United Nations High Commissioner for Refugees

Δελτία Τύπου

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τις συνεχιζόμενες τραγωδίες στο Αιγαίο

15 September 2015

© UNHCR/I.Prickett

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) είναι συγκλονισμένη από τις αλλεπάλληλες τραγωδίες τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο, όπου υπερφορτωμένα πλοιάρια με πρόσφυγες βυθίστηκαν εν μέσω θαλασσοταραχής. Τριάντα τέσσερα άτομα (4 βρέφη, 11 παιδιά, 10 γυναίκες και 9 άνδρες) έχασαν τη ζωή τους τις πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής, 13 Σεπτεμβρίου, στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Τέσσερα ακόμη παιδιά αγνοούνται από το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, σε ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου. Μια νέα τραγωδία σημειώθηκε σήμερα, με τουλάχιστον 22 νεκρούς και αγνοούμενους, όταν ένα πλοίο βυθίστηκε κοντά στις ακτές της Τουρκίας, ενώ κατευθυνόταν προς την Κω.  

» Περισσότερα...

Η δασκάλα Aqeela Asifi, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, είναι η φετινή νικήτρια του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν της Υ.Α.

15 September 2015

© UNHCR/S. Rich

Η δασκάλα Aqeela Asifi, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της για να δώσει την ευκαιρία στην εκπαίδευση στα κορίτσια - πρόσφυγες στο Πακιστάν, είναι η φετινή νικήτρια του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

» Περισσότερα...

Δήλωση του Vincent Cochetel, Περιφερειακού Συντονιστή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη

08 September 2015

Συναντηθήκαμε με τις αρχές εδώ στη Βουδαπέστη και προσφερθήκαμε να βοηθήσουμε ως Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ουγγαρία. 

» Περισσότερα...

Ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ειδομένη

31 August 2015

© UNHCR/A.Kitidi

Πολλές εκατοντάδες άτομα καταφθάνουν καθημερινά στην Ειδομένη, στα σύνορα Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν το μακρύ και μαρτυρικό ταξίδι, που τελικό προορισμό έχει χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Στην πλειοψηφία τους, πρόσφυγες από τη Συρία, ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες. 

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στα σύνορα πΓΔΜ - Ελλάδας

21 August 2015

©UNHCR/Andrew McConnell

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α) ανησυχεί για την όλο και πιο ασταθή κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), όπου έγινε χρήση βίας νωρίτερα σήμερα για να αποτραπεί η διέλευση των ανθρώπων.

» Περισσότερα...

UNHCR welcomes the creation of a new temporary accommodation site at Eleonas

19 August 2015

© A.Kitidi

The UN Refugee Agency today expressed its satisfaction for the creation of a new temporary accommodation site at Eleonas. The site constitutes a positive step in the efforts to provide dignified accommodation to new arrivals. 

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τη δημιουργία του νέου χώρου προσωρινής φιλοξενίας στον Ελαιώνα

19 August 2015

© A.Kitidi

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A.) εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για τη δημιουργία ενός νέου χώρου προσωρινής φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Ο χώρος συνιστά ένα θετικό βήμα στις προσπάθειες παροχής αξιοπρεπούς διαμονής στους νεοαφιχθέντες. 

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί για την επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα και κάνει έκκληση για επείγουσα και γενναία δράση

07 August 2015

© UNHCR/A.McConnell

Ο Διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης και η Διευθύντρια Εκτάκτου Ανάγκης, Ασφάλειας και Προμηθειών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επισκέφθηκαν την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης στη χώρα, στην οποία 124.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει φέτος μέσω θαλάσσης

» Περισσότερα...

Προσφυγική κρίση στην Ελλάδα: Αξιωματούχοι της Ύπατης Αρμοστείας κάνουν έκκληση για επείγουσα και τολμηρή δράση από την Ελλάδα και την Ε.Ε.

31 July 2015

© UNHCR/S. Nanou

Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, μετά το τέλος της επίσκεψης κλιμακίου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A./UNHCR) στην Ελλάδα, ο Διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Y.A., Vincent Cochetel και η Διευθύντρια Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, Ασφάλειας και Προμηθειών, Terry Morel, κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει πιο ισχυρά μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που εκτυλίσσεται στη χώρα. Μόνο φέτος, έφτασαν περισσότερα από 107.000 άτομα, κυρίως πρόσφυγες, που ξεφεύγουν από τον πόλεμο και τη βία. Οι υποδομές και οι υπηρεσίες υποδοχής, καθώς και οι διαδικασίες καταγραφής υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών. Οι αξιωματούχοι της Υ.Α. κάλεσαν τους θεσμούς, τις υπηρεσίες και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να παράσχουν επείγουσα και ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα. 

» Περισσότερα...

Refugee Crisis in Greece: UNHCR Officials call for urgent and bold action from Greece and the EU

31 July 2015

© UNHCR/S. Nanou

In a media briefing held today in Athens, at the end of their mission to Greece, UNHCR’s Director of the Bureau for Europe, Vincent Cochetel, and  Director of Emergency, Security and Supply, Terry Morel, urged the Greek government to take stronger steps to address the refugee crisis unfolding in the country. This year alone, more than 107,000 persons, mainly refugees, have arrived, fleeing from conflict and violence.   The reception infrastructure, services and registration procedures are falling far short of real needs. The UNHCR Officials also called on the EU institutions, agencies and Member States to provide urgent and robust support to Greece. 

