United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Στις «Πεταλούδες» απονέμεται σήμερα το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν

29 September 2014

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Antonio Guterres, θα παρουσιάσει απόψε σε ειδική τελετή στη Γενεύη το Δίκτυο Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Red Mariposas de Alas Nuevas Construyendo Futuro (ή Πεταλούδες στα ελληνικά για συντομία). Πρόκειται για την ομάδα που κέρδισε φέτος το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

Οι Πεταλούδες εργάζονται εθελοντικά στην πόλη Buenaventura στις ακτές του Ειρηνικού, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους για να συνδράμουν γυναίκες που έχουν επιζήσει από αναγκαστικό εκτοπισμό και σεξουαλική κακοποίηση. Μέχρι στιγμής, έχουν βοηθήσει περισσότερες από 1.000 γυναίκες και τις οικογένειές τους. 

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν είναι το κορυφαίο ανθρωπιστικό βραβείο της Υ.Α. Από το 1954, όταν απονεμήθηκε για πρώτη φορά στην Eleanor Roosevelt, περισσότερα από 60 άτομα, ομάδες και οργανώσεις έχουν τιμηθεί για το εξαιρετικό έργο και αφοσίωση που προσφέρουν σε εκτοπισμένους ανθρώπους. 

Τρεις γυναίκες θα εκπροσωπήσουν τις Πεταλούδες στην τελετή: οι Gloria Amparo, Maritza Asprilla Cruz και Mery Medina. 

Στην Κολομβία βρίσκεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων παγκοσμίως μετά τη Συρία. Πουθενά στη χώρα δεν είναι πιο αισθητή η καταστροφική επίδραση της πεντηκονταετούς ένοπλης σύγκρουσης όσο στην Buenaventura. Σε αυτό το βιομηχανικό λιμάνι παρατηρείται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά βίας και εκτοπισμού, λόγω των κλιμακούμενων συγκρούσεων ανάμεσα σε παράνομες ένοπλες ομάδες, οι οποίες συχνά έχουν ως στόχο τις γυναίκες. Οι ομάδες αυτές κακοποιούν τις γυναίκες και τα παιδιά για να επιδείξουν την ισχύ τους, ενώ συχνά βασανίζουν, βιάζουν ή σκοτώνουν ως αντεκδίκηση.

Οι εθελόντριες, που στηρίζονται μόνο στους περιορισμένους πόρους τους, πηγαίνουν να εργαστούν με τα πόδια, το λεωφορείο ή το ποδήλατο. Όσο πιο προσεκτικά μπορούν, περνούν μέσα από τις πιο επικίνδυνες γειτονιές προκειμένου να βοηθήσουν γυναίκες να ζητήσουν ιατρική φροντίδα και να καταγγείλουν εγκλήματα. Αυτό το έργο, που γίνεται βαθιά μέσα στις κοινότητες, τις βοηθά να έρθουν σε επαφή με τις πιο ευάλωτες γυναίκες, αλλά ταυτόχρονα τις θέτει σε κίνδυνο από τις παράνομες ομάδες ενόπλων. 

«Αυτές οι γυναίκες κάνουν εξαιρετική δουλειά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Antοnio Guterres. «Κάθε μέρα προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές των γυναικών και των παιδιών της Buenaventura και στην προσπάθειά τους αυτή, θέτουν την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο. Η γενναιότητά τους δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια».

Η Ειδική Απεσταλμένη της Υ.Α., Angelina Jolie έχει επαινέσει το έργο των Πεταλούδων. Ως ένθερμη υπέρμαχος του τερματισμού της ατιμωρησίας της σεξουαλικής βίας, η Jolie αναφέρει ότι το έργο των Πεταλούδων είναι σωτήριο. 

