United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν 2008 στο Πρόγραμμα Αποναρκοθέτησης στο νότιο Λίβανο

No. 43/08

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008 

ΒΗΡΥΤΤΟΣ – Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν  για το 2008 θα απονεμηθεί στον Βρετανό επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Αποναρκοθέτηση στο νότιο Λίβανο και τα 990 μέλη της ομάδας του για το θάρρος που επέδειξαν κατά την απομάκρυνση τόνων θανάσιμων πυρομαχικών που αποτελούσαν εμπόδιο για την ασφαλή επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων. 

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρρες, ανακοίνωσε ότι το ετήσιο αυτό βραβείο θα απονεμηθεί στον Κρίστοφερ Κλαρκ, τον Βρετανό συντονιστή του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ, καθώς και στην ομάδα του που αριθμεί σχεδόν 1.000 ιδιώτες ναρκαλιευτές, από ολόκληρο τον κόσμο αλλά και από το Λίβανο.

"Ο Κρις Κλαρκ και οι Λιβανέζοι και ξένοι συνεργάτες του στο Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Αποναρκοθέτηση στο νότιο Λίβανο εργάστηκαν με θάρρος για την εκκαθάριση του νότιου Λιβάνου από τα απομεινάρια του πολέμου και των βομβών θρυμματισμού," ανέφερε ο Γκουτέρρες. “Χάρη στην επιμέλεια και την αφοσίωσή τους, οι ομάδες δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή στις εστίες τους για σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισθέντες Λιβανέζους.”

Το 2006, για χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων, υπήρξε διασπορά 2.6 έως και 4 εκατομμυρίων ισραηλινών βομβών θρυμματισμού, στο νότιο Λίβανο. Περισσότεροι από 750.000 Λιβανέζοι εγκατέλειψαν το νότιο τμήμα της χώρας και έζησαν ως εσωτερικά εκτοπισμένοι στο βόρειο Λίβανο, ενώ άλλοι 250.000 κατέφυγαν στη Συρία ή ακόμη μακρύτερα.

Το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Αποναρκοθέτηση ήταν ζωτικής σημασίας αναφορικά με την παροχή υποστήριξης σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και των αρχικών σταδίων της ανακωχής, καθώς και κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων εκκαθάρισης. Χάρη στο δικό τους έργο, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και εκτοπισμένοι μπόρεσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους με ασφάλεια.

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν απονέμεται κάθε χρόνο σε κάποιο άτομο ή οργάνωση για το εξαιρετικό τους έργο για τους πρόσφυγες. Περιλαμβάνει χρηματικό βραβείο 100.000 δολαρίων, το οποίο ο νικητής μπορεί να προσφέρει σε κάποιο κοινωφελή σκοπό της επιλογής του/της. Η Επιτροπή Επιλογής των Βραβείων Νάνσεν ανέφερε ότι επέλεξε τον Κρις Κλαρκ και την ομάδα του για την εξαιρετική συμβολή τους στην προστασία και την ασφάλεια τόσο των εκτοπισθέντων και επαναπατρισθέντων στον Λίβανο, όσο και των ανθρωπιστικών υπαλλήλων. 

Το Πρόγραμμα για την Αποναρκοθέτηση φέρει άμεση ευθύνη για τη διαχείριση και το συντονισμό τόσο των επιχειρήσεων εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, τον Μάιο του 2000, όσο και των επιχειρήσεων εκκαθάρισης βομβών θρυμματισμού μετά τον πόλεμο του Ιουλίου-Αυγούστου του 2006.

Ο Κλαρκ έχει περάσει τη μισή ζωή του εργαζόμενος σε επικίνδυνες συνθήκες, μεταξύ άλλων και στον βρετανικό στρατό. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, έγινε υπεύθυνος προγράμματος στο Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Αποναρκοθέτηση στο Σουδάν και στο Κοσσυφοπέδιο. Από το 2003, βρίσκεται στο Κέντρο Συντονισμού του ΟΗΕ για την Αποναρκοθέτηση στο νότιο Λίβανο.

Η ομάδα του που αποτελείται από Λιβανέζους και ξένους ναρκαλιευτές έχει εντοπίσει και καταστρέψει τεράστιες ποσότητες υλικού πολέμου που δεν είχε εκραγεί (UXO) και δεκάδες χιλιάδες νάρκες. Μετά τον πόλεμο των πέντε εβδομάδων στο νότιο Λίβανο, το 2006, επικεντρώθηκαν στην εκκαθάριση χωριών και αγροτικών γαιών από θανάσιμα βομβίδια που είχαν διασκορπιστεί από τις βόμβες θρυμματισμού. Εξουδετέρωσαν περίπου 149.000 εκρηκτικούς μηχανισμούς και συνεργάστηκαν στενά με τις τοπικές κοινότητες για τη λήψη μέτρων που θα εγκαθίδρυαν ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης συμβάλλοντας έτσι στο να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή περίπου 1 εκατομμυρίου Λιβανέζων στις εστίες τους.

Χωρίς την ταχύτητα και τον επαγγελματισμό του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Αποναρκοθέτηση, το 2006, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει ανθρωπιστική προσπάθεια για την ανακούφιση του νότιου Λιβάνου, συνιστώντας μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη απειλή για το προσωπικό και τους ιδιώτες της ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω των βομβιδίων θρυμματισμού που δεν είχαν εκραγεί και άλλων UXO. Συνοπτικές ενημερώσεις ασφαλείας για τις νάρκες και ενημερωμένοι οδικοί χάρτες βρίσκονταν καθημερινά στη διάθεση του ΟΗΕ και του προσωπικού της υπηρεσίας ανακούφισης. Οι ανθρωπιστικές εφοδιοπομπές συνοδεύονταν από μέλη της ομάδας και ναρκαλιευτές που ήταν άμεσα διαθέσιμοι προκειμένου να εκκαθαρίσουν πάσχουσες περιοχές και να συμβάλλουν στην ανάκτηση θυμάτων, όταν ήταν απαραίτητο. 

Από τις συγκρούσεις του 2006, στην ομάδα σημειώθηκαν 39 τραυματισμοί και 14 απώλειες εξαιτίας της εκκαθάρισης ναρκοπεδίων. Τραυματίστηκαν, επιπλέον, 195 πολίτες λόγω πυρομαχικών διασποράς ή άλλων μηχανισμών που δεν είχαν εκραγεί, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 20 άμαχοι.

Οι προσπάθειες των βραβευθέντων αναδεικνύουν τη σημασία της νέας συνθήκης για την απαγόρευση των βομβών θρυμματισμού, η οποία εγκρίθηκε από περισσότερες από 100 χώρες στη Διάσκεψη του Δουβλίνου, το Μάιο του 2008, μια διαδικασία στην οποία ο Κρις Κλαρκ και οι συνάδελφοί του συνέβαλαν ενεργά. 

Η τελετή απονομής του Βραβείου Nansen θα λάβει χώρα στις 6 Οκτωβρίου 2008, στις18:00, στο Palais des Nations του ΟΗΕ, στη Γενεύη, κατά την πρώτη ημέρα των ετήσιων συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/deltia-typoy/2008.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.