United Nations High Commissioner for Refugees

Τελευταία Νέα

Περισσότεροι από 15.500 αιτούντες άσυλο έχουν ήδη προ-καταγραφεί στην ηπειρωτική Ελλάδα

02 July 2016

©

Στις 8 Ιουνίου 2016, η Υπηρεσία Ασύλου εγκαινίασε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την προ-καταγραφή των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

» Περισσότερα...

Θίο Τζέιμς: «Η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή χώρα»

26 June 2016

©UNHCR/Paul Wu

Ο διάσημος ελληνικής καταγωγής βρετανός ηθοποιός μιλάει στο ΒΗΜΑgazino για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες και για τις αξίες των διαφορετικών πολιτισμών. 

» Περισσότερα...

Τιμώντας τις ολυμπιακές αξίες μαζί με τους πρόσφυγες

23 June 2016

. © UNHCR/Achilleas Zavallis

Με παιδικές φωνές, γέλια, χρώματα και μουσικές, γέμισε χτες (22/6/16), το κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Get Active on #OlympicDay #WithRefugees, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και την Ολυμπιακή Ημέρα. «Κορμός» της εκδήλωσης ήταν μία συμβολική σκυταλοδρομία με τη μορφή «Κοτινοδρομίας» (ο κότινος ήταν το κλαδί ελιάς, σύμβολο νίκης στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες) στην οποία πήραν μέρος περισσότερα από 400 παιδιά-πρόσφυγες με τους γονείς τους και παιδιά από την Ελλάδα.

» Περισσότερα...

Πρόσκληση: Get Active on #OlympicDay #WithRefugees

21 June 2016

©

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) και την Ολυμπιακή Ημέρα (23 Ιουνίου), σας προσκαλούμε την Τετάρτη 22 Ιουνίου και ώρα 18:00 στην εκδήλωση Get Active on #OlympicDay #WithRefugees που θα ξεκινήσει με ΚΟΤΙΝΟΔΡΟΜΙΑ μπροστά από το Μουσείο της Ακρόπολης και θα καταλήξει στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου για Ολυμπιακά αθλήματα, εικαστικές δράσεις και μουσικά δρώμενα.

» Περισσότερα...

Δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

20 June 2016

© UNHCR/Susan Hopper

Η 20ή Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Την ημέρα αυτή, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τιμά το θάρρος και τη δύναμη των οικογενειών που αναγκάστηκαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Κάθε χρόνο, η Υ.Α. αναζητά μια αχτίδα ελπίδας στα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύουμε, για να δείξουμε ότι ο κόσμος βρίσκει λύσεις ώστε να επουλωθεί το τραύμα που βιώνουν οι πρόσφυγες καθημερινά. Φέτος, όμως, τα ελπιδοφόρα σημάδια είναι δυσεύρετα.

» Περισσότερα...

1 στους 113 ανθρώπους αναγκάζεται να ξεριζωθεί: ο υψηλότερος αριθμός εκτοπισμού που έχει σημειωθεί ποτέ

20 June 2016

© UNHCR/Achilleas Zavallis

Οι συρράξεις και οι διώξεις είναι οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στην απότομη αύξηση του αριθμού των αναγκαστικά εκτοπισμένων το 2015, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ και καταδεικνύοντας το μέγεθος του ανθρώπινου πόνου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.)

» Περισσότερα...

Μια ντίβα, αγγελιαφόρος της ελπίδας

©UNHCR/Paul Wu

Στα εξήντα οκτώ της χρόνια –έχοντας ξεπεράσει προ πολλού την τριακονταετία συνεχούς δράσης– γυρίζει τον πλανήτη, με φορεμένο το μπλε γιλέκο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «για να μεταφέρει το μήνυμα», όπως λέει η ίδια και όπως μεταφράζεται άλλωστε στα γερμανικά ο τίτλος της. Η Μπάρμπαρα Χέντρικς (Barbara Hendricks) θα μπορούσε να μείνει στις δάφνες της λαμπερής κι αισθαντικής της φωνής, ως διεθνούς φήμης σοπράνο, περιχαρακωμένη με την άνεση των βαρύτερων μουσικών σκηνών του πλανήτη. Όμως, όχι.

» Περισσότερα...

Γνωστές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο μας καλούν να σταθούμε στο πλευρό των προσφύγων

©

Μια μεγάλη, παγκόσμια ενημερωτική εκστρατεία που καλεί τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων – #WithRefugees –  ξεκινά από σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Μέσα από ένα εντυπωσιακό βίντεο-μήνυμα, περισσότερες από 60 διάσημες προσωπικότητες από όλον τον κόσμο ενώνουν τη φωνή τους μαζί με τους πρόσφυγες και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων για να ενισχύσουν το μήνυμα «είμαστε μαζί με τους πρόσφυγες, ενώστε κι εσείς τη φωνή σας μαζί μας». Με την έκκληση αυτή καλούνται οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση εκ μέρους όλων όσοι έχουν εκτοπιστεί αναγκαστικά από τις πατρίδες τους.

» Περισσότερα...

Την Ελλάδα επισκέφτηκε ο Υποστηρικτής Διεθνούς Κύρους της Υ.Α. Theo James

©UNHCR/Paul Wu

Ο Theo James, ηθοποιός και Υποστηρικτής Διεθνούς Κύρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), επισκέφτηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά με την Ύπατη Αρμοστεία, λίγες μέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Ο Theo έχει μια πολύ προσωπική ιστορία που τον συνδέει με το προσφυγικό ζήτημα. Ο παππούς του, Δρ. Νικόλας Ταπτικλής, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, περνώντας στην Τουρκία μέσα σε μια βάρκα και συνεχίζοντας μετά το ταξίδι του προς τη Δαμασκό της Συρίας. Αφού τελείωσε ο πόλεμος, ο Δρ. Ταπτικλής δούλεψε με την οργάνωση-πρόδρομο της Υ.Α., στο Gottingen της Γερμανίας, βοηθώντας στην καταπολέμηση του τύφου και της φυματίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

» Περισσότερα...

Ξεκίνησε η προ-καταγραφή αιτούντων διεθνούς προστασίας στην ηπειρωτική Ελλάδα

© UNHCR/Achilleas Zavallis

Η Υπηρεσία Ασύλου εγκαινιάζει σήμερα μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την προ-καταγραφή των αιτούντων διεθνούς προστασίας, παρέχοντας τη δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων χωρών στην ηπειρωτική Ελλάδα να υποβάλουν αίτημα ασύλου στη χώρα, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης ή στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της προ-καταγραφής είναι να καλυφθούν τα αυξανόμενα αιτήματα για πρόσβαση στη διεθνή προστασία από τους περίπου 49.000 ανθρώπους που διαμένουν αυτή τη στιγμή σε χώρους υποδοχής / φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η επιχείρηση αυτή διεξάγεται με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), υποστηρίζουν την υλοποίηση της διαδικασίας. 

» Περισσότερα...

Παλαιότερα Νέα

2011

Νέα 2011

2010

Νέα 2010

2009

Νέα 2009

2008

Νέα 2008

URL: www.unhcr.gr/nea.html
copyright © 2001-2017 UNHCR - all rights reserved.