United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Διεθνή στήριξη για τους εκτοπισμένους Πακιστανούς ζητά ο Γκουτέρρες – Αποστολή αεροπορικής βοήθειας

12 Μαΐου 2009
              
ΓΕΝΕΥΗ – Την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας για τη στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Πακιστανών ζήτησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρρες. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα μεταφέρει αεροπορικώς περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στα βορειοδυτικά της χώρας.

Η Ύπατη Αρμοστεία ήδη αναπτύσσει σημαντική ανθρωπιστική επιχείρηση στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τον Γκουτέρρες όμως, οι πρόσφατοι εκτοπισμοί στα βορειοδυτικά της χώρας εξελίσσονται με τέτοια ταχύτητα και σε τέτοια κλίμακα, ώστε απαιτείται άμεση διεθνή ανθρωπιστική ανταπόκριση, για τη στήριξη των Πακιστανών που επηρεάζονται από τη σύγκρουση.

«Ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων Πακιστανών που έχουν καταγραφεί από τις αρχές με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας από τις 2 Μαΐου έχει πλέον ξεπεράσει τους 360.000. Ωστόσο, δεν έχουν καταγραφεί όλοι, ενώ άμαχοι συνεχίζουν να τρέπονται σε φυγή, παίρνοντας μαζί τους ότι μπορούν να κουβαλήσουν στις πλάτες τους», είπε ο Γκουτέρρες. «Πρόκειται για τους  ίδιους ανθρώπους, οι οποίοι επί δεκαετίες έδειχναν μεγάλη γενναιοδωρία στα εκατομμύρια των Αφγανών προσφύγων. Σήμερα, έχει έρθει η ώρα η διεθνής κοινότητα να δείξει την ίδια γενναιοδωρία και να υποστηρίξει τα  ανθρωπιστικά προγράμματα για τους εκτοπισμένους Πακιστανούς.»

Στο πλαίσιο της κοινής ανταπόκρισης του ΟΗΕ στην τρέχουσα κρίση, η Ύπατη Αρμοστεία βοήθησε την κυβέρνηση να ιδρύσει τρεις νέους καταυλισμούς  για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στις περιφέρειες του Μαρντάν και του Σουάμπι, ενώ βοηθά την Ερυθρά Ημισέληνο του Πακιστάν να ιδρύσει έναν τέταρτο. Οι ειδικοί της Ύπατης Αρμοστείας αξιολογούν επίσης την καταλληλότητα της γης για τη δημιουργία πρόσθετων καταυλισμών στην περιοχή που έχει ήδη εντοπίσει η κυβέρνηση. Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την επέκταση του καταυλισμού Ζαλοζάι, ο οποίος βρίσκεται νοτιότερα στη Βορειοδυτική Συνοριακή Επαρχία.

Η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται επίσης με τις αρχές για να αυξηθεί ο αριθμός των κέντρων απογραφής στις περιφέρειες του Μαρντάν, του Σουάμπι και της Χαρσάντα, από 12 σε 75, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία απογραφής. Σήμερα λειτουργούν σχεδόν 20 τέτοια κέντρα. Επιπλέον, δημιουργείται ένας αριθμός ‘ανθρωπιστικών κόμβων’ για την παροχή βοήθειας σε εκείνους που μένουν εκτός των καταυλισμών. Ο οργανισμός έχει επίσης ανοίξει τις αποθήκες με τα αποθέματά του στο Πακιστάν για να διαθέσει επί τόπου βασικά είδη βοήθειας σε χιλιάδες εκτοπισμένους, όπως σκηνές, είδη κουζίνας, δοχεία, στρώματα ύπνου και κουβέρτες, τα οποία διανέμουν μέλη μη-κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και οι αρχές.

 
Ωστόσο, ο Γκουτέρρες ανακοίνωσε πως για να βοηθηθούν οι εκτοπισμένοι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα και ανήγγειλε την πραγματοποίηση αεροπορικής αποστολής την Τρίτη, η οποία θα μεταφέρει στο Πακιστάν περίπου 120 τόνους ανθρωπιστικών αποθεμάτων από τις κεντρικές αποθήκες έκτακτης ανάγκης της Ύπατης Αρμοστείας στο Ντουμπάι. Το ναυλωμένο Boeing 747 θα μεταφέρει 14.000 πλαστικά καλύμματα, 1.500 πλαστικά ρολά, 10.000 κουνουπιέρες και δύο μεγάλες φορητές αποθήκες. Το συνολικό κόστος της αερομεταφοράς ανέρχεται στα $584.000. Σύμφωνα με τον Γκουτέρρες όμως, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και η Ύπατη Αρμοστεία, είπε, θα συνεχίσει να αγοράζει επιπλέον αποθέματα, και σε τοπικό επίπεδο, στο μέτρο του δυνατού.


«Απευθύνω έκκληση στη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τη συνολική ανθρωπιστική προσπάθεια που γίνεται για τους εκτοπισμένους Πακιστανούς», είπε ο Γκουτέρρες. «Πρόκειται για μια μεγάλη και ταχεία εξελισσόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα απαιτήσει σημαντικό αριθμό πόρων, πέραν αυτών που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην περιοχή.»

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.