United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Υ.Α. και οι εταίροι της εργάζονται για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες εν μέσω χειμερινής καταιγίδα

11 December 2013

Σε ολόκληρο το Λίβανο, περισσότεροι από 838.000 πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 120.000 που ζουν σε πρόχειρες σκηνές, αντιμετωπίζουν μια ξαφνική επίθεση κακοκαιρίας, βροχών και χιονοπτώσεων στα μεγαλύτερα υψόμετρα, καθώς ένα μεγάλο σύστημα θυέλλης, το οποίο οι μετεωρολόγοι αποκαλούν «Alexa», κινείται πάνω από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, επηρεάζοντας το Λίβανο, τη Συρία, την Τουρκία και την Ιορδανία.

Με την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες (Υ.Α.) και οι εταίροι της από το χώρο των ΜΚΟ κατάφεραν την Τρίτη να επιταχύνουν τη διανομή επιπλέον ειδών έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση των καταλυμάτων (όπως φύλλα πλαστικού, ξύλα και εργαλεία) σε χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν σε σκηνές στην κοιλάδα Μπεκάα του ανατολικού Λιβάνου, η οποία, μέχρι στιγμής, αποτελεί τη βαρύτερα πληγείσα περιοχή από την καταιγίδα. Ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών συνέχισαν αυτό το έργο την Τετάρτη, παρά τους κλειστούς δρόμους λόγω των καιρικών συνθηκών. Επίσης, ετοιμάζονται εναλλακτικά καταλύματα για τους πρόσφυγες οι σκηνές των οποίων μπορεί να επηρεαστούν από το χιόνι, τη βροχή και τις πλημμύρες.

Περίπου 125.000 πρόσφυγες που ζουν στην κοιλάδα Μπεκάα έχουν ήδη λάβει πακέτα με είδη διαχείμασης, τα οποία θα δοθούν σε επιπλέον 55.000 άτομα μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται σε ολόκληρο το Λίβανο έχουν ήδη διανείμει 255.000 κουβέρτες και πάνω από 6.000 σόμπες κατά τους τελευταίους μήνες. Περίπου 45.000 κάρτες αυτόματης ανάληψης με 150 δολάρια στην κάθε μία έχουν επίσης διανεμηθεί σε ευάλωτες οικογένειες, ώστε να αγοράσουν επιπλέον σόμπες και καύσιμα.

Η καταιγίδα Alexa χτύπησε το Λίβανο την Τρίτη το βράδυ προκαλώντας νέες χιονοπτώσεις στα μεγαλύτερα υψόμετρα και βροχές στις υπόλοιπες περιοχές, που συνοδεύονταν από ισχυρούς ανέμους. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες για αρκετές ημέρες, ενώ απόψε αναμένεται νέα χιονόπτωση. Αναφορές από τη Συρία και από περιοχές της Τουρκίας κάνουν λόγο για παρόμοιες ζοφερές συνθήκες.

Η Υ.Α. εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της για τους πολυάριθμους πρόσφυγες στο Λίβανο που ζουν σε πρόχειρα καταλύματα, καθώς οι κατοικίες τους είναι ακατάλληλες και επισφαλείς. Ο αριθμός των προσφύγων στο Λίβανο έχει πενταπλασιαστεί κατά το τελευταίο έτος.

«Για τις εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων στο Λίβανο, καθώς και για εκείνους στις γειτονικές χώρες και τους εκτοπισμένους στη Συρία, μια καταιγίδα όπως αυτή δημιουργεί τεράστια πρόσθετη ταλαιπωρία και πόνο», δήλωσε ο Amin Awad, διευθυντής του Γραφείου της Υ.Α. στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Με τη βοήθεια του Λιβάνου κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μεταφέρουμε γρήγορα επιπλέον βοήθεια σε όσους την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η βοήθεια αυτή παρέχεται επιπρόσθετα στις προετοιμασίες για το χειμώνα που ήδη έγιναν τους τελευταίους μήνες».

Για την αντιμετώπιση του χειμώνα στο Λίβανο, εργάζεται μία σειρά ανθρωπιστικών οργανώσεων, όπως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης καθώς και οι Oxfam, Medair, Save the Children, World Vision, Humedica, GVC, Mercy Corps, IOCC, PU, Caritas και HI.

Η Y.A. ξεκίνησε το Νοέμβριο να διανέμει θερμικές κουβέρτες και άλλα είδη διαχείμασης. Σε όλη τη Μέση Ανατολή, η Υ.Α. έχει διανείμει περίπου 70.000 πλαστικούς μουσαμάδες, για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να προετοιμάσουν καλύτερα τις σκηνές και τα καταλύματά τους για το χειμώνα. Ορισμένοι πρόσφυγες έχουν λάβει ηλεκτρικές θερμάστρες ή σόμπες κηροζίνης, ενώ άλλοι λαμβάνουν χρηματικά επιδόματα για να αγοράσουν θερμάστρες.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και οι εταίροι του ικανοποιούν τις διατροφικές ανάγκες των νεοαφιχθέντων Σύρων προσφύγων στις περιοχές που επλήγησαν από την καταιγίδα στο Λίβανο, με αποθέματα τροφίμων για 150.000 άτομα. Σε άλλα σημεία της χώρας, ο οργανισμός τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών παρέχει επισιτιστική βοήθεια σε περισσότερους από 600.000 Σύρους πρόσφυγες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά κουπόνια.

Ο Λίβανος φιλοξενεί σήμερα το μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων στην περιοχή, καθώς 838.189 είτε έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες ή αναμένουν να καταγραφούν. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, δεν διαθέτει επίσημους προσφυγικούς καταυλισμούς. Αντίθετα, οι πρόσφυγες ζουν με την τοπική κοινότητα σε σχεδόν 1.600 περιοχές.

Ο Λίβανος ανταποκρίθηκε γενναιόδωρα στην εισροή προσφύγων και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επέτρεψε τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να βοηθήσει την Υ.Α. να επιταχύνει την παροχή βοήθειας για το χειμώνα. Μέχρι την Τετάρτη, οι προσπάθειες επικεντρώνονταν στην παροχή βοήθειας σε ορισμένες από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές της κοιλάδας Μπεκάα. Σήμερα στην Τουρκία, ομάδες της Υ.Α. που εργάζονται στο πεδίο αποκλείστηκαν από καταυλισμούς γύρω από το Kilis, λόγω χιονιού.

Οι χειμερινές συνθήκες προκαλούν σημαντική ανησυχία σε ολόκληρη την ανθρωπιστική κοινότητα, καθώς σχεδόν 2,3 εκ. Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται στην περιοχή (αριθμός πενταπλάσιος από την αντίστοιχη περίοδο του 2012) και εκατομμύρια ακόμη βρίσκονται εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Συρίας.

Η προετοιμασία για τη χειμερινή περίοδο, που περιλαμβάνει βελτιώσεις στα καταλύματα, θέρμανση, κουβέρτες και είδη ένδυσης, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Αργότερα αυτή την εβδομάδα –καιρού επιτρέποντος– αναμένεται να διεξαχθεί η πρώτη διασυνοριακή αερομεταφορά βοήθειας από το Ιράκ στη βορειοανατολική Συρία, με επιπλέον είδη χειμερινής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους εκτοπισμένους πληθυσμούς της περιοχής.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy/2013.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.