποστολή της στην Ελλάδα, όπου συνάντησε εθελοντές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις τοπικές αρχές που συμμετέχουν στην προσπάθεια ανταπόκρισης στις επείγουσες ανάγκες των προσφύγων στη Λέσβο. Παράλληλα, η κ. Jolie Pitt συνομίλησε με οικογένειες προσφύγων.

» Περισσότερα...

Την Ελλάδα επισκέπτεται η Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Angelina Jolie-Pitt

16 March 2016

© UNHCR/L.Knott

Η ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), Angelina Jolie-Pitt επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα εκ μέρους του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi. 

» Περισσότερα...

Στον πέμπτο χρόνο η σύρραξη στη Συρία: η μεγαλύτερη κρίση αναγκαστικού εκτοπισμού της εποχής απαιτεί ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης

15 March 2016

© UNHCR/A. McConnell

Καθώς ο πόλεμος στη Συρία φθάνει σήμερα σε άλλo ένα θλιβερό ορόσημο, οι πρόσφυγες που διαφεύγουν την πενταετή σύγκρουση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια προκειμένου να βρουν ασφάλεια. Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια αλληλεγγύη απέναντι στα θύματα αυτής της σύρραξης αποτυγχάνει να ανταποκριθεί και να αντικατοπτρίσει την κλίμακα και τη σοβαρότητα αυτής της ανθρωπιστικής τραγωδίας. 

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. προτείνει έξι βήματα για την επίλυση της προσφυγικής κατάστασης στην Ευρώπη

04 March 2016

© UNHCR/A. Zavallis

Εν όψει της επικείμενης διάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με την Τουρκία στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) παρουσιάζει σήμερα κάποιες προτάσεις που στοχεύουν στο να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να επιλύσουν την προσφυγική κατάσταση στην Ευρώπη. 

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. διευρύνει την υποστήριξή της στην προσωρινή φιλοξενία των νεοαφιχθέντων στην Κάλυμνο και την καταγραφή τους στην Κω

27 February 2016

© UNHCR/T. Psallidaki

Η Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στην Ελλάδα διεύρυνε την υποστήριξή της στην προσωρινή φιλοξενία των νεοαφιχθέντων στην Κάλυμνο, με την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων υγιεινής στο λιμάνι του νησιού. Στην Κω, το τοπικό γραφείο της Υ.Α. επίσης διεύρυνε την υποστήριξή του στη διαδικασία καταγραφής των νεοαφιχθέντων, παρέχοντας υλικοτεχνικό εξοπλισμό στις Αστυνομικές Αρχές.

» Περισσότερα...

Y.A. και UNICEF εγκαινιάζουν κέντρα παιδικής και οικογενειακής φροντίδας σε όλη την Ευρώπη

26 February 2016

© UNHCR/V. Borizovski

Στο πλαίσιο ενός κοινού εγχειρήματος για την ενίσχυση της προστασίας των αυξανόμενων αριθμών των παιδιών και άλλων ανθρώπων με ιδιαίτερες ανάγκες που φτάνουν στην Ευρώπη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και η UNICEF δημιουργούν ειδικά κέντρα φροντίδας για παιδιά και οικογένειες κατά μήκος των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων μεταναστευτικών οδών στην Ευρώπη. 

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. εκφράζει την ανησυχία της για τη συσσώρευση στα σύνορα και τις αυξημένες δυσκολίες των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο

23 February 2016

© UNHCR/Y. Kyvernitis

Οι πρόσφατες περιοριστικές πρακτικές που υιοθέτησαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δημιουργούν περαιτέρω υπερβολική ταλαιπωρία σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ανά την Ευρώπη, έχουν θορυβήσει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α). Οι πρακτικές αυτές προκαλούν χαοτική κατάσταση στα σύνορα ορισμένων χωρών και ασκούν ιδιαίτερη πίεση στην Ελλάδα, η οποία αγωνίζεται να διαχειριστεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων που χρήζουν διαμονής και άλλων υπηρεσιών. 

» Περισσότερα...

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi επισκέπτεται την Ελλάδα

23 February 2016

© UNHCR/S.Hopper

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi θα διεξάγει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2016.