» Περισσότερα...

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου - Επίσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Υ.Α. στην Ελλάδα

28 July 2015

© UNHCR/A.Kitidi

Καθώς ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα και κατόπιν συνεχίζουν το ταξίδι τους μέσω των δυτικών Βαλκανίων εξακολουθεί να σημειώνει δραματική αύξηση, η ανθρωπιστική κατάσταση από την οποία επηρεάζονται άμεσα επιδεινώνεται συνεχώς. 

» Περισσότερα...

Invitation to Press Conference - UNHCR High Level Mission in Greece

28 July 2015

© UNHCR/A.Kitidi

As the number of refugees arriving to Greece and then moving onward through the Western Balkans continues to dramatically increase, the humanitarian situation impacting them is deteriorating.

» Περισσότερα...

Ύπατη Αρμοστεία: Ο συνολικός αριθμός των Σύρων προσφύγων ξεπερνάει για πρώτη φορά τα 4 εκατομμύρια

09 July 2015

© Anadolu Agency/A.I. Oztury

Ο πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες εξαιτίας του πολέμου στη Συρία ξεπερνούν πλέον τα 4 εκατομμύρια, επιβεβαιώνοντας ότι η κρίση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α./UNHCR) τα τελευταία 25 χρόνια. 

» Περισσότερα...

Κρίση στη Μεσόγειο το πρώτο εξάμηνο του 2015: υψηλότεροι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών από ποτέ

01 July 2015

© UNHCR/Jowan Akkash

Η μεγάλη πλειοψηφία των 137.000 ανθρώπων που διέσχισαν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2015 εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω του πολέμου, των συρράξεων ή των διώξεων, με αποτέλεσμα η κρίση στη Μεσόγειο να συνιστά κυρίως μια προσφυγική κρίση, όπως συμπεραίνει έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) που δημοσιεύθηκε σήμερα. 

» Περισσότερα...

Ξεπερνούν τις 48.000 οι αφίξεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά φέτος – Ιδιαίτερα αυξημένη η πίεση στη Λέσβο

09 June 2015

©UNHCR/Kyvernitis

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 48.000 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος[1] στα ελληνικά νησιά. Ο αριθμός αυτός έχει ήδη ξεπεράσει τις περίπου 43.500 αφίξεις μέσω θαλάσσης για όλο το 2014. Η Λέσβος συνεχίζει να δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων αγγίζοντας σχεδόν τις 19.000. Εκατοντάδες πρόσφυγες φεύγουν καθημερινά από το νησί με κατεύθυνση την Αθήνα, μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης, ελέγχου και καταγραφής.  

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία εγκαινιάζει την εκστρατεία της για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

04 June 2015

Προσωπικότητες παγκοσμίου φήμης μαγνητοσκοπούν βίντεο στα οποία υπογραμμίζουν τους δεσμούς που μας συνδέουν με τους ανθρώπους που αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή από τις εστίες τους

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. χαιρετίζει ως πρωτοποριακή την προτεινόμενη Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και καλεί για την ταχεία υιοθέτησή της

13 May 2015

© UNHCR/F.Malavolta

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) χαιρετίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα, για τη διαχείριση των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.

» Περισσότερα...

Melissa Fleming: the Head of Communications at the United Nations High Commissioner for Refugees to speak at TEDxThessaloniki 2015

27 April 2015

As these words are being written about 50,000,000 people do not live in their home anymore. Not because they wanted this to happen, but because they were forced to do so. They sought refuge to another country in order to live without the constant fear of war. Never since the World War II have there been so many people on the run. Unfortunately this is a growing number. It is also a subject that dominates the media of the Mediterranean countries and Europe in general during the last few days. We see pictures that demonstrate the reality that these people live as they try to survive.

» Περισσότερα...

Melissa Fleming: H Επικεφαλής Επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη σκηνή του TEDxThessaloniki 2015

27 April 2015

Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές περίπου 50.000.000 άνθρωποι ζουν μακριά από την πατρίδα τους, όχι γιατί το θέλησαν, αλλά γιατί εκδιώχθηκαν με τη βία από αυτή. Έφυγαν για να ζήσουν δίχως το συνεχή φόβο του πολέμου. Ποτέ άλλοτε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο αριθμός των προσφύγων δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο σήμερα. Και συνεχίζει διαρκώς να μεγαλώνει. Είναι ένα θέμα που τις τελευταίες ημέρες κυριαρχεί και στα ΜΜΕ των χωρών της Μεσογείου και της Ευρώπης γενικότερα. Εικόνες που μας δείχνουν την πραγματικότητα που ζουν αυτοί οι άνθρωποι, την προσπάθεια για επιβίωση και το θάρρος τους.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία στέλνει εσπευσμένα προμήθειες στους επιζώντες του σεισμού του Νεπάλ

27 April 2015

© UNHCR/D.R.Uprety

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) συμμερίζεται το θρήνο της κυβέρνησης και του λαού του Νεπάλ για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού της 25ης Απριλίου. Η Υ.Α. είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται προκειμένου να συνδράμει τους επιζώντες κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο. 

» Περισσότερα...

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.