United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Μια τεράστια προσπάθεια ανθρωπιστικής ενίσχυσης συνόδευσε την έξοδο των προσφύγων από τη Συρία το 2013

31 December 2013

© UNHCR / O. Laban-Mattei
Η Ύπατη Αρμοστεία καταγράφει δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες Ένα αγόρι από τη Συρία προπορεύεται κουβαλώντας μια βαριά τσάντα καθώς η οικογένειά του διασχίζει τα σύνορα με την Ιορδανία.

Αμμάν, 31 Δεκεμβρίου 2013-Το 2013 ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων από τη Συρία αυξήθηκε σε περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια, διαλύοντας οικογένειες και απαιτώντας μια μαζική διεθνή προσπάθεια ανταπόκρισης, με κύριο στόχο να εξασφαλιστεί ότι το περίπου 1,2 εκατ. παιδιά πρόσφυγες δεν θα καταστούν μια χαμένη γενιά.

Στις αρχές του 2013, η Μέση Ανατολή φιλοξενούσε περίπου 500.000 καταγεγραμμένους Σύρους πρόσφυγες. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, ολοκληρώνεται το τρίτο έτος της σύγκρουσης στη Συρία και οι δεκάδες προσφυγικοί καταυλισμοί είναι ορατοί ακόμη και από το διάστημα.

Περισσότερες από 196.000 σκηνές και 809.000 πλαστικοί μουσαμάδες διανεμήθηκαν στους πρόσφυγες που διαμένουν σε οργανωμένους και πρόχειρους καταυλισμούς, ως ανταπόκριση στην ανησυχητική έξοδο του 2013. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερα από 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα υλικού για στέγαση.

Στους καταυλισμούς κατασκευάστηκαν σχολεία, χώροι φιλικοί προς τα παιδιά και εγκαταστάσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων που συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη Συρία με ρυθμό 127.000 ατόμων το μήνα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις διεύρυναν την υποστήριξή τους στις κοινότητες που φιλοξενούν το 80% των Σύρων προσφύγων, οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά τις τοπικές υγειονομικές εγκαταστάσεις, τα σχολεία, τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Το μέγεθος και η κλίμακα της κρίσης στη Συρία το 2013 απαίτησε τη συντονισμένη εμπλοκή 147 οργανώσεων παροχής βοήθειας, χώρες φιλοξενίας του μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων –όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Τουρκία, το Ιράκ και η Αίγυπτος– καθώς και τη γενναιοδωρία πολυάριθμων δωρητών. Ωστόσο, το σχέδιο ανταπόκρισης  του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες χρηματοδοτήθηκε μόνο κατά 68% το 2013.

Σε ολόκληρη την περιοχή, περίπου 400.000 πρόσφυγες ζουν σήμερα σε επίσημους καταυλισμούς. Ωστόσο, σχεδόν 2 εκατομμύρια κατοικούν εκτός των επίσημων οικισμών, πιστοποιώντας τη φιλοξενία των χωρών υποδοχής.

Οι οικογένειες που στερούνται οικονομικών πόρων συχνά στέλνουν τα παιδιά τους να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Τόσο στην Ιορδανία όσο και στο Λίβανο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εντόπισε παιδιά ηλικίας μόλις επτά ετών που εργάζονταν πολλές ώρες για ελάχιστη αμοιβή, μερικές φορές σε επικίνδυνες συνθήκες ή συνθήκες εκμετάλλευσης. Σε μερικούς οικισμούς, μέχρι και το 43% των νοικοκυριών των προσφύγων έχουν επικεφαλής γυναίκες.

Οι προσπάθειες καταγραφής των προσφύγων επεκτάθηκαν το 2013, για την εξασφάλιση επαρκούς προστασίας και τη συγκέντρωση στοιχείων, μειώνοντας το χρόνο αναμονής στις λίγες μόλις ώρες. Επίσης, καθιερώθηκαν κινητές ομάδες καταγραφής για την καλύτερη πρόσβαση σε μη καταγεγραμμένους Σύρους.

Μέχρι το τέλος του 2014, υπολογίζεται ότι 4,1 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες θα χρήζουν βοήθειας. Από αυτούς, τα 2 εκατομμύρια θα είναι παιδιά. Οι οργανώσεις ζητούν ισχυρή στήριξη από τους δωρητές πριν από τη χρηματοδοτική διάσκεψη Κουβέιτ II, η οποία θα λάβει χώρα στις 15 Ιανουαρίου. Οι οργανώσεις απευθύνουν έκκληση για 2,3 δισ. δολάρια για δραστηριότητες εντός της Συρίας και 4,2 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων.

Καθώς η έξοδος των Σύρων προσφύγων έχει ενταθεί, ο αριθμός των επίσημων καταυλισμών σε ολόκληρη την περιοχή έχει διπλασιαστεί – από 19 πριν από ένα χρόνο στους 37 καταυλισμούς που υπάρχουν σήμερα. Στην Τουρκία υπάρχουν μέχρι στιγμής 21 καταυλισμοί, στο Ιράκ 12 καταυλισμοί και διαμετακομιστικά κέντρα, ενώ στην Ιορδανία τρεις καταυλισμοί, με έναν ακόμη έτοιμο να φιλοξενήσει μέχρι και 100.000 νεοαφιχθέντες.

