United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων ατόμων παγκοσμίως αυξάνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

No. 08/ 25
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2008


Μια νέα παγκόσμια έρευνα αναφέρει ότι υπήρχαν 11.400.000 πρόσφυγες εκτός των χωρών τους και 26 ακόμα εκατομμύρια  εκτοπισμένοι από συγκρούσεις ή διώξεις στα τέλη του 2007, προκαλώντας έτσι έναν πρωτοφανή αριθμό ξεριζωμένων ατόμων υπό την προστασία της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ.

«Έπειτα από μια πενταετή πτώση στον αριθμό των προσφύγων από το 2001 έως το 2005, παρατηρούμε τώρα δύο χρόνια αυξήσεων, κάτι που είναι ανησυχητικό» ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Λονδίνο, καθώς ανήγγειλε την έναρξη μίας εβδομάδας δραστηριοτήτων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στις 20 Ιουνίου. «Αντιμετωπίζουμε τώρα ένα περίπλοκο συνδυασμό παγκόσμιων προκλήσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα περισσότερους βίαιους εκτοπισμούς μελλοντικά. Μπορεί να αφορούν πολλαπλές καταστάσεις  εκτάκτου ανάγκης που σχετίζονται με νέες συγκρούσεις σε περιοχές που είναι σε κρίση παγκοσμίως, μέχρι και την κακή διακυβέρνηση ή την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκαλείται από τις κλιματολογικές αλλαγές και η οποία αυξάνει τον ανταγωνισμό για τους λιγοστούς πόρους, καθώς και την ακραία άνοδο των τιμών που πλήττει περισσότερο τους φτωχούς και δημιουργεί αστάθεια σε πολλά μέρη.»

Ο αριθμός των προσφύγων υπό την ευθύνη της Υ.Α. αυξήθηκε από 9.9 στα 11.4 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2007. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Εσωτερικών Εκτοπισμών, ο αριθμός των ατόμων που εκτοπίστηκαν  από συγκρούσεις παγκοσμίως αυξήθηκε από 24.4 στα 26 εκατομμύρια. Σήμερα η Υ.Α. παρέχει προστασία ή βοήθεια άμεσα ή έμμεσα σε 13.7 εκατομμύρια -ενώ τα άτομα αυτά το 2006 ήταν 12.8 εκατομμύρια. Ο αριθμός των προσφύγων και των  εκτοπισμένων ατόμων υπό την φροντίδα της ΥΑ αυξήθηκε κατά 2.5 εκατομμύρια το 2007, αγγίζοντας τον πρωτοφανή αριθμό των 25.1 εκατομμυρίων στο τέλος του έτους. Οι στατιστικές προέρχονται από περισσότερες από 150 χώρες.

Στον κατάλογο της αναφοράς παρατίθενται επίσης και άλλες κατηγορίες που ενδιαφέρουν την ΥΑ, συμπεριλαμβανομένων των ανιθαγενών, των αιτούντων άσυλο, των επαναπατριζόμενων προσφύγων, των εκτοπισμένων  που επέστρεψαν και «άλλων». Συνολικά, περιλαμβάνει 31.7 εκατομμύρια άτομα που δικαιούνται προστασίας από την ΥΑ, με εξαίρεση τους 4.6 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες που ενισχύει η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

Η ετήσια αναφορά με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις» της Υ.Α. κάνει διάκριση μεταξύ των προσφύγων – δηλαδή όσων περνούν τα διεθνή σύνορα για να διαφύγουν διώξεων και συγκρούσεων – και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων (IDPs) που αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους αλλά παραμένουν ξεριζωμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους.  Όταν ιδρύθηκε η Υ.Α. το 1951, η αποστολή της περιοριζόταν στο να βρει λύσεις για τους πρόσφυγες του κόσμου. Κατά τις πρόσφατες δεκαετίες ωστόσο, της έχει ανατεθεί να συνεργάζεται με άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού των εσωτερικά εκτοπισμένων από συγκρούσεις.

Μεταξύ των προσφύγων, σημειώνεται στην νέα αναφορά ότι οι Αφγανοί (περίπου 3 εκατομμύρια, κυρίως στο Πακιστάν και το Ιράν) και οι Ιρακινοί (περίπου 2 εκατομμύρια, κυρίως στη Συρία και την Ιορδανία) αποτελούσαν σχεδόν τους μισούς από το συνολικό αριθμό ατόμων υπό την φροντίδα της Υ.Α. παγκοσμίως το 2007, ενώ ακολουθούσαν οι Κολομβιανοί (552.000) σε μια κατάσταση παρόμοια των προσφύγων, οι Σουδανοί (523.000) και οι Σομαλοί (457.000). Αναφέρεται ότι ο σημαντικότερος λόγος της αύξησης των προσφύγων το 2007 ήταν αποτέλεσμα της ασταθούς κατάστασης στο Ιράκ. Οι χώρες που υποδέχτηκαν τους περισσότερους πρόσφυγες το 2007 ήταν το Πακιστάν, η Συρία, το Ιράν, η Γερμανία και η Ιορδανία.

