United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Ο Ύπατος Αρμοστής προειδοποιεί ότι έφτασε η στιγμή της αλήθειας για τη Συρία και ότι υπάρχει κίνδυνος η κρίση να καταστεί ανεξέλεγκτη

20 March 2013

©UNHCR
Ο Ύπατος Αρμοστής, Antonio Guterres, απηύθυνε ομιλία στη Γερουσία λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του σε Σύρους πρόσφυγες στο Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία. Εδώ, συνομιλεί με γυναίκες από τη Συρία.

Ουάσιγκτον, 19 Μαρτίου 2013-Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες António Guterres δήλωσε την Τρίτη σε γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Συρία κινδυνεύει να υπερβεί τη δυνατότητα ανταπόκρισης της διεθνούς κοινότητας.

«Όλοι οι φορείς που εμπλέκονται σε αυτή την ανθρωπιστική ανταπόκριση υποχρηματοδοτούνται δραματικά και ορισμένοι εκφράζουν φόβους ότι οι πόροι τους θα τελειώσουν ήδη από τις 31 Μαρτίου», δήλωσε ο κ. Guterres στην Υποεπιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων για την Εγγύς Ανατολή, τη Νότια και την Κεντρική Ασία της αμερικανικής Γερουσίας στην Ουάσιγκτον. «Απευθύνω έκκληση στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια να εγκρίνουν επειγόντως έκτακτη χρηματοδότηση για τα θύματα της κρίσης στη Συρία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ικανοποίηση των πλέον βασικών αναγκών τους και η σταθερότητα στην περιοχή.»

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Guterres επισκέφτηκε την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο, όπου συναντήθηκε με Σύριους πρόσφυγες, κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινότητες υποδοχής.
«Ο αριθμός των προσφύγων είναι συγκλονιστικός, όμως δεν μπορεί να αποτυπώσει την πλήρη έκταση της τραγωδίας», δήλωσε ο κ. Guterres την Τρίτη, σημειώνοντας ότι τα τρία τέταρτα του 1,1 εκ. προσφύγων της Συρίας είναι γυναίκες και παιδιά. «Υπάρχουν τρομακτικές καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών και των παιδιών», πρόσθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη χρηματοδότησης προγραμμάτων για θύματα σεξουαλικής βίας και γυναίκες σε κίνδυνο.

Ο κ. Guterres υπογράμμισε τη «σοβαρή πίεση» την οποία υφίστανται οι χώρες υποδοχής και έκανε έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη. «Είναι επιτακτική ανάγκη να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, καθώς η διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητάς τους είναι προς το συμφέρον όλων», δήλωσε.

Ο Ύπατος Αρμοστής ανέφερε στους γερουσιαστές ότι οι πιο τραγικές συνέπειες της κρίσης είναι αισθητές στο εσωτερικό της Συρίας, όπου περίπου 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και πολλοί ακόμη έχουν ανάγκη από βοήθεια. Σημείωσε τη δέσμευση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) για την παροχή βοήθειας σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη, τόσο στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση όσο και στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Παράλληλα, υπογράμμισε τους υψηλούς κινδύνους ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι ΜΚΟ στο εσωτερικό της Συρίας, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους.

«Αυτοκινητοπομπές έχουν δεχθεί πυροβολισμούς κι έχουν πέσει θύματα ληστείας. Αποθήκες έχουν καταστραφεί και λεηλατηθεί, ενώ αρκετοί οδηγοί φορτηγών που συνεργάζονται με τον ΟΗΕ έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της σύγκρουσης», δήλωσε ο κ Guterres.

Ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε την εκτίμησή του για την τεράστια οικονομική υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην ανθρωπιστική ανταπόκριση, όμως προειδοποίησε τα μέλη της υποεπιτροπής για «τον υπαρκτό κίνδυνο διάχυσης αυτής της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή».

Σημείωσε ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Συρία κινδυνεύει πολύ σύντομα να κλιμακωθεί και να καταστεί μια καταστροφή η οποία θα υπερβαίνει τη διεθνή ικανότητα ανταπόκρισης – σε πολιτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο, και σε επίπεδο ασφαλείας». Ο κ. Guterres έκλεισε την ομιλία του ζητώντας μια πολιτική λύση και επιμένοντας ότι: «Εάν δεν σταματήσει αυτή η σύγκρουση, πιθανόν να σημειωθεί μια έκρηξη στη Μέση Ανατολή. Κανείς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο».

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.