«Οι Πεταλούδες αντλούν από τη δύναμη που έχουν ως γυναίκες για να βοηθήσουν χιλιάδες ευάλωτους ανθρώπους οι οποίοι διαφορετικά δεν θα είχαν κανένα δικαίωμα και καμία προστασία. Αυτό το βραβείο ελπίζω να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους παντού να καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη σεξουαλική βία, και να βοηθήσουμε να δοθεί τέλος στην ατιμωρισία αυτών των εγκλημάτων», ανέφερε η Angelina Jolie. 

Στην τελετή απονομής θα προβληθεί βιντεοσκοπημένη ομιλία της Ειδικής Απεσταλμένης της Υ.Α. Angelina Jolie. Επίσης, δύο υποστηρικτές της Y.A., ο Σουηδο-λιβανέζος τραγουδιστής και τραγουδοποιός Maher Zain, καθώς και η τραγουδίστρια-τραγουδοποιός από το Μάλι Rokia Traoré θα δώσουν μουσικές παραστάσεις. Στην τελετή θα συμμετάσχει και το ντουέτο ακουστικής κιθάρας από το Μεξικό Rodrigo y Gabriela. 

Σχετικό οπτικό-ακουστικό υλικό για εκπροσώπους του Τύπου είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση www.unhcr.org/nansenmaterials [αντιγράψτε και επικολλήστε το σύνδεσμο σε ξεχωριστό παράθυρο]. 

Στο υλικό περιλαμβάνεται: 

  • B-roll για τηλεοπτικούς φορείς. 
  • Μια σειρά φωτογραφιών από τις Πεταλούδες και το έργο τους, καθώς και τα βιογραφικά των Gloria Amparo, Maritza Asprilla Cruz και Mery Medina. 
  • Περιστατικά κακοποιημένων και εκτοπισμένων γυναικών τις οποίες βοήθησαν οι Πεταλούδες. 
  • Μια έκθεση του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων που δείχνει ότι η σεξουαλική βία είναι συστηματική και διαδεδομένη στη σύγκρουση στην Κολομβία. 
  • Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν.
  • Στη σελίδα επίσης θα αναρτηθούν βίντεο και φωτογραφίες από την τελετή, μετά τη λήξη της. 

Σχετικά με το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν 

Το Βραβείο, που φέτος δίνεται για 60η χρονιά, προσφέρεται ως αναγνώριση ενός εξαιρετικού ανθρωπιστικού έργου προς όφελος των προσφύγων, των εσωτερικά εκτοπισμένων ή των ανιθαγενών. Το Βραβείο περιλαμβάνει ένα αναμνηστικό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων. Σε στενή συνεργασία με την Υ.Α., ο νικητής χρησιμοποιεί το χρηματικό έπαθλο για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος που συμπληρώνει το υπάρχον έργο του.

Η κατάθεση υποψηφιοτήτων έχει ξεκινήσει για το Βραβείο του 2015. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.unhcr.org/nansen [αντιγράψτε και επικολλήστε το σύνδεσμο σε ξεχωριστό παράθυρο]. 

Η τελετή απονομής του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν 

Η τελετή απονομής αποτελεί το πιο ορατό στο ευρύ κοινό κομμάτι του ευρύτερου προγράμματος για το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν. Η τελετή λειτουργεί ως πλατφόρμα  προώθησης ζητημάτων, που επιτρέπει στην Υ.Α. και τους εταίρους της να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη για τους πρόσφυγες. Δεν παρέχει απλώς ένα φόρουμ για άτυπη διπλωματία μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων, αλλά επίσης μια ευκαιρία να επισημανθεί η εξαιρετική ανθρωπιστική προσφορά εκείνων που εργάζονται παραπάνω απ’ ό,τι προβλέπουν τα καθήκοντά τους, για λογαριασμό των προσφύγων, των εσωτερικά εκτοπισμένων και των ανιθαγενών. Την τελετή διοργανώνουν η Υ.Α. και οι εταίροι της – οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Νορβηγίας, το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων και το  Ίδρυμα IKEA. Την τελετή θα παρουσιάσει η Isabelle Kumar από το Euronews.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.