» Περισσότερα...

Υ.Α., ΔΟΜ και UNICEF ζητούν μεγαλύτερη ασφάλεια για πρόσφυγες και μετανάστες καθώς αυξάνονται οι θάνατοι παιδιών στο Αιγαίο

19 February 2016

© Hereward Holland

Καθώς ο αριθμός των παιδιών που χάνονται στη θάλασσα αυξάνεται, οι οργανισμοί του ΟΗΕ ζητούν μεγαλύτερη ασφάλεια για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

» Περισσότερα...

Δήλωση Ύπατης Αρμοστείας για την κατάσταση στην Τουρκία

09 February 2016

© UNHCR/N.Bose

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τη γενναιοδωρία που έχουν δείξει οι αρχές και ο λαός της Τουρκίας προς τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούν τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Υ.Α. εκτιμά ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παρέχει πρόσβαση σε ανθρωπιστικές και ιατρικές περιπτώσεις παρά την ολοένα και πιο περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Συρία. Δεδομένου του πρόσφατου εκτοπισμού από την επαρχία Χαλέπι της Συρίας και τις περιπτώσεις ακραίας ευαλωτότητας, η Υ.Α. ενθαρρύνει τις αρχές να διασφαλίζουν ευρύτερη πρόσβαση στο τουρκικό έδαφος για όλους όσοι χρήζουν διεθνούς προστασίας, σε ευθυγράμμιση με την ισχύουσα εδώ και χρόνια πολιτική των ανοιχτών συνόρων της Τουρκίας. 

» Περισσότερα...

Έκκληση ΟΟΣΑ και Υ.Α. για ενίσχυση των πολιτικών ένταξης υπέρ των προσφύγων

© UNHCR/J. Matas

Οι επικεφαλείς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) συμμετείχαν στην κοινή υψηλού επιπέδου Διάσκεψη για την ένταξη όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, που έλαβε χώρα στο Παρίσι σήμερα (28 Ιανουαρίου). Στο πλαίσιο της Διάσκεψης απηύθυναν έκκληση στις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να ενταχθούν και να συνεισφέρουν στις κοινωνίες και τις οικονομίες της Ευρώπης.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη θλίψη της για τους θανάτους στο Αιγαίο καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται

22 January 2016

© UNHCR/Hereward Holland

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για τις ζωές που χάθηκαν για πολλοστή φορά σε δύο νέες τραγωδίες που συνέβησαν νωρίς σήμερα το πρωί. Τουλάχιστον 42 άνθρωποι από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, μεταξύ των οποίων 18 γυναίκες, 17 παιδιά και 7 άνδρες, αναφέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους έξω από το Φαρμακονήσι και την Καλόλιμνο, κοντά στη Λέρο και την Κάλυμνο στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο, καθώς επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες και οι απελπισμένοι πρόσφυγες, προκειμένου να βρουν ασφάλεια, διακινδυνεύουν τη ζωή τους στο έπακρο παρασυρόμενοι και από τις μειωμένες τιμές που προσφέρουν οι διακινητές.  

» Περισσότερα...

Σε κίνδυνο σεξουαλικής ή έμφυλης βίας βρίσκονται οι γυναίκες πρόσφυγες στη διαδρομή τους στην Ευρώπη

20 January 2016

© UNHCR/D. Etter

Η Ούμο, μια νεαρή γυναίκα από την υπο-Σαχάρια Αφρική, διέφυγε από την πατρίδα της, όπου εξαιτίας διώξεων, έχασε τον κουνιάδο της, ενώ η αδελφή της αγνοείται. Φοβούμενη για τη ζωή της, πραγματοποίησε το επικίνδυνο και δύσκολο ταξίδι προς την Ευρώπη, όπου ελπίζει ότι θα βρει άσυλο και θα είναι ασφαλής. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Ελλάδα, η Ούμο υποχρεώθηκε δύο φορές να έρθει σε σεξουαλική επαφή: προκειμένου να εξασφαλίσει θέση στη βάρκα που θα την μετέφερε στην Ελλάδα και ένα πλαστό διαβατήριο. Όταν έφτασε στην Ελλάδα, κοιμόταν στο ύπαιθρο, απροστάτευτη, χωρίς καμία έννοια ιδιωτικότητας ή πρόσβασης σε βοήθεια. «Νόμιζα ότι θα τρελαθώ», παραδέχεται.

