United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Angelina Jolie ταξιδεύει στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας ενόσω συνεχίζεται η εισροή προσφύγων

07 December 2012

©UNHCR/J.Tanner
Η Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας, Angelina Jolie, συνομιλεί με πρόσφυγες στον καταυλισμό Ζαάτρι στην Ιορδανία. Η Angelina Jolie εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη συμπαράστασή της στους Σύριους πρόσφυγες ενώ επαίνεσε την κυβέρνηση και το λαό της Ιορδανίας για την αφοσίωσή τους στην προστασία των προσφύγων.

Αμμάν,Ιορδανία, 6 Δεκεμβρίου 2012 - Η Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A.), Angelina Jolie, ταξίδεψε στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, προκειμένου να  συναντήσει τους φοβισμένους και εξαντλημένους Συρίους πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν μόλις ολοκληρώσει την επικίνδυνη μετάβαση προς την ασφάλεια στην Ιορδανία.

«Αυτό που είδα χθες το βράδυ είναι ένα δραματικό παράδειγμα των δεινών εκατοντάδων χιλιάδων Σύριων, οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες και αναζητούν απεγνωσμένα ασφάλεια» δήλωσε την Πέμπτη η κα Jolie στη δεύτερη αποστολή της στην περιοχή μέσα σε τρεις μήνες.

«Οι άμαχοι στο εσωτερικό της χώρας γίνονται στόχος επίθεσης. Πολλοί από εκείνους που επιχειρούν να διαφύγουν βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μεγάλο κίνδυνο μέχρι να φτάσουν στα σύνορα. Απευθύνω έκκληση σε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να κάνουν ό,τι  μπορούν, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση αυτών των αθώων πολιτών».

Από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, έχουν καταγραφεί στις γειτονικές χώρες σχεδόν μισό εκατομμύριο Σύριοι, οι οποίοι διαφεύγουν από τις, εντονότερες πλέον, μάχες. Εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη δεν έχουν καταγραφεί, όμως αναμένεται να εμφανιστούν για να ζητήσουν βοήθεια μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς οι πόροι τους εξαντλούνται.

Από την τελευταία επίσκεψη της κας Jolie το Σεπτέμβριο, ο αριθμός των καταγεγραμμένων  προσφύγων στην περιοχή έχει αυξηθεί περισσότερο από 200.000. Στην Ιορδανία και μόνο, αυξήθηκε σχεδόν κατά 50.000. Ο  ευρέως εκτεινόμενος προσφυγικός καταυλισμός Ζαάτρι, βόρεια του Αμμάν, έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Μετά την άφιξή της στο Αμάν το βράδυ της Τετάρτης, η κα Jolie ταξίδεψε αμέσως στα σύνορα, βόρεια της πρωτεύουσας, τα οποία απέχουν περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο. Σε ενημερωτική συνάντησή της με τους συνοριοφύλακες, επαίνεσε την Ιορδανία για την υποδοχή των Σύριων προσφύγων, παρά τις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές δυσχέρειες.

«Η εξαιρετική συμπόνια που έδειξαν απόψε οι Ιορδανοί συνοριοφύλακες σε αυτές τις πληγείσες οικογένειες προσφύγων ήταν ιδιαίτερα συγκινητική» δήλωσε, σημειώνοντας ότι οι στρατιώτες ήταν σε υπηρεσία κατά μήκος των συνόρων, όπου η κατάσταση είναι τεταμένη, όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. «Η Ιορδανία υποδέχτηκε τους πρόσφυγες, παρόλο που αυτό έθεσε  ένα τεράστιο βάρος στη χώρα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και να υποστηρίξει την Ιορδανία και τις άλλες χώρες της περιοχής, οι οποίες συνεχίζουν να κρατούν τα σύνορά τους ανοιχτά».

Η Ειδική Απεσταλμένη μίλησε με αρκετούς πρόσφυγες που είχαν μόλις περάσει τα σύνορα στο απόλυτο σκοτάδι προς δύο απομακρυσμένους συνοριακούς σταθμούς υποδοχής, οι οποίοι «βλέπουν» σε μια μεγάλη πεδιάδα, η οποία εκτείνεται στις δύο πλευρές των συνόρων. Ο μακρινός ήχος πυροβόλων όπλων ακουγόταν από τη βόρεια πλευρά των συνόρων, όπου ήταν ορατά τα φώτα συριακών πόλεων. Συνολικά, 328 πρόσφυγες έφτασαν στην Ιορδανία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε ολόκληρη την περιοχή, περίπου 2.000 πρόσφυγες διαφεύγουν καθημερινά προς γειτονικές χώρες.

«Είχαμε μια όμορφη, φιλόξενη χώρα» είπε ένας πρόσφυγας στην κα Jolie. «Πάντοτε βοηθούσε ο ένας τον άλλον. Τώρα, δεν έχει μείνει τίποτα και δεν μπορούμε καν να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο».