Ο Λίβανος, που έχει περιορισμένη ικανότητα απορρόφησης προσφύγων, φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό Σύρων στην περιοχή με περισσότερους από 850.000 πρόσφυγες να έχουν καταγραφεί ή να αναμένουν την καταγραφή τους. Αυτοί ζουν εκτός καταυλισμών σε 1.700 τοποθεσίες, οι οποίες φιλοξενούν περισσότερους από 120.000 πρόσφυγες.

Στη διάρκεια του 2013, οι οργανώσεις διένειμαν περισσότερες από 5,7 εκατομμύρια κουβέρτες και παπλώματα, μαζί με 4,9 εκατομμύρια στρώματα. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η παρασκευή φαγητού και η κάλυψη άλλων βασικών αναγκών, διανεμήθηκαν περίπου 870.000 σετ με είδη κουζίνας και αντίστοιχος αριθμός δοχείων νερού. Καθώς δεκάδες χιλιάδες νήπια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα με τις οικογένειές τους, μοιράστηκαν σχεδόν 5 εκατομμύρια πάνες.

Εθνικές και διεθνείς ΜΚΟ, μαζί με τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις παρείχαν επιπλέον ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης και προγραμματισμό ζωτικής σημασίας, προκειμένου να βοηθήσουν και να προστατεύσουν άπορους πρόσφυγες. Η UNICEF διένειμε δεκάδες χιλιάδες χειμωνιάτικα ρούχα και υποδήματα στους πρόσφυγες, ενώ τους παρείχε σχολεία, ψυχοκοινωνική στήριξη και εμβολιασμό, εκπαίδευση, νερό και έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ εξασφάλισε τη διάθεση επισιτιστικής βοήθειας σε άπορους πρόσφυγες υπό τη μορφή κουπονιών τροφίμων και ηλεκτρονικών καρτών, καθώς και την άμεση διανομή επισιτιστικής βοήθειας. Μεταξύ των πολλών οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων φορέων που εργάζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης εκτοπισμού, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης συνέβαλε στη μεταφορά των νεοαφιχθέντων προσφύγων, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ηγήθηκε των προσπαθειών για την καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας και άλλων ασθενειών. Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες της Παλαιστίνης εργάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες των ατόμων που εμπίπτουν στην εντολή της, οι οποίοι παγιδεύτηκαν στη σύγκρουση.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το κρύο του χειμώνα, η Υ.Α. διέθεσε 138 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή πρόσθετης προστασίας από τις καιρικές συνθήκες, για πρωτοβουλίες μόνωσης των σκηνών από το έδαφος, για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, για έργα αποστράγγισης, για να μοιράσει επιπλέον θερμικές κουβέρτες, στρώματα, σόμπες, είδη ένδυσης και τα καύσιμα, για τη θέρμανση των χώρων εκπαίδευση, καθώς και για προγράμματα χρηματικής βοήθειας. Περισσότερες από 78.000 οικογένειες έλαβαν σόμπες, ενώ δεκάδες χιλιάδες οικογένειες ακόμη επωφελήθηκαν από τη χρηματική βοήθεια για να αγοράσουν συσκευές θέρμανσης στην τοπική αγορά. Οι προσπάθειες παροχής ηλεκτρισμού επεκτάθηκαν στους περισσότερους καταυλισμούς, ενώ παράλληλα διανεμήθηκαν καύσιμα.

Εν όψει του χειμώνα, περισσότερα από 17.000 τροχόσπιτα παραδόθηκαν στον καταυλισμό Za’atri της Ιορδανίας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αποτελεί προσφορά κρατών του Περσικού Κόλπου. Μέχρι τις αρχές του 2014, και οι 80.000 κάτοικοι του Za’atri θα βρίσκονται σε καταλύματα από σκληρά υλικά. Τα προγράμματα χρηματικής αρωγής στους πρόσφυγες που μένουν σε πόλεις της Ιορδανίας βοήθησαν 110.000 ανθρώπους, με τη χρήση προηγμένης βιομετρικής τεχνολογίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Τουρκίας παρείχε σχεδόν 12.000 τροχόσπιτα για τους πρόσφυγες στους καταυλισμούς της. Πρωτοβουλίες παροχής βοήθειας για το χειμώνα ομοίως εφαρμόζονται στην Τουρκία και το Ιράκ, που φιλοξενούν αντίστοιχα 557.000 και 210.000 πρόσφυγες, καθώς και στην Αίγυπτο, όπου 131.000 Σύροι έχουν καταγραφεί με την Υ.Α.

Η Υ.Α. εργάζεται εντός της Συρίας για να βοηθήσει τους εσωτερικά εκτοπισμένους. Το 2013 συνέδραμε περισσότερους από 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους και στις 14 επαρχίες της χώρας, προσφέροντας διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, αξίας μεγαλύτερης των 8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό το χειμώνα, ο οργανισμός έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο 79 εκατομμυρίων δολαρίων εντός της Συρίας για να βοηθήσει 1,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους, με την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως θερμικές κουβέρτες, στρώματα και μουσαμάδες, την ανακαίνιση 89 συλλογικών καταλυμάτων και τη διανομή χρηματικής βοήθειας σε χιλιάδες ευπαθείς οικογένειες.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy/2013.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.