United Nations High Commissioner for Refugees

Δελτία Τύπου

Ο Ύπατος Αρμοστής καλεί από την Ουγγαρία για μεγαλύτερη πρόσβαση στο άσυλο, λήξη της κράτησης και περισσότερη αλληλεγγύη

13 September 2017

© UNHCR/Kitty McKinsey

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi κάλεσε την Ουγγαρία να βελτιώσει την πρόσβαση για όσους επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο και να βάλει ένα τέλος στις αποκαλούμενες συνοριακές «ζώνες διέλευσης», που είναι στην ουσία κέντρα κράτησης, όπως ανέφερε.

» Περισσότερα...

Έκθεση της Υ.Α. υπογραμμίζει την κρίση στην εκπαίδευση για τα παιδιά πρόσφυγες

12 September 2017

© UNHCR/Anthony Karumba

 

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες ηλικίας 5 έως 17 ετών δεν είχαν την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο το περασμένο ακαδημαϊκό έτος. 

 

» Περισσότερα...

H Y.A. εντείνει τις προσπάθειες για εναλλακτικά της κράτησης μέτρα στη Λιβύη και λύσεις για τους ευάλωτους πρόσφυγες

12 September 2017

© UNHCR/Iason Foounten

 

Η Λιβύη παραμένει μία από τις πιο πολύπλοκες καταστάσεις μικτής μετανάστευσης στον κόσμο, καθώς οι πρόσφυγες ακολουθούν μαζί με τους μετανάστες τις ίδιες επισφαλείς διαδρομές. Καταφέρνουν να διασχίσουν επικίνδυνες ερήμους και να επιζήσουν από μορφές κακοποίησης όπως η σεξουαλική βία, τα βασανιστήρια, η κράτηση σε απάνθρωπες συνθήκες και οι απαγωγές για λύτρα. Και όλα αυτά συμβαίνουν πριν ακόμα μπουν στις βάρκες που διασχίζουν τη θανατηφόρα Κεντρική Μεσόγειο, όπου ένας στους 39 κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του. Η Λιβύη βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μιας σύρραξης που έχει εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες Λίβυους. 

 

» Περισσότερα...

Δήλωση της Υ.Α. για την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης

06 September 2017

@ UNHCR

"Η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στέλνει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για τη σημασία της αλληλεγγύης και της κατανομής των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε."

» Περισσότερα...

Δήλωση της Υ.Α. για τα δύο χρόνια από τον θάνατο του Alan Kurdi

31 August 2017

© UNHCR/Yante Ismail

Σχεδόν δύο χρόνια από τότε που το άψυχο κορμάκι του τρίχρονου αγοριού από τη Συρία Alan Kurdi βρέθηκε στις ακτές της Τουρκίας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) καλεί τη διεθνή κοινότητα να πάρει δραστικά μέτρα για την αποτροπή περισσότερων τραγωδιών.

» Περισσότερα...

Δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi για τη συνάντηση της 28ης Αυγούστου στο Παρίσι

28 August 2017

© UNHCR/Susan Hopper

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) καλωσορίζει τις δεσμεύσεις που έγιναν σήμερα στη συνάντηση για τη μετανάστευση και το άσυλο στο Παρίσι.

» Περισσότερα...

Ενώ μειώνονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, επιμένουν οι αναφορές για κακοποιήσεις και οι θάνατοι

24 August 2017

© MOAS.eu

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), παρατηρείται μείωση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ωστόσο, χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους νόμιμες οδούς, πολλοί εξακολουθούν να καταφεύγουν σε αδίστακτους διακινητές και δίκτυα εμπορίας ανθρώπων διακινδυνεύοντας να χάσουν τη ζωή τους ή να υποστούν κακομεταχείριση ή και τα δύο.

» Περισσότερα...

South Sudan refugees in Uganda pass 1 million mark, UNHCR renews call for help

17 August 2017

© UNHCR/Peter Caton

UNHCR, the UN Refugee Agency, is today reiterating its call to the international community for urgent additional support for the South Sudan refugee situation and Uganda in particular, where the number of refugees from South Sudan has now reached 1 million.

» Περισσότερα...

Οι πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν στην Ουγκάντα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο

17 August 2017

© UNHCR/Peter Caton

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επαναλαμβάνει σήμερα την έκκλησή της στη διεθνή κοινότητα για επείγουσα πρόσθετη βοήθεια για την προσφυγική κατάσταση του Νότιου Σουδάν και ειδικότερα για την Ουγκάντα, όπου ο αριθμός των προσφύγων από το Νότιο Σουδάν έχει πλέον φτάσει το ένα εκατομμύριο.

» Περισσότερα...