Το ιατρικό προσωπικό του συνοριακού σταθμού ανέφερε ότι έπρεπε να νοσηλευτούν τουλάχιστον έξι από τους ανθρώπους που έφτασαν τη νύχτα – ορισμένοι λόγω τραυμάτων από σφαίρες. Η κα Jolie έμεινε έκπληκτη από τη διήγηση ενός γιατρού για ένα τραυματισμένο παιδί που είχε χάσει το πόδι του. «Μου προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση η ιστορία του οκτάχρονου αγοριού, το οποίο, όταν έφτασε στην Ιορδανία, εξήγησε στους γιατρούς ότι είχε ζητήσει από την οικογένειά του να μεταφέρει το κομμένο πόδι του μαζί της στο ταξίδι, με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να το επανενώσουν με το σώμα του» ανέφερε.

«Μου προκαλεί απέχθεια η διάρκεια αυτής της σύγκρουσης και το πόσο αιματηρή έχει γίνει, καταστρέφοντας ένα έθνος και τη ζωή εκατομμυρίων αθώων πολιτών, και απειλώντας να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης σε αυτήν την τραγωδία και να υποστηρίξει τις δύσκολες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις τόσο εντός της Συρίας όσο και στην Ιορδανία και τις άλλες χώρες της περιοχής».

Την Πέμπτη, η κα Jolie επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό Ζαάτρι, όπου μεταφέρονται όσοι φτάνουν κάθε βράδυ στα απομακρυσμένα συνοριακά περάσματα από τη Συρία στην Ιορδανία. Η Υ.Α. και οι εταίροι της παλεύουν με το χρόνο για να προετοιμάσουν τον καταυλισμό και τους περισσότερους από 30.000 κατοίκους του για το χειμώνα, παράλληλα με τους υπόλοιπους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες σε όλη την περιοχή.

Μεταξύ των προσφύγων που επισκέφθηκε στον καταυλισμό η κα Jolie, βρισκόταν μια οκταμελής οικογένεια την οποία είχε γνωρίσει το προηγούμενο βράδυ στα σύνορα, λίγο μετά την άφιξή της από τη Συρία. Της είχε ήδη παρασχεθεί μια σκηνή και ένα πακέτο βοήθειας με είδη οικιακής χρήσης, το οποίο περιλάμβανε από ζεστές κουβέρτες μέχρι σκεύη κουζίνας. Παρόλο που η σκηνή της δεν έχει σχεδιαστεί για το χειμώνα –ο οποίος αναμένεται σύντομα– ήταν, ωστόσο, ευγνώμων για τη βοήθεια που είχε λάβει κατά την πρώτη της ημέρα στον καταυλισμό.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για ό,τι έχουμε λάβει, κι ακόμη περισσότερο για το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα ασφαλές μέρος» δήλωσε ο επικεφαλής της οικογένειας. «Τώρα ανυπομονούμε να πληροφορηθούμε για τα σχολεία των παιδιών μας».

Η Ειδική Απεσταλμένη επιθεώρησε μια σειρά έργων προετοιμασίας για το χειμώνα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στον καταυλισμό, όπου τη νύχτα οι θερμοκρασίες πέφτουν υπό το μηδέν. Οι σκηνές ενισχύονται και μονώνονται καλύτερα για προστασία από τις καιρικές συνθήκες, όπως με την προσθήκη προεκτάσεων όπου τοποθετούνται σόμπες υγραερίου. Παράλληλα, διανέμονται περίπου 30.000 θερμικές κουβέρτες, μαζί με χειμωνιάτικα ρούχα.

Στον καταυλισμό κατασκευάζεται ένα σύστημα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και απλώνεται ένα στρώμα από χαλίκια, ώστε το νερό να απομακρύνεται από τα καταλύματα και να αποτρέπεται η λάσπη και τα λιμνάζοντα ύδατα. Επιπλέον, περισσότερα από 1.300 προκατασκευασμένα καταλύματα έχουν εγκατασταθεί και άλλα 1.300 θα πρέπει να αναγερθούν μέσα σε τρεις εβδομάδες.

«Ο χειμώνας βρίσκεται ήδη εδώ και η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της εξακολουθούν να στερούνται το 50% των κονδυλίων που απαιτούνται ώστε όλοι να καταφέρουν να επιβιώσουν τους επόμενους δύσκολους μήνες» δήλωσε η κα Jolie.

«Παρόλη την καλή δουλειά που γίνεται μέχρι στιγμής, είναι σαφές ότι οι πόροι μας έχουν φτάσει στα όριά τους. Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι πολύ δύσκολοι. Ο χειμώνας μπορεί να είναι πολύ σκληρός εδώ, ακόμη και επικίνδυνος για τους πρόσφυγες, οι οποίοι ίσως να έχουν ήδη αποδυναμωθεί από τη δοκιμασία τους. Πολλοί έχουν υποστεί κακοποίηση με αφάνταστους τρόπους. Αξίζουν όλη την υποστήριξη που μπορούμε να τους δώσουμε».

Η Angeline Jolie και ο σύντροφός της, Brad Pitt, έκαναν δωρεά 50.000 δολαρίων το απόγευμα της Πέμπτης, για την αγορά οικογενειακών σκηνών για τους πρόσφυγες. Αργότερα την Πέμπτη, η κα Jolie είχε προγραμματιστεί να ολοκληρώσει την αποστολή της με συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Abdullah Ensour και τον υπουργό Εξωτερικών Nasser Judeh.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy/2012.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.