United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Tο ένα εκατομμύριο έφτασαν oι Σύροι πρόσφυγες, όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Αρμοστής, Antonio Guterres

06 March 2013

©UNHCR

Γενεύη, 6 Μαρτίου 2013 - Το ένα εκατομμύριο άγγιξε ο αριθμός των Σύριων που έχουν καταγραφεί ή λαμβάνουν βοήθεια ως πρόσφυγες, σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) από την περιοχή της Συρίας.   

«Η Συρία οδεύει προς την ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή, εκατομμύρια ακόμη έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και χιλιάδες εξακολουθούν να διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής, Antonio Guterres. «Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε, αλλά η ικανότητα της διεθνούς ανθρωπιστικής ανταπόκρισης δοκιμάζεται επικίνδυνα. Αυτή η τραγωδία πρέπει να σταματήσει».

Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους έχει αυξηθεί δραματικά από τις αρχές του έτους. Πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν γίνει πρόσφυγες από την 1η Ιανουαρίου 2013. Καταφτάνουν ψυχικά και σωματικά τραυματισμένοι, χωρίς τα υπάρχοντά τους και έχοντας χάσει μέλη της οικογένειάς τους. Περίπου οι μισοί από τους πρόσφυγες είναι παιδιά και η πλειοψηφία τους είναι κάτω των 11 ετών. Οι περισσότεροι έχουν καταφύγει στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο. Οι Σύροι επίσης καταφεύγουν όλο και περισσότερο στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.

«Αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι εξαρτώνται από τη γενναιοδωρία των χωρών υποδοχής, την ανταπόκριση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και την οικονομική υποστήριξη των κυβερνήσεων και των ιδιωτών», δήλωσε ο κ. Guterres.

Ο Ύπατος Αρμοστής σημείωσε ότι είναι σοβαρός ο αντίκτυπος της άφιξης τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων σε γειτονικές χώρες. Ο πληθυσμός του Λιβάνου έχει αυξηθεί μέχρι και 10%. Στην Ιορδανία, οι υπηρεσίες παροχής ενέργειας, νερού, υγείας και εκπαίδευσης έχουν φτάσει στα όριά τους. Η Τουρκία έχει δαπανήσει περισσότερα από 600 εκ. δολάρια για την κατασκευή 17 προσφυγικών καταυλισμών, ενώ και άλλοι ακόμα καταυλισμοί βρίσκονται υπό κατασκευή. Το Ιράκ, το οποίο παλεύει με τη δική του κρίση, καθώς υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι Ιρακινοί, δέχτηκε περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες από τη Συρία την περασμένη χρονιά.

«Δεν πρέπει απλώς να αναγνωρίσουμε την αμέριστη δέσμευση αυτών των χωρών να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά για τους πρόσφυγες της Συρίας, πρέπει επίσης να τους υποστηρίξουμε μαζικά» δήλωσε ο κ. Guterres.

Το Δεκέμβριο, το Περιφερειακό Σχέδιο Ανταπόκρισης του ΟΗΕ για τους Σύρους Πρόσφυγες εκτιμούσε ότι 1,1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία θα έφταναν σε γειτονικές χώρες μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013. Η Υ.Α. βρίσκεται στη διαδικασία προσαρμογής αυτού του Σχεδίου υπό το φως των νέων στοιχείων. Επί του παρόντος, το σχέδιο έχει λάβει χρηματοδότηση μόνο κατά 25%.

Δεδομένης της απουσίας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση, δήλωσε ο κ. Guterres, «οι ανθρωπιστικοί φορείς θα πρέπει τουλάχιστον να λάβουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να σώσουν ζωές και να απαλύνουν τον πόνο».

Η κρίση στη Συρία θα κλείσει δύο χρόνια την επόμενη εβδομάδα. Ο Ύπατος Αρμοστής κ. Guterres θα ταξιδέψει στην περιοχή αργότερα αυτή την εβδομάδα, για να επισκεφθεί τις δραστηριότητες της Υ.Α. στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.