United Nations High Commissioner for Refugees

Δελτία Τύπου 2012

Τραγωδία στη Λέσβο: 21 νεκροί και 6 αγνοούμενοι στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα ελληνικά παράλια

17 December 2012

©UNHCR/F.Noy

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Λέσβου, που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου, όταν η μικρή λέμβος με 28 Αφγανούς που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τα παράλια του νησιού ανατράπηκε.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία καταλήγει σε συμφωνία με θρησκευτικές οργανώσεις για τους εκτοπισμένους του κόσμου – Αντόνιο Γκουτέρες.

14 December 2012

©UNHCR/J-M.Ferré


Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Γενεύη μία συνάντηση-ορόσημο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) με εκπροσώπους θρησκευτικών ΜΚΟ και εκπροσώπους των μεγάλων θρησκειών. Η συνάντηση κατέληξε στη συμφωνία ενίσχυσης της συνεργασίας τους, για την παροχή βοήθειας σε βίαια εκτοπισμένους και ανιθαγενείς ανά τον κόσμο.

» Περισσότερα...

Δέσμευση βοήθειας 550 εκ. δολαρίων σε βίαια εκτοπισμένους και ανιθαγενείς, κατά την ετήσια σύνοδο δωρητών της Υ.Α.

14 December 2012

©UNHCR/B.Sokol

Καθώς οι ανθρωπιστικές κρίσεις εξαπλώνονται στη Μέση Ανατολή, σε τμήματα της σαχάριας και της υποσαχάριας Αφρικής, οι δωρήτριες κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν σήμερα να στηρίξουν με 550 εκ. δολάρια το έργο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) το 2013, που αφορά στη βοήθεια εκατομμυρίων βίαια εκτοπισμένων και ανιθαγενών παγκοσμίως. Παράλληλα, δεσμεύτηκαν να προσφέρουν επιπλέον 169 εκ. δολάρια για την περίοδο από το 2014 και μετά.

» Περισσότερα...

Η Angelina Jolie ταξιδεύει στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας ενόσω συνεχίζεται η εισροή προσφύγων

07 December 2012

©UNHCR/J.Tanner

Αμμάν,Ιορδανία, 6 Δεκεμβρίου 2012 - Η Ειδική Απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A.), Angelina Jolie, ταξίδεψε στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, προκειμένου να  συναντήσει τους φοβισμένους και εξαντλημένους Συρίους πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν μόλις ολοκληρώσει την επικίνδυνη μετάβαση προς την ασφάλεια στην Ιορδανία.

» Περισσότερα...

Μία μέρα πριν από την προταθείσα εκεχειρία, η Y.A. είναι έτοιμη να αποστείλει βοήθεια σε χιλιάδες οικογένειες Σύριων

25 October 2012

©UNHCR/B.Diab

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι εταίροι της είναι έτοιμοι να αποστείλουν χιλιάδες πακέτα έκτακτης βοήθειας έτοιμης για διανομή σε οικογένειες που βρίσκονται σε απρόσιτες μέχρι στιγμής περιοχές της Συρίας, εάν τεθεί σε εφαρμογή η προταθείσα τετραήμερη κατάπαυση του πυρός, με αφορμή τον εορτασμό της Γιορτής της Θυσίας (Κουρμπάν Μπαϊράμ ή Eid Al Adha) αυτό το  Σαββατοκύριακο.

» Περισσότερα...

Οι Σύριοι πρόσφυγες στο Λίβανο ξεπέρασαν το όριο των 100.000

24 October 2012

©UNHCR / M.Abu Asaker

ΓΕΝΕΥΗ, 23 Οκτωβρίου (UNHCR) - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Λίβανος πλέον αποτελεί την τρίτη χώρα στην περιοχή όπου ο αριθμός των Σύριων προσφύγων που έχουν καταγραφεί ή περιμένουν να καταγραφούν υπερβαίνει το όριο των 100.000.

» Περισσότερα...

