United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Έκκληση για τους βιαίως εκτοπισμένους και ανιθαγενείς του κόσμου στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης

©UNHCR
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες κατά τον εναρκτήριο λόγο του στην Υπουργική Διάσκεψη στη Γενεύη, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011.

ΓΕΝΕΥΗ, 7 Δεκεμβρίου (Υ.Α) - Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ  για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες άνοιξε σήμερα τις εργασίες της μεγαλύτερης διάσκεψης στα 60 χρόνια της Ύπατης Αρμοστείας, απευθύνοντας έκκληση για επείγουσα ενδυνάμωση του διεθνούς συστήματος που φροντίζει για τα εκατομμύρια των ανιθαγενών και βιαίως εκτοπισμένων  παγκοσμίως.

Στον εναρκτήριο λόγο του στην Υπουργική Διάσκεψη  στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι μια αλληλουχία πολιτικών κρίσεων και η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις για την προστασία όσων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Άσκησε ακόμη οξεία κριτική σε όσους καλλιεργούν το αίσθημα της ξενοφοβίας εκμεταλλευόμενοι  την ανασφάλεια και το φόβο των ανθρώπων.

Σε δηλώσεις του ανέφερε: « Λαϊκιστές πολιτικοί και μια ανεύθυνη μερίδα των  μέσων ενημέρωσης εκμεταλλεύονται τα αισθήματα φόβου και ανασφάλειας για να στοχοποιήσουν τους αλλοδαπούς, να επιβάλουν την υιοθέτηση περιοριστικών πολιτικών και να ενθαρρύνουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία», προσθέτοντας ακόμη ότι οι κυβερνήσεις και τα κοινωνικό-πολιτικά κινήματα χρειάζεται να επιδείξουν μεγαλύτερο θάρρος στην αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας. «Οι πρόσφυγες δεν απειλούν την  ασφάλεια, αντιθέτως  αποτελούν τα πρώτα θύματα της ανασφάλειας».

Η Οργνάωση του ΟΗΕ  για τους Πρόσφυγες ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1950, για να ανταποκριθεί αρχικά στο πρόβλημα του εκτοπισμού στην Ευρώπης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες ακολούθησε λίγους μήνες μετά και αποτελεί έκτοτε ένα από τα πιο ευρέως αναγνωρισμένα διεθνή κείμενα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – χάρη στο οποίο εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν σωθεί.

Η εντολή της Ύπατης Αρμοστείας  έχει διευρυνθεί εν τω μεταξύ και συμπεριλαμβάνει τους ανιθαγενείς και ορισμένους από τα εκατομμύρια των εσωτερικά εκτοπισμένων. Στις αρχές του χρόνου, ο παγκόσμιος πληθυσμός των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και εσωτερικά εκτοπισμένων λόγω συρράξεων ανερχόταν στα 43.7 εκατομμύρια. Ο αριθμός των ανιθαγενών είναι πιο  δύσκολο να προσδιοριστεί αλλά εκτιμάται σε τουλάχιστον 12 εκατομμύρια

Ο Γκουτέρες αναφέρθηκε σε τέσσερις προκλήσεις που παρεμποδίζουν την προστασία  που προβλέπει η Σύμβαση για τους Πρόσφυγες: στην αδυναμία των κρατών να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση, στα δυσανάλογα βάρη για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες φιλοξενούν το 80 τις εκατό των προσφύγων του κόσμου, στα εκατομμύρια των προσφύγων που βρίσκονται παγιδευμένοι σε παρατεταμένη κατάσταση εκτοπισμού  και τέλος στην αλληλεπίδραση παραγόντων όπως η πληθυσμιακή αύξηση και η έλλειψη νερού και τροφής.  Προειδοποίησε ακόμη για την κλιματική αλλαγή ως παράγοντα επιδείνωσης του αναγκαστικού εκτοπισμού.


«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι είτε ξεριζώνονται λόγω φυσικών καταστροφών  είτε δεν μπορούν πλέον να βγάλουν τα προς το ζην εξαιτίας της ερημοποίησης, με την κλιματική αλλαγή να δρα πλέον ως βασικός παράγοντας επιτάχυνσης του βίαιου εκτοπισμού» δήλωσε. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι στην ουσία μετανάστες, με την έννοια του ότι δεν μετακινήθηκαν εθελούσια. Ως βίαια εκτοπισμένοι δεν υπάγονται στο καθεστώς προστασίας του πρόσφυγα με αποτέλεσμα να  βρίσκονται  σε νομικό κενό. Έτσι ενώ οι μορφές του βίαιου εκτοπισμού διαρκώς εξελίσσονται, η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό.»

Ο Ύπατος Αρμοστής κάλεσε τα κράτη να εξετάσουν τρόπους ενίσχυσης των μηχανισμών προστασίας που διαθέτουν για τους εκτοπισμένους και τους ανιθαγενείς. Ανακοίνωσε επίσης τη δέσμευση της Ύπατης Αρμοστείας να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και της βίας λόγω  φύλου, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά υπό την εντολή της Ύπατης Αρμοστείας.

«Αυτό που ζητάω εδώ, σήμερα, από όλους εσάς, δεν είναι μια νέα Σύμβαση, ούτε μια διευρυμένη εντολή για την Ύπατη Αρμοστεία», δήλωσε. «Αυτό που ζητάω είναι να αναλάβουμε όλοι μας ένα κοινό καθήκον... Να ανοίξουμε το δρόμο για καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στην προστασία όσων έχουν ανάγκη, θα ωφελήσουν την κοινωνική συνοχή και θα ενισχύσουν την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.»

Κατά τη διήμερη Υπουργική Διάσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας, οι κυβερνήσεις αναμένεται να προβούν σε μια σειρά δεσμεύσεων για βελτίωση του επιπέδου εθνικής και διεθνούς προστασίας για τους βίαια εκτοπισμένους και τους ανιθαγενείς. Πολλά κράτη αναμένεται επίσης να προσχωρήσουν επισήμως σε μία από τις συμβάσεις για την ανιθαγένεια. Τα τελικά συμπεράσματα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν εκπρόσωποι από σχεδόν 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΥΠ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και 70 ακόμα κυβερνητικών αξιωματούχων σε υπουργικό επίπεδο. Η διάσκεψη αποτελεί το αποκορύφωμα των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών πολλών ετών της Ύπατης Αρμοστείας, για να εξασφαλίσει την ανανέωση της υποστήριξης αλλά και των δεσμεύσεων στις θεμελιώδεις νομικές συμβάσεις που επιτρέπουν στην Ύπατη Αρμοστεία να παρέχει προστασία και βοήθεια σε ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Τη φετινή χρονιά, η Ύπατη Αρμοστεία τιμά δύο σημαντικές επετείους: τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη Σύμβαση για τη Μείωση της Ανιθαγένειας. Η ίδια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες γιόρτασε τα εξηκοστά της γενέθλια πέρυσι τον Δεκέμβριο

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.