United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χαιρετίζει τη χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ για την κρίση στη Συρία, ύψους 400 εκατ. ευρώ

07 June 2013

© UNHCR/J.Kohler
Νεαροί πρόσφυγες παίζουν σε υπαίθριο χώρο του προσφυγικού καταυλισμού Πάρκο Βασιλιά Abdullah στην Ιορδανία

Βρυξέλλες , 6 Ιουνίου (Υ.Α.) - Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, χαιρέτισε την Πέμπτη (6 Ιουνίου) την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα προβεί σε μια νέα, σημαντική συμβολή, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για την κατάσταση στη Συρία το 2013.

Η χρηματοδοτική στήριξη που ανακοινώθηκε από την ΕΕ είναι από τις μεγαλύτερες που έχει κάνει μέχρι σήμερα δωρητής για την κρίση στη Συρία. Τα 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την περιφερειακή ανταπόκριση στις ανάγκες των προσφύγων, καθώς και για τις ανθρωπιστικές ανάγκες στο εσωτερικό της Συρίας. Απ' ό,τι αντιλαμβάνεται η Υ.Α., 250 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την παροχή άκρως απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία και τις γειτονικές χώρες, ενώ 150 εκατ. προορίζονται για αναπτυξιακά προγράμματα, όπως η στήριξη κοινοτήτων που φιλοξενούν πρόσφυγες και η παροχή ασφάλειας σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

«Η χρηματοδότηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και εξαιρετικά επίκαιρη», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής. «Η Συρία μετατρέπεται ταχύτατα σε μία από τις πλέον τραγικές, πλέον επικίνδυνες και μεγαλύτερες κρίσεις από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, και αυτό προκαλεί τεράστια δεινά. Η αναφορά στον κατεπείγοντα χαρακτήρα των αναγκών δεν αποτελεί υπερβολή».

Η κατάσταση στη Συρία έχει επιδεινωθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες, καθώς χιλιάδες άνθρωποι διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά, ασκώντας πιέσεις στις γειτονικές χώρες, οι οποίες προσπαθούν να διαχειριστούν τις εισροές. Οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ανακοινώσουν την Παρασκευή (7 Ιουνίου) μια νέα σημαντική έκκληση χρηματοδότησης. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει την ανάγκη στοχευμένης χορήγησης κεφαλαίων για τη στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου, δύο χωρών που υποδέχονται από τους μεγαλύτερους αριθμούς προσφύγων.

Λόγω της εξαιρετικής φύσης και κλίμακας της κρίσης, και προκειμένου να αποτρέψει την εξάντλησή της χρηματοδότησης για άλλες τρέχουσες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αφορούν εκτοπισμούς ανά τον πλανήτη – όπως στο Μάλι, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Νότιο Σουδάν και τη Μιανμάρ – ο Ύπατος Αρμοστής κ. Guterres, μαζί με τους ομολόγους  του στο Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και τη UNICEF, έχει απευθύνει τους τελευταίους μήνες έκκληση προς τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη να καθιερώσουν ειδικά κονδύλια για τη Συρία.

Ο κ. Guterres επανέλαβε αυτή την έκκληση στις 6 Ιουνίου.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια καταστροφική κατάσταση στη Συρία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε καθημερινή βάση χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται βίαια και σε άλλες περιοχές και χώρες όπου υπάρχουν συγκρούσεις», δήλωσε. «Θα ήθελα να ενθαρρύνω κι άλλους χορηγούς να έρθουν στο προσκήνιο, όπως έκανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση».

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.