Μεταξύ των  εκτοπισμένων, αναφέρεται ότι 3 εκατομμύρια βρίσκονται στην Κολομβία (αριθμός που χρησιμοποιείται από το Συνταγματικό Δικαστήριο), 2.4 εκατομμύρια στο Ιράκ, 1.3 εκατομμύρια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 1.2 εκατομμύρια στην Ουγκάντα και 1 εκατομμύριο στη Σομαλία. Συνολικά καλύπτουν 13.7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων σε 23 χώρες.

«Στο Ιράκ, με τον σεκταριστικό διχασμό και την έλλειψη περιεκτικής πολιτικής λύσης, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων αυξήθηκε από 1.8 εκατομμύρια στην αρχή του έτους σε σχεδόν 2.4 εκατομμύρια στο τέλος του 2007» σύμφωνα με την αναφορά, προσθέτοντας ότι κι άλλες αυξήσεις ή νέες περιπτώσεις εκτοπισμών παρατηρήθηκαν επίσης στο Αφγανιστάν, στην Κεντρική Δημοκρατία της Αφρικής, στο Τσαντ, τη Σρι Λάνκα και την Υεμένη.

Περίπου 647.200 ξεχωριστές αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν στις κυβερνήσεις και στα γραφεία της ΥΑ σε 154 χώρες πέρυσι – άνοδος 5% που αποτελεί την πρώτη αύξηση τα τελευταία 4 χρόνια. Αναφέρεται ότι η αύξηση πρωταρχικά οφείλεται στον μεγάλο αριθμό Ιρακινών που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Κατά εθνικότητα, οι αιτήσεις συμπεριελάμβαναν Ιρακινούς (52000), Σομαλούς (46100), κατοίκους της Ερυθραίας (36000), Κολομβιανούς (23200), Ρώσους (21800), Αιθίοπες (21600) και κατοίκους της Ζιμπάμπουε (20700). Οι χώρες προορισμού με τη μεγαλύτερη ζήτηση για αίτηση ασύλου ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότιος Αφρική, η Σουηδία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ελλάδα. Στην αναφορά εκφράζεται ανησυχία σχετικά με τα πολύ διαφορετικά ποσοστά αναγνώρισης μεταξύ των χωρών ασύλου, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες φιλοξενούνται ακόμα στις δικές τους περιοχές καταγωγής και όχι στις βιομηχανικές χώρες.

Παρά τις αυξήσεις στα ποσοστά των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, δεν υπήρχαν μόνο άσχημα νέα.

«Ο στόχος της ΥΑ είναι να βρει διαρκείς λύσεις για τους πρόσφυγες,» σημείωσε ο Γκουτέρες. «Οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν τον εθελούσιο επαναπατρισμό όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις χώρες καταγωγής, την ενσωμάτωση στις χώρες του πρώτου ασύλου ή την επανεγκατάσταση σε μία τρίτη χώρα. Μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε κάποια πρόοδος σε όλους αυτούς τους τομείς το 2007, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.»

Περίπου 731.000 πρόσφυγες κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέσω των προγραμμάτων εθελούσιου επαναπατρισμού το 2007, συμπεριλαμβανομένων του Αφγανιστάν (374,000), του Νότιου Σουδάν (130,700), της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (60,000), του Ιράκ (45,400) και της Λιβερίας (44,400). Επιπλέον, εκτιμάται ότι περίπου 2.1 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα επέστρεψαν σπίτια τους εντός του έτους.

Οι αναφορές για επανεγκατάσταση προσφύγων σε τρίτες χώρες αυξήθηκαν σημαντικά, με την Υ.Α. να υποβάλει στις κυβερνήσεις τις περιπτώσεις 99.000 ατόμων – το μεγαλύτερο αριθμό εδώ και 15 χρόνια και ποσοστό αυξημένο κατά 83 τοις εκατό από πέρυσι. Παρόλ’ αυτά, λιγότερο από 1 τοις εκατό των προφύγων παγκοσμίως επανεγκαθίστανται σε τρίτες χώρες. Στο τέλος του χρόνου, 75.300 πρόσφυγες έγιναν δεκτοί σε 14 χώρες επανεγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών (48300), του Καναδά (11200), της Αυστραλίας (9600), της Σουηδίας (1800), της Νορβηγίας (1100) και της Νέας Ζηλανδίας (740) Κατά εθνικότητα, κύριοι ευεργετούμενοι της επανεγκατάστασης ήταν οι πρόσφυγες από τη Μυανμάρ, το Μπουρουντί, τη Σομαλία, το Ιράκ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Αφγανιστάν.

Το 2007 παρατηρήθηκε επίσης μια πτώση του ποσοστού των 3 εκατομμυρίων ατόμων που θεωρούνταν ανιθαγενείς, κυρίως ως αποτέλεσμα της νέας νομοθεσίας στο Νεπάλ που παρείχε υπηκοότητα σε περίπου 2.6 εκατομμύρια άτομα περίπου, καθώς και των αλλαγών στο Μπαγκλαντές. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 12 εκατομμύρια απάτριδες παγκοσμίως, αλλά είναι απαραίτητες περισσότερες πληροφορίες.

Η πλήρης αναφορά του 2007 για τις Παγκόσμιες Τάσεις είναι διαθέσιμη στο www.unhcr.org

 

 

 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.