United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

H Ύπατη Αρμοστεία διορίζει Περιφερειακό Συντονιστή για τους Σύριους Πρόσφυγες

14 March 2012

©UNHCR
Ο κ. Πάνος Μουμτζής, Περιφερειακός Συντονιστής για τους Σύριους Πρόσφυγες, ενημερώνει δημοσιογράφους στη Γενεύη (13 Μαρτίου 2012).

Γενεύη, 13 Μαρτίου – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε την Τρίτη (13/3) ότι τον συντονισμό της προσφυγικής κρίσης στη Συρία και τις γειτονικές χώρες, όπου έχουν καταφύγει περίπου 30,000 Σύριοι, αναλαμβάνει ο Πάνος Μουμτζής, με πολυετή εμπειρία στις επείγουσες δράσεις βοήθειας.

Ως Περιφερειακός Συντονιστής για τους Σύριους Πρόσφυγες, ο κ. Πάνος Μουμτζής θα έχει έδρα τη Γενεύη και θα συνεργάζεται στενά με τα αρμόδια Γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και με τους Αντιπροσώπους του Οργανισμού στις εμπλεκόμενες χώρες. Μέσα στις αρμοδιότητές του θα είναι και η διασφάλιση ομαλής συνεργασίας με τους διοργανικούς συντονιστικούς μηχανισμούς. Ο κ. Πάνος Μουμτζής, ο οποίος μιλάει και αραβικά, θα ταξιδεύει συχνά στην περιοχή.

Στενή συνεργασία θα έχει επίσης με τον Περιφερειακό Συντονιστή Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για τη Συρία, κ. Radhouane Nouicer, ώστε να διασφαλιστεί συνεργασία και συνοχή μεταξύ των επιχειρήσεων για τους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες και το γενικότερο σχέδιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε Συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, όπου ανακοινώθηκε ο διορισμός του, ο κ. Μουμτζής είπε στους δημοσιογράφους ότι περίπου 30,000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες από τότε που ξέσπασαν αναταραχές στη Συρία πριν από ένα χρόνο. ‘Σημαντικός αριθμός Συρίων φαίνεται ότι έχει εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Συρίας,’ πρόσθεσε.

Οι ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας στην Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία εργάζονται όλο αυτό το διάστημα για να στηρίξουν τις κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν καταφύγιο, αρωγή και προστασία στους πρόσφυγες. Και οι τρεις χώρες, Ιορδανία, Λίβανος και Τουρκία, διατηρούν ανοιχτά τα σύνορά τους για τους Σύριους που διαφεύγουν τη βία στη χώρα τους.

Στο εσωτερικό της Συρίας, η κυβέρνηση συνεχίζει να φιλοξενεί και να στηρίζει 110.000 πρόσφυγες, καταγεγραμμένους από την Ύπατη Αρμοστεία. Οι περισσότεροι είναι από το Ιράκ.

Ο κ. Μουμτζής είπε ότι η Ύπατη Αρμοστεία και η κυβέρνηση του Λιβάνου έχουν καταγράψει από κοινού πάνω από 7.000 Σύριους στο βόρειο Λίβανο ενώ η καταγραφή θα συνεχιστεί στην Τρίπολη, όπου - σύμφωνα με πληροφορίες - αρκετές χιλιάδες ακόμα έχουν βρει καταφύγιο. Προέρχονται κυρίως από την επαρχία Xομς. Υπολογίζεται ότι ακόμα 4.000 άτομα έχουν βρει καταφύγιο στην κοιλάδα Mπεκαά.

H Ύπατη Αρμοστεία προσπαθεί να επιβεβαιώσει τους αριθμούς αυτούς ενώ παράλληλα διανέμει φαγητό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Σε άλλα σημεία του Λιβάνου, η Ύπατη Αρμοστεία και οι συνεργάτες της βοηθούν άλλους 1.000 Σύριους πρόσφυγες.

Στο βόρειο Λίβανο, η Ύπατη Αρμοστεία και οι συνεργάτες της διανέμουν συστηματικά φαγητό και άλλη βοήθεια σε καταγεγραμμένους πρόσφυγες και οικογένειες που τους φιλοξενούν και βρίσκονται σε ανάγκη. Βασική ιατρική περίθαλψη παρέχεται μέσω δημόσιων και ιδιωτικών κλινικών, με την Ύπατη Αρμοστεία να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων 268 έως τώρα τραυματιών πολέμου, παραπέμπονται σε νοσοκομεία, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει το κόστος για την περίθαλψή τους.
Ο κ. Μουμτζής είπε ότι τα παιδιά πρόσφυγες στο βορρά κατάφεραν να εγγραφούν σε τοπικά σχολεία, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία και οι συνεργάτες της καλύπτουν το κόστος του εκπαιδευτικού εξοπλισμού και των ειδικών τάξεων. Ανέφερε ότι η Ύπατη Αρμοστεία βοηθάει επίσης τους εκτοπισμένους στην κοιλάδα  Μπεκαά, και πρόσθεσε ότι οι ομάδες βρίσκονται σε επαφή με τις αρχές και αξιολογούν τις ανάγκες.
Ο νέος περιφερειακός συντονιστής είπε ότι οι τοπικές ομάδες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ιορδανία, όπως και στο Λίβανο, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες και στην παραπομπή ευάλωτων Σύριων στην Ύπατη Αρμοστεία για καταγραφή και υποστήριξη. Η πρόσβαση σε υγιειονομική περίθαλψη αποτελεί βασική ανησυχία για τους Σύριους. Η Ύπατη Αρμοστεία, η τοπική ομάδα του ΟΗΕ και η κυβέρνηση συνεργάζονται για την παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Ο ελληνικής καταγωγής κ. Πάνος Μουμτζής ξεκίνησε να εργάζεται για την Ύπατη Αρμοστεία το 1990, μετά τη θητεία του στον Οργανισμό Αρωγής και Έργων του OHE για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή. Έχει εργαστεί για την αντιμετώπιση κρίσεων στο Ιράκ, την Κένυα, τη Ρουάντα και την Ακτή Ελεφαντοστού ενώ πέρυσι διετέλεσε ως Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

ΤΕΛΟΣ

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.