United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο Δήμος Λιβαδειάς ανανεώνουν το πρόγραμμα στέγασης στα πλαίσια της μετεγκατάστασης

27 January 2017

© UNHCR

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Δήμος Λιβαδειάς και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου (ΚΕΔΗΛ), ανακοίνωσαν από κοινού την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, τη συνέχιση και επέκταση του προγράμματος "Διαμονή Αιτούντων Άσυλο και Υποψήφιων Μετεγκατάστασης" που έχει ήδη ξεκινήσει στη Λιβαδειά. Συνολικά 420 υποψήφιοι μετεγκατάστασης και ευάλωτοι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε 70 διαμερίσματα στη Λιβαδειά το 2017.

Η ανανέωση του προγράμματος ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου της πόλης από τους τρεις εταίρους αυτής της συνεργασίας: τον Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Philippe Leclerc, τη Δήμαρχο Λεβαδέων, κ. Γιώτα Πούλου και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΗΛ, κ. Αθανάσιο Αλεστά.

Ο Philippe Leclerc έκανε λόγο για τα εξαιρετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα από το Δήμο Λιβαδειάς: "Εντυπωσιαστήκαμε πέρυσι βλέποντας σε πόσο μικρό χρονικό διάστημα η ομάδα σας άρχισε να λειτουργεί, ετοίμασε τα συμβόλαια των διαμερισμάτων και ξεκίνησε την υλοποίηση. Η αφοσίωση της ομάδας και η φιλοξενία των κατοίκων της Λιβαδειάς είναι πολύτιμα για να βοηθηθούν και να νιώσουν ασφαλείς αυτοί οι άνθρωποι που έχουν υποφέρει τόσο στις χώρες καταγωγής τους όσο και στο ταξίδι για να φτάσουν ως εδώ, αναζητώντας ασφάλεια και μια ευκαιρία για να ζήσουν ξανά μια κανονική ζωή". Ο κ. Leclerc ευχαρίστησε τους φορείς της πόλης, τον Δήμο και την Περιφέρεια, για τη συνεργασία. Επιπλέον σημείωσε ότι το παράδειγμα της Λιβαδειάς αποδεικνύει ότι, εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και οι μικρές πόλεις μπορούν να στηρίξουν ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων, Γιώτα Πούλου, ανέφερε ότι νιώθει ιδιαίτερη χαρά που το πρόγραμμα αυτό, το οποίο είχε σχεδιαστεί πριν από λίγους μήνες, επεκτείνεται και για όλο το 2017. Τόνισε ότι η υλοποίησή του αποτελεί καλή πρακτική Δήμου για τη φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα και η επιτυχία του οφείλεται στους εργαζόμενους της ΚΕΔΗΛ και στις υπηρεσίες του Δήμου Λεβαδέων. Η κ. Πούλου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στις δομές υγείας της Λιβαδειάς, τους εκπαιδευτικούς καθώς και το δίκτυο αλληλεγγύης της Λιβαδειάς για τη βοήθεια που προσφέρουν στις οικογένειες προσφύγων και τα παιδιά τους. Επισήμανε επιπλέον τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση του προγράμματος για την τοπική κοινωνία, την καλλιέργεια των ανθρωπιστικών αξιών και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Ο κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος, σημείωσε εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας, την εξαιρετική συνεργασία όλων των φορέων στο Δήμο Λιβαδειάς και επισήμανε τη σημασία του να αγκαλιάζουν οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες ένα τέτοιο πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο, τόνισε, χτίζονται οι καλύτερες βάσεις για την ομαλή συμβίωση μεταξύ των προσφύγων και των κατοίκων, μακριά από εκδηλώσεις ξενοφοβίας που προκαλεί η άγνοια και οι προκαταλήψεις. Επιπλέον, προσέθεσε, δημιουργούνται προοπτικές ένταξης για όσους τελικά παραμείνουν στην Ελλάδα καθώς και ένα κλίμα ζεστασιάς και φροντίδας για την υποδοχή των παιδιών των προσφύγων στη σχολική κοινότητα.

Τον Οκτώβριο του 2016, η Ύπατη Αρμοστεία και η ΚΕΔΗΛ υπέγραψαν συμφωνία για την ενοικίαση 55 διαμερισμάτων στον Δήμο Λιβαδειάς ώστε να φιλοξενηθούν σε αυτά 330 υποψήφιοι μετεγκατάστασης και ευάλωτοι αιτούντες άσυλο. Η ανανέωση της συμφωνίας περιλαμβάνει την διατήρηση των παραπάνω θέσεων και το 2017 και την επέκτασή της με την ενοικίαση 15 επιπλέον διαμερισμάτων (90 θέσεων φιλοξενίας).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για το 2017 ανέρχεται στα 1.125.724 ευρώ και θα καλύπτει εκτός της ενοικίασης και συντήρησης των διαμερισμάτων, υπηρεσίες διερμηνείας, την υγειονομική και νομική κάλυψη των φιλοξενούμενων καθώς και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Στη Λιβαδειά διαμένουν σήμερα 37 οικογένειες προσφύγων. Συνολικά πρόκειται για 210 άτομα, ανάμεσά τους 125 παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως πρόσφατα πολλά παιδιά ξεκίνησαν το σχολείο σε δύο νηπιαγωγεία και τέσσερα δημοτικά της πόλης, όπου γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές τα υποδέχτηκαν με χαρά. Σύντομα θα ακολουθήσουν και τα παιδιά του γυμνασίου. Η Ύπατη Αρμοστεία απέστειλε ήδη 115 σχολικές τσάντες και τα αντίστοιχα πακέτα σχολικών ειδών για τους μαθητές.

Η μέρα, που ξεκίνησε με ανακοινώσεις, έκλεισε με ελπίδα. Τα ξημερώματα της Πέμπτης γεννήθηκε στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς το τρίτο κοριτσάκι της οικογένειας του Γιουνάς και της Γουισάμα, το πρώτο νεογέννητο που θα φιλοξενείται με τους γονείς του και τις δύο αδερφές του στην πόλη. Την οικογένεια προσφύγων από τη Συρία επισκέφθηκαν για λίγο στο νοσοκομείο η Δήμαρχος Λεβαδέων, Γιώτα Πούλου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ, Θανάσης Αλεστάς, και οι Philippe Leclerc και Γιώργος Τσαρμπόπουλος της Ύπατης Αρμοστείας, για να ευχηθούν στη μικρούλα και τους γονείς της.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.