» Περισσότερα...

Εκστρατεία του ΙΚΕΑ συγκέντρωσε 30,8 εκατ. ευρώ για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για τους πρόσφυγες

18 January 2016

© UNHCR/T. Habjouqa

Η παγκόσμια εκστρατεία του IKEA συγκέντρωσε 30,8 εκατομμύρια ευρώ για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) με σκοπό να παρέχει φως και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις οικογένειες προσφύγων που ζουν σε καταυλισμούς στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. 

 

 

» Περισσότερα...

Κοινό δελτίο τύπου από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP)

12 January 2016

© O. Sanadiki/Reuters

Καθώς ο πόλεμος στη Συρία πλησιάζει στον έκτο χρόνο και δε διαφαίνεται κάποιο τέλος στον ορίζοντα, οι ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές οργανώσεις του ΟΗΕ έκαναν έκκληση την Τρίτη στις 12 Ιανουαρίου στα κράτη μέλη για 7,73 δισεκατομμύρια δολάρια ως νέα, ζωτικής σημασίας, χρηματοδότηση για το 2016 προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια σε 22,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. 

 

 

» Περισσότερα...

Ο Filippo Grandi αναλαμβάνει τα ηνία ως νέος Ύπατος Αρμοστής

04 January 2016

©

 Από την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε ο Filippo Grandi, αξιωματούχος του ΟΗΕ που έχει εργαστεί επί των προσφυγικών και των πολιτικών θεμάτων στη Μέση Ανατολή,την Αφρική και την Ασία, την πενταετή θητεία του ως Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Διαδέχθηκε τον António Guterres, αμέσως μετά τη λήξη της δεκαετούς και πλέον θητείας του την περασμένη βδομάδα.

» Περισσότερα...

Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας επιβεβαιώνει την αύξηση του αναγκαστικού εκτοπισμού παγκοσμίως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015

18 December 2015

© UNHCR/C. Tijerina

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) προειδοποιεί σε νέα της έκθεση σήμερα ότι το 2015 πιθανότατα θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ παγκόσμιου αναγκαστικού εκτοπισμού, καθώς σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει μέχρι στιγμής φέτος τη Μεσόγειο ως πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι συρράξεις στη Συρία και αλλού εξακολουθούν να επιφέρουν συγκλονιστικά επίπεδα ανθρώπινου πόνου.

» Περισσότερα...

Η Ε.Ε. και η Υ.Α. δρομολογούν πρόγραμμα παροχής 20.000 θέσεων υποδοχής για αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου  14 December 2015

© Y.Kyvernitis

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δρομολόγησαν πρόγραμμα παροχής 20.000 επιπλέον θέσεων υποδοχής για αιτούντες άσυλο και υποψήφιους για μετεγκατάσταση στην Ελλάδα υπό τη μορφή ενοικιαζόμενης στέγης, κουπονιών για ξενοδοχεία και ανάδοχων οικογενειών. 

» Περισσότερα...

Ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο ζητά η Υ.Α

12 December 2015

© Ivor Prickett

Εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη της ύστερα από δύο διαδοχικές τραγωδίες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επαναλαμβάνει την έκκλησή της να δοθούν επιπλέον πόροι για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και να ενταθούν οι προσπάθειες για την παροχή νόμιμων διόδων, ώστε να αποφεύγονται τα επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια που οργανώνονται από αδίστακτους διακινητές.

» Περισσότερα...

Η Y.A. εκφράζει ανησυχία για τα περιστατικά βίας στα ελληνικά σύνορα και καλεί για βελτίωση της κατάστασης ασφάλειας

03 December 2015

© UNHCR/Y. Kyvernitis

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις εντάσεις και τη βία στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και καλεί τις αρχές και των δύο χωρών να διαχειριστούν τα σύνορά τους με τρόπο που να συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές προστασίας των προσφύγων.

» Περισσότερα...

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.