United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του αναζητούν 487,9 εκ. δολάρια για να βοηθήσουν τον αυξανόμενο αριθμό Σύριων προσφύγων

27 September 2012

©UNHCR/S.Malkawi
Μία πρόσφυγας από τη Συρία κρατά στην αγκαλιά της το παιδί της στον καταυλισμό προσφύγων Ζαάτρι της Ιορδανίας, όπου υπάρχουν τεράστιες ανάγκες.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και οι συνεργαζόμενες με αυτόν ανθρωπιστικές οργανώσεις εξέδωσαν σήμερα μια αναθεωρημένη έκκληση για 487,9 εκ. δολάρια, με στόχο τη στήριξη των Σύριων προσφύγων. Το Περιφερειακό Σχέδιο Ανταπόκρισης για τους Σύριους πρόσφυγες περιγράφει το σχεδιασμό  52 ανθρωπιστικών οργανώσεων, υπό τον συντονισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), για την παροχή βοήθειας  στον αυξανόμενο αριθμό Σύριων προσφύγων στην Ιορδανία, το Λίβανο, το Ιράκ και την Τουρκία.

Στις χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία, οι πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί ή αναμένεται να καταγραφούν αγγίζουν τις 294.000, σε σύγκριση με τις 41.500 το Μάρτιο. Ο επταπλασιασμός του αριθμού τους οδήγησε στην εντατικοποίηση της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης, καθώς και στην ευρεία επέκταση του σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των αναγκών τόσο των αναμενόμενων όσο και των υπαρχόντων προσφύγων από τη Συρία.

Καθημερινά, 2.000-3.000 πρόσφυγες διασχίζουν τα σύνορα προς γειτονικές χώρες.

«Πολλοί πρόσφυγες φτάνουν μόνο με τα ρούχα που φορούν», δήλωσε ο Πάνος Μουμτζής, ο Περιφερειακός Συντονιστής της Ύπατης Αρμοστείας για τους Σύριους Πρόσφυγες. «Κάποιοι έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές πριν φύγουν από τη χώρα. Χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια από την πρώτη κιόλας μέρα».

Η συνεχιζόμενη βία στη Συρία παρακίνησε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να προετοιμαστούν για την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης στις χώρες και τις κοινότητες υποδοχής . Ενώ η έκκληση που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο προέβλεπε ότι περίπου 100.000 Σύριοι θα έχουν γίνει πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2012 (αριθμός που ξεπεράστηκε τον Ιούλιο), η σημερινή έκκληση εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους ίσως υπάρχουν έως και 700.000 Σύριοι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.

«Η Ιορδανία, ο  Λίβανος, το Ιράκ και η Τουρκία έδωσαν το καλό παράδειγμα, κρατώντας τα σύνορά τους ανοικτά για τους Σύριους που διαφεύγουν από τη βία. Οι γειτονικές χώρες δεν μπορούν να το κάνουν μόνες τους αυτό. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να επιδεικνύει αλληλεγγύη», δήλωσε ο Μουμτζής.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν κλιμακώσει τη βοήθεια που προσφέρουν, ανταποκρινόμενες στην αύξηση του αριθμού και των αναγκών των προσφύγων, καθώς εντείνεται η αίσθηση ότι επείγει η προετοιμασία για τους χειμερινούς μήνες, εφόσον οι μισοί από τους Σύριους πρόσφυγες ζουν σε καταυλισμούς, στην πλειοψηφία τους σε σκηνές.

Ο καταυλισμός Ζαάτρι στην Ιορδανία εγκαινιάστηκε στα τέλη Ιουλίου και σήμερα φιλοξενεί περίπου 32.000 Σύριους πρόσφυγες. Εν τω μεταξύ, στο Ιράκ, ο καταυλισμός Ντομίζ, κοντά στην πόλη Ντοχούκ στα βόρεια της χώρας, φιλοξενεί πάνω από 27.000 Σύριους πρόσφυγες. Στην Τουρκία, η οποία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τους καταυλισμούς προσφύγων, η συντριπτική πλειοψηφία των Σύριων φιλοξενείται σε καταυλισμούς. Συγκεκριμένα, σχεδόν 88.000 άνθρωποι ζουν σε 13 καταυλισμούς.

Στο Λίβανο, οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και με οικογένειες. Καθώς συνεχίζουν να καταφθάνουν πρόσφυγες, εντείνεται η ανησυχία για την έλλειψη διαθέσιμων καταλυμάτων. Στην Ιορδανία, περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες ζουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή με οικογένειες που τους φιλοξενούν. Οι νεοαφιχθέντες όμως αναγκάζονται να ζήσουν στον καταυλισμό.

Και στις τέσσερις χώρες, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (World Food Programme  / WFP) υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων στους Σύριους που ζουν σε καταυλισμούς και στις κοινότητες υποδοχής.

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες, κυρίως σε τρόφιμα, αυξάνονται, καθώς χιλιάδες Σύριοι μεταβαίνουν σε γειτονικές  χώρες», δήλωσε ο Edward Kallon, ο Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης για τους Πρόσφυγες του WFP. «Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης ανταποκρίνεται για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των προσφύγων στο Ιράκ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία με διανομές τροφίμων, ζεστά γεύματα και καινοτόμα κουπόνια τροφίμων».

Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν το 75% του προσφυγικού πληθυσμού. Τόσο η εκπαίδευση όσο και η υγειονομική φροντίδα αποτελούν προτεραιότητες του σχεδίου.

«Αγωνιζόμαστε να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά-πρόσφυγες από τη Συρία πηγαίνουν στο σχολείο, είναι πλήρως εμβολιασμένα και έχουν τα κατάλληλα ρούχα για την κακοκαιρία που πλησιάζει γρήγορα», δήλωσε η Maria Cavilis, η Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Η UNICEF είναι έτοιμη να παράσχει αυτή τη στήριξη, αλλά αυτό που μας λείπει είναι η χρηματοδότηση».

Το αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Ανταπόκρισης περιλαμβάνει 42 εθνικές και διεθνείς ΜΚΟ, τις οποίες, κατά την παρουσίαση της έκκλησης, εκπροσώπησε ο  Michael Penrose, διευθυντής ανθρωπιστικών υποθέσεων της οργάνωσης Save the Children International.

«Οι ΜΚΟ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής σε όλη την περιοχή, αλλά χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη υποστήριξη για να ανταποκριθούμε στον καθημερινά αυξανόμενο αριθμό προσφύγων», δήλωσε ο Penrose.

Μέχρι σήμερα, η χρηματοδότηση του Περιφερειακού Σχεδίου Ανταπόκρισης για τους Πρόσφυγες της Συρίας αγγίζει το 29%, δηλαδή τα 141,5 εκ. δολάρια.

« Επιστροφή

Τουρκικοί καταυλισμοί παρέχουν κατάλυμα σε 90.000 Σύριους πρόσφυγες

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σύριοι Πρόσφυγες στο Λίβανο

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy/2012.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.