Παρουσίαση αποτελεσμάτων για τη ρατσιστική βία στην Ελλάδα από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

23 October 2012

©UNHCR/D.Michas

Αθήνα – Τα εξαιρετικά ανησυχητικά αποτελέσματα που προέκυψαν από την καταγραφή πράξεων βίας, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2012, παρουσίασε σήμερα το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας*, σε Συνέντευξη Τύπου σε μια κατάμεστη αίθουσα.

» Περισσότερα...

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας

22 October 2012

©UNHCR

Αθήνα - Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας* σάς καλεί σε Συνέντευξη Τύπου, με σκοπό την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την καταγραφή πράξεων βίας με ρατσιστικό κίνητρο από τα μέλη του Δικτύου κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2012.

» Περισσότερα...

Ύπατη Αρμοστεία: Η κράτηση των αιτούντων άσυλο δεν πρέπει να αποτελεί γενικευμένη πρακτική αλλά εξαιρετικό μέτρο

18 October 2012

©UNHCR/Ketty Kehayioyloy

Με αφορμή την αιφνίδια τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 114/2010 με την εισαγωγή δυνατότητας περαιτέρω παράτασης της διοικητικής κράτησης των αιτούντων άσυλο για 12 μήνες (αντί των 3 και εξαιρετικά των 6 μηνών που ίσχυαν μέχρι σήμερα), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επιθυμεί να υπενθυμίσει τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της για την Κράτηση των Αιτούντων Άσυλο*.

» Περισσότερα...

Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του αναζητούν 487,9 εκ. δολάρια για να βοηθήσουν τον αυξανόμενο αριθμό Σύριων προσφύγων

27 September 2012

©UNHCR/S.Malkawi

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και οι συνεργαζόμενες με αυτόν ανθρωπιστικές οργανώσεις εξέδωσαν σήμερα μια αναθεωρημένη έκκληση για 487,9 εκ. δολάρια, με στόχο τη στήριξη των Σύριων προσφύγων.

» Περισσότερα...

Ο Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας συναντά τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην Αθήνα

23.08.2012

Ο Laurens Jolles (Λόρενς Γιόλες), Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα, συνάντησαν σήμερα τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλο Γεωργιάδη.

» Περισσότερα...

Δίκτυο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας - Δελτίο Τύπου Δολοφονική επίθεση κατά Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας

15.08.2012

Αθήνα, 15 Αυγούστου 2012 - Με αφορμή την άγρια δολοφονία νεαρού Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας, την Κυριακή 12 Αυγούστου, η ΥΑ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και 19 ΜΚΟ και φορείς που συναποτελούν το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής βίας καταδικάζουν έντονα, για μια ακόμη φορά, τη ρατσιστική βία

» Περισσότερα...

Ασυνόδευτα Παιδιά «Εν Κινήσει»: Απαραίτητα τα εξατομικευμένα μέτρα προστασίας

24.07.2012

Ρώμη, 24 Ιουλίου 2012-Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρουσίασε σήμερα στη Ρώμη τα αποτελέσματα του διακρατικού προγράμματος «Ασυνόδευτα Παιδιά Εν Κινήσει», παρουσία αρχών και εκπροσώπων ΜΚΟ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα από Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία.

» Περισσότερα...

Οι Συστάσεις της 'Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προς την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

11.07.2012

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) εξέδωσε τις συστάσεις της για τα θέματα ασύλου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία ανέλαβε την 1η Ιουλίου 2012.

» Περισσότερα...

Ένας επιζών και 54 νεκροί προσπαθώντας να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία μέσω θαλάσσης

11.07.2012

Γενεύη, 11 Ιουλίου - Με μεγάλη λύπη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους

Πρόσφυγες πληροφορήθηκε τον θάνατο 54 ατόμων που επιχείρησαν το θαλάσσιο

ταξίδι από τη  Λιβύη στην  Ιταλία. Σύμφωνα με τον μοναδικό επιζώντα,

έναν άνδρα από την Ερυθραία, 55 άτομα επιβιβάστηκαν σε πλοιάριο από τη

Λιβύη στα τέλη Ιουνίου. Όπως ανέφερε, όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες πέθαναν

από αφυδάτωση κατά τη διάρκεια μιας  οδύσσειας που κράτησε 15 μέρες.

