United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

«Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει την επιπλέον στήριξη προς τους πρόσφυγες και καλεί για ταχεία εφαρμογή και επιπρόσθετα μέτρα»

24 September 2015

© UNHCR/F. Rainer
Δύο παιδιά - πρόσφυγες περιμένουν με τους γονείς τους για να πάνε σε χώρο στέγασης έκτακτης ανάγκης στο Nickelsdorf, στην Αυστρία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η Αυστρία αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προσφυγικές αφίξεις, κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) χαιρετίζει τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σημαντική αύξηση των πόρων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία. Επίσης, χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για την επανεγκατάσταση (relocation) επιπλέον 120.000 ανθρώπων. 

«Το σχέδιο επανεγκατάστασης δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, αλλά ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει την αρχή για την εύρεση μιας λύσης», δήλωσε ο António Guterres, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθεροποίηση της κρίσης, αλλά χρειάζονται να γίνουν πολλά περισσότερα. Το σχέδιο θα επιτύχει μόνο εάν δημιουργηθούν ισχυρές δομές στα σημεία εισόδου στην Ευρώπη για την υποδοχή, την παροχή βοήθειας, την καταγραφή και τον αρχικό έλεγχο για τις ανάγκες προστασίας των ανθρώπων. Αυτές οι δομές θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την τωρινή ροή των 5.000 ανθρώπων κατά μέσο όρο που καταφτάνουν καθημερινά με βάρκες. Θα πρέπει επίσης να προσφέρουν σε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας μια αξιόπιστη εναλλακτική έναντι των τωρινών χαοτικών ταξιδιών που επιχειρούν διασχίζοντας το ένα σύνορο μετά το άλλο στο έλεος εγκληματιών διακινητών.» Το πρόγραμμα, που είναι περιορισμένο σε σύγκριση με τις υπάρχουσες ανάγκες, θα πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα. Προκειμένου να λειτουργήσει αυτό το σύστημα, πρέπει να υπάρξει επίσης αποτελεσματική στήριξη για την επιστροφή με αξιοπρέπεια όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Η Υ.Α. καλωσόρισε επίσης την ανακοίνωση ότι θα διατεθεί νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες στις πρώτες χώρες ασύλου, κάτι που είναι εξαιρετικά αναγκαίο. «Είναι πάρα πολλές οι προσφυγικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική οι οποίες λαμβάνουν δυστυχώς ελλιπή χρηματοδότηση, αφήνοντας τους πρόσφυγες σε συνθήκες τόσο δυσμενείς που πολλοί επιλέγουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς άλλες χώρες,» είπε ο κ. Guterres.  «Ο κόσμος θα συνεχίσει να αναζητά την ασφάλεια και τον τρόπο για να επιβιώσει κάπου αλλού εάν δεν αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες που προκαλούν τον αναγκαστικό εκτοπισμό.» 

Όσον αφορά την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., η Υ.Α. εξακολουθεί να εμμένει στο ότι είναι αναγκαίο η διαχείριση των συνόρων να συνάδει με το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, όπως με το να διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου. 

Η Υ.Α. εκφράζει την απογοήτευσή της για το ότι δεν έχουν προταθεί άλλα μέτρα, πέραν της επανεγκατάστασης, για τη δημιουργία περισσότερων νόμιμων εναλλακτικών οδών ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να φτάνουν με ασφάλεια στην Ευρώπη.  Απευθύνουμε έκκληση για μια ουσιαστική και ταχεία αύξηση των νόμιμων ευκαιριών προκειμένου να έχουν οι πρόσφυγες πρόσβαση στην Ε.Ε. Σε αυτές τις νόμιμες οδούς περιλαμβάνεται η ενισχυμένη μετεγκατάσταση και η εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους, η οικογενειακή επανένωση, οι ιδιωτικές χορηγίες και οι θεωρήσεις εισόδου για σπουδές και για ανθρωπιστικούς λόγους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υ.Α., ένας στους 10 Σύρους πρόσφυγες χρειάζεται να μετεγκατασταθεί – πρόκειται συνολικά για 400.000 Σύροι πρόσφυγες. Η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της θα πρέπει να υιοθετήσει ανάλογα εξαιρετικά μέτρα ανταπόκρισης με αυτά που έχουν αξιοποιηθεί και σε άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις. Χωρίς την ύπαρξη των εναλλακτικών αυτών, οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έχουν ελάχιστες επιλογές, και η εντατικοποίηση των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση των διακινητών είναι απίθανο να έχει αποτέλεσμα. 

Η Υ.Α. έχει ενισχύσει τη δράση της στις χώρες που επηρεάζονται από τις τρέχουσες προσφυγικές ροές και είναι έτοιμη να υποστηρίξει πλήρως όλα τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών, όπως και άλλων εμπλεκόμενων μερών, ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην παρούσα κρίση. 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.