United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Οι Σύριοι πρόσφυγες στο Λίβανο ξεπέρασαν το όριο των 100.000

24 October 2012

©UNHCR / M.Abu Asaker
Παιδιά από τη Συρία έξω από τη σκηνή που τους έχει παραχωρήσει η Υ.Α. στον προσφυγικό καταυλισμό Ζαάτρι της Ιορδανίας.

ΓΕΝΕΥΗ, 23 Οκτωβρίου (UNHCR) - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Λίβανος πλέον αποτελεί την τρίτη χώρα στην περιοχή όπου ο αριθμός των Σύριων προσφύγων που έχουν καταγραφεί ή περιμένουν να καταγραφούν υπερβαίνει το όριο των 100.000.

«Από χθες, ο αριθμός των προσφύγων αγγίζει τις 101.283» δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη η εκπρόσωπος Τύπου της Υ.Α., Melissa Fleming. «Στην Τουρκία και την Ιορδανία, ο προσφυγικός πληθυσμός ήδη έχει ξεπεράσει αυτό τον αριθμό, ενώ σε ολόκληρη την περιοχή ανέρχεται στις 358.000. Οι κυβερνήσεις των κρατών που συνορεύουν με τη Συρία εκτιμούν ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Σύριοι, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη καταγραφεί» πρόσθεσε.


Η πρόσφατη αναταραχή στο Λίβανο διέκοψε προσωρινά τις δραστηριότητες της Ύπατης Αρμοστείας, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής των προσφύγων στην Τρίπολη, τo Ακάρ, τη Βηρυτό και τη Σιδώνα στο νότιο Λίβανο. Η καταγραφή επρόκειτο να ξεκινήσει και πάλι τη Δευτέρα στη Σιδώνα, όπου ήδη έχουν κανονιστεί συναντήσεις με 800 Σύριους. «Εξετάζουμε τα ζητήματα της ασφάλειας και ελπίζουμε να συνεχίσουμε όλες τις εργασίες μας όσο ταχύτερα το επιτρέψουν οι συνθήκες» σημείωσε η κα Fleming.

Περισσότεροι από 5.500 πρόσφυγες από τη Συρία καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα στα κέντρα της Ύπατης Αρμοστείας. Όπως αναμένεται, όλο και πιο πολλοί θα συνεχίσουν να ζητούν βοήθεια, όσο περισσότερο παραμένουν σε εξορία και όσο μειώνονται οι προσωπικοί τους πόροι. Η πλειοψηφία των Σύριων προσφύγων στο Λίβανο βρίσκεται στα βόρεια και στην κοιλάδα Μπεκάα, ενώ σχεδόν το 70% προέρχεται από την πόλη Χομς.

Πολλοί από τους πρόσφυγες στο Λίβανο αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα σε συνθήκες ανοιχτής οικονομίας και διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές. Προκειμένου να τους διευκολύνει, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι καταργεί το παράβολο για τους Σύριους που θέλουν να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους. Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 16.000 πρόσφυγες έλαβαν τρόφιμα, κουβέρτες, στρώματα, είδη προσωπικής υγιεινής και πακέτα βρεφικής φροντίδας από οργανισμούς όπως η Ύπατη Αρμοστεία, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας, το World Vision, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό, τη UNICEF και την Caritas.

Στην Τουρκία στις 17 Οκτωβρίου, ο καταγεγραμμένος προσφυγικός πληθυσμός στους 14 κρατικούς καταυλισμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε επτά επαρχίες, ανερχόταν σε 101.834. Πέραν αυτού του πληθυσμού, περίπου 70.000 άνθρωποι διαμένουν εκτός καταυλισμών. Στην Ιορδανία, 105.737 Σύριοι έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες ή περιμένουν να καταγραφούν. Στο Ιράκ, σήμερα υπάρχουν 42.661 Σύριοι πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 34.446 στην περιοχή του Κουρδιστάν, στα βόρεια της χώρας.

Μέχρι το Σάββατο, η Ύπατη Αρμοστεία είχε επίσης καταγράψει 6.815 πρόσφυγες στη Βόρεια Αφρική, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονταν στην Αίγυπτο. Ωστόσο, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι στη χώρα υπήρχαν μέχρι και 150.000 Σύριοι, αν και πολύ λίγοι είχαν καταγραφεί.