» Περισσότερα...

Σε τεντωμένο σκοινί οι επιχειρήσεις για τους Σουδανούς πρόσφυγες, προειδοποιεί ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

06.07.2012

Γενεύη, 6 Ιουλίου 2012-Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Τετάρτη, 4 Ιουλίου, ότι η κατάσταση για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τα κρατίδια του Μπλε Νείλου και του Νότιου Κορντοφάν στο Σουδάν είναι πλέον κρίσιμη, με περισσότερους από 200.000 ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί στο γειτονικό Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία, ενώ οι ανθρωπιστικές προσπάθειες στο Νότιο Σουδάν βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρουσιάζει την καινούρια εφαρμογή ‘My Life as a Refugee’

02.07.2012

Φτιαγμένο για iOS και Android, το ‘Μy Life as a Refugee’ επιτρέπει στους χρήστες να έρθουν αντιμέτωποι με τις ίδιες αποφάσεις ζωής που πρέπει να πάρουν οι πρόσφυγες σε μια προσομοίωση της προσπάθειάς τους να επιβιώσουν, να αναζητήσουν ασφάλεια, να ξαναβρούν την οικογένειά τους και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

» Περισσότερα...

Έκκληση 193 εκατ. δολαρίων για τους πρόσφυγες της Συρίας

29.06.2012

Γενεύη, 28 Ιουνίου - Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες  των Ηνωμένων Εθνών και οι συνεργαζόμενες οργανώσεις έκαναν έκκληση την Πέμπτη (28/6) για επείγουσα νέα χρηματοδότηση για τις αυξανόμενες ανάγκες των Σύριων προσφύγων στην Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τουρκία και το Ιράκ. Η αρχική έκκληση, που είχε γίνει τον Μάρτιο, ήταν για 84,1 εκατ. δολάρια, αλλά, όπως είπαν  οι οργανώσεις, οι αυξανόμενοι αριθμοί προσφύγων δημιουργούν πλέον  ανάγκη για βοήθεια 193 εκατ. δολαρίων.

» Περισσότερα...

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις κρίσεις εκτοπισμού, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή

21.06.2012

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Αντόνιο Γκουτέρες παρουσίασε την έκθεση με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή, Ευαλωτότητα και Ανθρώπινη Κινητικότητα» στη σύνοδο των +20 για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η έκθεση εκδόθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία και το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών, με την υποστήριξη του London School of Economics και το Πανεπιστήμιο της Βόννης.

» Περισσότερα...

Μήνυμα της Αντζελίνα Τζολί, Ειδικής Απεσταλμένης της Ύπατης Αρμοστείας, για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

20.06.2012

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πιστεύει ότι ακόμα και 1 άτομο που αναγκάζεται να ξεριζωθεί είναι πολύ. Και αυτό είναι αλήθεια. Κάθε πρόσφυγας μετράει. Κάθε ένας έχει τη δική του ιστορία. Κάθε ένας έχει υποφέρει και αντέξει πολύ περισσότερα απ’ό,τι θα μπορούσα να αντέξω εγώ. Και όμως, δεν το βάζουν κάτω, επιβιώνουν και συνεχίζουν.

» Περισσότερα...

Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας: Στον αριθμό-ρεκόρ των 800.000 έφτασαν αυτοί που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους το 2011

18.06.2012

Γενεύη, 18 Ιουνίου - Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός αυτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους έφτασε στα υψηλοτέρα επίπεδα το 2011, καθώς περισσότεροι άνθρωποι σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά από το 2000 έγιναν πρόσφυγες.

» Περισσότερα...

Βράβευση μαθητών και παιδιών προσφύγων που διακρίθηκαν στον ετήσιο διαγωνισμό για τους πρόσφυγες

15.06.2012

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A.) και η Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων  σας προσκαλούν στην Τελετή Βράβευσης των μαθητών και μαθητριών, αλλά και των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας του 2011, με θέμα «Ρατσισμός και ξενοφοβία: Επικίνδυνα φαινόμενα για μια χώρα».