UNHCR saddened at deaths and injuries after earthquake on Kos island

21 July 2017

UNHCR, the UN Refugee Agency, today sent condolences and offered help after a strong earthquake left at least two people dead and more than 100 injured on the Greek island of Kos. It caused substantial damage in the port and old quarter of Kos town.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. εκφράζει τη θλίψη της για τους νεκρούς και τους τραυματίες από τον σεισμό στην Κω

21 July 2017

 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εξέφρασε τα συλλυπητήριά της και τη συμπαράστασή της στο νησί της Κω, μετά τον ισχυρό σεισμό που άφησε πίσω του δύο νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες. Ο σεισμός προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο λιμάνι και την παλιά πόλη της Κω.

 

 

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. ζητά στήριξη για εναλλακτικές οδούς στα επικίνδυνα ταξίδια των προσφύγων

18 July 2017

© Jason Florio/MOAS

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απευθύνει έκκληση για 421,2 εκατομμύρια δολάρια που θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές εναλλακτικές οδοί αντί των επικίνδυνων διαδρομών που επιλέγουν πρόσφυγες και μετανάστες για να φτάσουν στην Ευρώπη.

» Περισσότερα...

Ευρώπη: νέες συστάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Κοινό Δελτίο Τύπου από την Υ.Α., τη UNICEF και την IRC.

10 July 2017

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), η UNICEF και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), δημοσίευσαν σήμερα έναν Οδικό Χάρτη δράσης (Roadmap) με συστάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν και διαμένουν στην Ευρώπη χωρίς τους γονείς τους ή κάποιον άλλο κηδεμόνα.

» Περισσότερα...

H Υ.Α. δωρίζει εξοπλισμό στη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου της Λέσβου

07 July 2017

© UNHCR/Nadine Tzetza

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δώρισε σήμερα εξοπλισμό στη Μαιευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου της Μυτιλήνης στη Λέσβο. Ένα μηχάνημα υπερήχων και ένας ειδικός εκτυπωτής παραδόθηκαν επίσημα στη διοικήτρια του Νοσοκομείου Άννα Ζερβού, ως δείγμα εκτίμησης για την ακατάβλητη και σωτήρια υποστήριξη προς τις εγκυμονούσες γυναίκες πρόσφυγες, όσον αφορά τις επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

» Περισσότερα...

UNHCR donates equipment to Lesvos hospital maternity ward

07 July 2017

© UNHCR/Nadine Tzetza

UNHCR, the UN refugee agency, donated today equipment for the maternity clinic of Mytilene's General Hospital on Lesvos. An ultrasound machine and a specialized printer were formally handed over to the Hospital's Director, Anna Zervou, in appreciation of the tireless life-saving assistance to refugee women in pregnancy complications and childbirth.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. και ο Δήμος Τρικκαίων ξεκινούν στα Τρίκαλα το πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο

07 July 2017

Σε δεύτερη φάση περνά για τον Δήμο Τρικκαίων η ύπαρξη προσφύγων στην πόλη των Τρικάλων. Το μεσημέρι της Παρασκευής, 7 Ιουλίου 2017, υπογράφτηκε σύμβαση συνεργασίας για τη στέγαση περίπου 420 αιτούντων άσυλο σε 70 διαμερίσματα στα Τρίκαλα, με ιδιαίτερη έμφαση σε όσους ήδη βρίσκονται στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη.

» Περισσότερα...

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi καλεί για περισσότερη αλληλεγγύη προς την Ιταλία

01 July 2017

© UNHCR/Medea Savary

"Αυτό που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας στην Ιταλία είναι μια τραγωδία. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, 12.600 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στις ακτές της Ιταλίας και εκτιμάται ότι 2.030 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από την αρχή του έτους".

» Περισσότερα...

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στη Σάμο

27 June 2017

© UNHCR/D.Anagnostou

H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, μη κυβερνητικές οργανώσεις, πρόσφυγες και εθελοντές, διοργάνωσε στις 25 Ιουνίου ένα Φεστιβάλ Μουσικής και Γεύσεων στο υπαίθριο θέατρο του Άη Γιαννάκη, στο Άνω Βαθύ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

» Περισσότερα...

Δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

20 June 2017

© UNHCR

Στις 20 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, τιμάμε την αντοχή και το σθένος περισσότερων από 65 εκατομμυρίων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να διαφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τη βία. Είναι όμως και η κατάλληλη στιγμή για να αναγνωρίσουμε εκείνες τις κοινότητες και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που υποδέχονται τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους προσφέροντάς τους ασφάλεια και καλωσορίζοντάς τους στα σχολεία τους, τους χώρους εργασίας τους και την κοινωνία τους.

» Περισσότερα...

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων και η Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

16 June 2017

© UNHCR

Επισφραγίστηκε η συνερασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ τους την Τετάρτη, 14 Ιουνίου. Για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Φωτεινή Κούβελα υποδέχτηκε στη Γενική Γραμματεία τον Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα κ. Philippe Leclerc.

» Περισσότερα...

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.