«Η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να τονίζει την επείγουσα ανάγκη για διεθνή υποστήριξη στα προγράμματα προσφύγων σε αυτές τις χώρες – σε κράτη τα οποία δεν θα έπρεπε να αναμένεται ότι θα φέρουν μόνα τους ολόκληρο το βάρος» δήλωσε η κα Fleming στη Γενεύη. «Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά την παρουσίαση του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχέδιο Αντιμετώπισης για τη Συρία, ύψους 487,9 εκ. δολαρίων, έχει χρηματοδοτηθεί μόλις το 1/3 του. Και αγωνιζόμαστε ενάντια στο χρόνο για να εξασφαλίσουμε ότι όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες προστατεύονται από το κρύο του χειμώνα».

Στην Τουρκία, οι προετοιμασίες για το χειμώνα περιλαμβάνουν την παροχή επιπλέον υλικής βοήθειας. Η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται με την τουρκική Ερυθρά Ημισελήνου για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι έχουν κουβέρτες, μουσαμάδες και ηλεκτρική θέρμανση. Ο οργανισμός επίσης έχει προγραμματίσει την υποστήριξη των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στις αστικές περιοχές.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν ανοικτά για τους Σύριους αιτούντες άσυλο. Οι αρχές αναφέρουν, ωστόσο, ότι πάνω από 10.000 Σύριοι έχουν συγκεντρωθεί στη συριακή πλευρά των συνόρων με τις επαρχίες Κιλίς και Χατάι. Δεν είναι σαφές εάν όλοι επιθυμούν να περάσουν στην Τουρκία. Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος παρέχει βοήθεια στους ανθρώπους στα σύνορα.

Στην ίδια τη Συρία, η Ύπατη Αρμοστεία ολοκλήρωσε τη Δευτέρα κατά το ήμισυ το στόχο της να διανέμει πακέτα μη εδώδιμης βοήθειας σε 100.000 οικογένειες από τη Συρία (500.000 άτομα) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Την περασμένη εβδομάδα, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Συρία ξεκίνησε να υλοποιεί ένα πρόγραμμα χρηματικής βοήθειας για τους εκτοπισμένους της επαρχίας Χασάκε, παρέχοντας χρήματα σε 5.230 οικογένειες (26.000 άτομα).

Με αυτή την εφάπαξ χρηματική βοήθεια, οι χειμαζόμενες οικογένειες από τη Συρία θα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν κάποιες από τις ανάγκες τους που δεν καλύπτονται από τα πακέτα μη εδώδιμης βοήθειας της Ύπατης Αρμοστείας. Η Χασάκε είναι η δεύτερη περιοχή όπου οι Σύριοι είχαν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από το πρόγραμμα χρηματικής βοήθειας, το οποίο είχε ξεκινήσει πιλοτικά στο Αλ Ναμπέκ, νότια της Χομς.

Εν τω μεταξύ, η κα Fleming δήλωσε ότι, εν αναμονή μιας πιθανής εκεχειρίας κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Θυσίας (Eid ή Κουρμπάν Μπαϊράμ, στις 26 Οκτωβρίου), η Ύπατη Αρμοστεία έχει ήδη αποστείλει 5.000 οικογενειακά πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης στο Χαλέπι, ενώ ακόμη 5.000 βρίσκονται καθ’ οδόν. «Εάν υπάρξει εκεχειρία, αυτά τα υλικά θα μπορούσαν να παραδοθούν σε 10.000 εκτοπισμένες οικογένειες, μέσω συνεργαζόμενων οργανώσεων, σε περιοχές που μέχρι στιγμής δεν έχουμε πρόσβαση, γύρω από το Χαλέπι και το Ιντλίμπ» εξήγησε.

Επιπλέον, η Υ.Α. αποστέλλει 1.000 αντικείμενα ψυχαγωγίας, τα οποία το συριακό Ταμείο για την Ανάπτυξη, μια τοπική ΜΚΟ, θα διανέμει αυτή την εβδομάδα σε παιδιά που ζουν σε κέντρα φιλοξενίας στη Δαμασκό και το Χαλέπι.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy/2012.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.