» Περισσότερα...

Συμβολή στο Διάλογο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση

29.05.2012

Αθήνα, 31/05/2012 - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πραγματοποίησε σήμερα στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, Συνέντευξη Τύπου με σκοπό να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο με θέσεις και  προτάσεις, σε μορφή 20 Ερωτήσεων & Απαντήσεων, για την προστασία των προσφύγων και το μεταναστευτικό ζήτημα γενικότερα.

» Περισσότερα...

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου

29.05.2012

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο σχετικά με τα θέματα Ασύλου και Μετανάστευσης και με σκοπό να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σας καλεί σε Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012 και ώρα 12.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ακαδημίας 60, 1ος όροφος

» Περισσότερα...

Επιφυλάξεις της Ύπατης Αρμοστείας για τη λειτουργία των νέων κέντρων κράτησης αλλοδαπών

01.05.2012

ΑΘΗΝΑ, 1 Μαΐου 2012 - Εκπρόσωποι του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) επισκέφτηκαν σήμερα το πρωί τις εγκαταστάσεις του νέου κέντρου κράτησης αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα Αττικής, στο πλαίσιο των τακτικών τους επισκέψεων σε όλα τα κέντρα διοικητικής κράτησης αλλοδαπών της χώρας. Τη στιγμή της επίσκεψης, λειτουργούσε μία πτέρυγα των εγκαταστάσεων στην οποία κρατούνταν  56 αλλοδαποί.

» Περισσότερα...

Κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων ασύλου στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες το 2011, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας

27.03.2012

ΓΕΝΕΥΗ, 27 Μαρτίου - Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με το άσυλο στα βιομηχανικά ανεπτυγμένα κράτη καταδεικνύει πως νέες συγκρούσεις και μία αυξανόμενη ροή από παλαιότερες εστίες κρίσεων, όπως το Αφγανιστάν, έχουν συντελέσει στην αύξηση των αιτήσεων ασύλου κατά 20 τοις εκατό  μέσα στο  2011.

» Περισσότερα...

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας

15.03.2012

Αθήνα - Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας σας καλεί σε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, με σκοπό την ανακοίνωση των πρώτων συμπερασμάτων που προέκυψαν από την πιλοτική καταγραφή πράξεων βίας με ρατσιστικό κίνητρο την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2011 από τα μέλη του Δικτύου.

» Περισσότερα...

Η άνιση μεταχείριση των γυναικών σε 25 χώρες οδηγεί στην ανιθαγένεια

08.03.2012

ΓΕΝΕΥΗ – Έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατέληξε πως η άνιση μεταχείριση των γυναικών σε νόμους περί ιθαγένειας είναι ένα φαινόμενο που συναντάται στις περισσότερες ηπείρους του κόσμου. Τουλάχιστον 25 χώρες διατηρούν νόμους περί ιθαγένειας που δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να μεταβιβάσουν την ιθαγένεια στα παιδιά τους.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία στηρίζει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία των προσφύγων

02.03.2012

Αθήνα – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλωσορίζει την ίδρυση τριών υπηρεσιών, που εγκαινιάστηκαν χθες από την ελληνική κυβέρνηση και φιλοδοξούν να βελτιώσουν την προστασία των προσφύγων στην Ελλάδα και να διευκολύνουν τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Την τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πρώην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσία πολύ κόσμου, άνοιξε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μανώλης Όθωνας.

» Περισσότερα...

Ύπατη Αρμοστεία: Έκκληση για ανθρωπιστική λύση για τους Βορειο-Κορεάτες κρατουμένους

24.02.2012

Γενεύη – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρακολουθεί στενά την κατάσταση μιας ομάδας 25 περίπου ανθρώπων από τη Βόρεια Κορέα, οι οποίοι συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο στην Κίνα.

» Περισσότερα...

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy/2012.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.