United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Υ.Α. θα μεταφέρει αεροπορικά βοήθεια στους επιζώντες του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες

11 November 2013

© Courtesy JSLim

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A.) ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, πως διοργανώνει έκτακτη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις Φιλιππίνες, όπου περίπου 9,8 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τον καταστροφικό τυφώνα Χαϊγιάν την περασμένη Παρασκευή.

Η Υ.Α. έχει ήδη αποδεσμεύσει προμήθειες από την αποθήκη της στην επαρχία Κοταμπάτο της νήσου Μιντανάο, ενώ παράλληλα αποστέλλει στην πόλη Τακλομπάν 1.400 δέματα με είδη πρώτης ανάγκης και ατομικής υγιεινής, όπως πλαστικά καλύμματα, κουβέρτες, κουνουπιέρες, σαπούνι και εσώρουχα.

Οι προετοιμασίες συνεχίζονται για την αποστολή στις Φιλιππίνες την Τετάρτη ενός Boeing 747 από το Ντουμπάι το οποίο θα μεταφέρει 2.500 σκηνές. Στο Ντουμπάι βρίσκεται η κεντρική αποθήκη με είδη έκτακτης ανάγκης της Υ.Α. Η πτήση αναμένεται να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο της νήσου Μακτάν, το οποίο εξυπηρετεί τη γειτονική πόλη Κεμπού. Από εκεί, η βοήθεια θα μεταφερθεί στις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα, όπου θα διανεμηθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανάπτυξης και άλλους εταίρους.Την ίδια στιγμή, προγραμματίζονται κι άλλες επιχειρήσεις αερομεταφοράς βοήθειας.

«Το μέγεθος της καταστροφής για το οποίο λαμβάνουμε αναφορές είναι πραγματικά συγκλονιστικό», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres. «Παρόλο που το έργο της Υ.Α. συνήθως επικεντρώνεται σε καταστάσεις που σχετίζονται με συγκρούσεις, η ιδιαίτερη φύση αυτής της καταστροφής απαιτεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσφερθεί βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη κι εμείς θα ανταποκριθούμε πλήρως στο ρόλο που μας αναλογεί, στο πλαίσιο της κοινής ανταπόκρισης για τους πληγέντες».

Σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές των Φιλιππίνων έχουν αναφερθεί λεηλασίες, ληστείες σε φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και αποδράσεις από φυλακές, που επιβαρύνουν τα ψυχολογικά τραύματα των επιζώντων. Προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών και άλλων ζωτικών αναγκών προστασίας, η Υ.Α. αποστέλλει άμεσα στην περιοχή μια πρόσθετη ομάδα έκτακτης ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει ειδικούς εμπειρογνώμονες σε θέματα προστασίας.

Οι προσπάθειες της Υ.Α., που γίνονται σε στενή συνεργασία με τις αρχές και τις τοπικές κοινότητες, αποτελούν τμήμα της διυπηρεσιακής ανταπόκρισης εκτάκτου ανάγκης για τον τυφώνα. Συνολικά, ο οργανισμός σχεδιάζει να μεταφέρει αεροπορικά στην περιοχή βοήθεια έκτακτης ανάγκης για 16.000 οικογένειες (η οποία περιλαμβάνει σκηνές, πλαστικά καλύμματα, κουβέρτες, στρώματα, δοχεία νερού και μαγειρικά σκεύη). Στο πλαίσιο της συντονισμένης ανταπόκρισης στον τομέα της προστασίας, η Υ.Α. θα διανείμει 50.000 ηλιακούς φανούς, οι οποίοι μπορεί να συμβάλουν στην άμβλυνση των κινδύνων έμφυλης βίας και στην ενίσχυση της προστασίας οικογενειών που έχασαν τα σπίτια τους.

«Η παροχή των προμηθειών θα γίνει στοχευμένα σε ζώνες που καταστράφηκαν από τον τυφώνα, με ιδιαίτερη προσοχή στις αυξημένες ανάγκες περιοχών που είχαν ήδη πληγεί από εσωτερικές συγκρούσεις, όπως το ανατολικό Σαμάρ, το βόρειο Νέγκρος και το Μασμπάτε, τα οποία βρίσκονται  στην περιφέρεια της ιδιαίτερα πληγείσας πόλης Τακλομπάν», δήλωσε ο Bernard Kerblat, αντιπρόσωπος της Υ.Α. στις Φιλιππίνες. «Σε αυτό το πλαίσιο, η Υ.Α. θα μπορούσε να αποκτήσει παρουσία στο Κεμπού και να στηθεί ένας κόμβος υλικοτεχνικής υποδομής στην πόλη Ροξάς».

Σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανάπτυξης, η Υ.Α. συν-διαχειρίζεται τον τομέα της προστασίας, εγκύπτοντας σε θέματα που σχετίζονται με την αποκατάσταση της καταγραφής των πολιτών, τη διασφάλιση δίκαιων και αποτελεσματικών υπηρεσιών, και τη διανομή της βοήθειας.

Για τη συγκεκριμένη επείγουσα ανταπόκριση, η Υ.Α. διαθέτει 3 εκατ. δολάρια από το επιχειρησιακό αποθεματικό της στη Γενεύη, ενώ θα ζητήσει συνολικά 10 εκατ. δολάρια για την παροχή σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας σε διάστημα τριών μηνών. Θα συνεργαστεί στενά με το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανάπτυξης, καθώς και με την Εθνική Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από αυτή τη φυσική καταστροφή.

Η Υ.Α. παραδοσιακά συνεργάζεται με τους εκτοπισμένους λόγω συγκρούσεων στο Μιντανάο. Φέτος το Σεπτέμβρη επίσης διένειμε πακέτα προστασίας και δέματα με είδη ατομικής υγιεινής σε 600 οικογένειες που εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων στην Ζαμποάνγκα και το Μπαζιλάν.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.