United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα: Πρόοδος και προκλήσεις

13 April 2011

©UNHCR/J.Björgvinsson
Αιτούντες άσυλο περνούν από συνέντευξη στην Αθήνα.

ΑΘΗΝΑ – Δήλωση του Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργου Τσαρμπόπουλου, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό σύστημα ασύλου.  

«Τους τελευταίους μήνες υιοθετήθηκαν ριζικές αλλαγές στο ελληνικό σύστημα ασύλου. Οι αλλαγές αυτές ήταν επιβεβλημένες, δεδομένων των γνωστών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που χρόνια τώρα ταλαιπωρούν τους πρόσφυγες και που έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης κριτικής σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Αρκεί να θυμίσουμε τις δυσκολίες των αιτούντων άσυλο στο να καταθέσουν τα αιτήματά τους (με τις γνωστές ουρές στην Πέτρου Ράλλη), την αφερέγγυα διαδικασία εξέτασης και έκδοσης αποφάσεων, και τα πολύ χαμηλά ποσοστά αναγνώρισης (του καθεστώτος του πρόσφυγα ή της λεγόμενης επικουρικής προστασίας για άτομα, που αν και δεν διώκονται ατομικά, κινδυνεύει η ζωή τους εξαιτίας πολεμικών συρράξεων ή γενικευμένης βίας).

Με το Π.Δ. 114/2010 (του περασμένου Νοεμβρίου), αν και ο πρώτος βαθμός εξέτασης των αιτημάτων παραμένει προσωρινά στην αρμοδιότητα της αστυνομίας, υιοθετήθηκαν μια σειρά εγγυήσεις που βελτιώνουν τα πράγματα. Το σημαντικότερο είναι η συγκρότηση ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών, με αποφασιστική αρμοδιότητα για τις υποθέσεις που έχουν απορριφθεί σε πρώτο βαθμό, τριμελούς σύνθεσης (όπου μετέχει και ένας εκπρόσωπος του οργανισμού μας). Οι επιτροπές αυτές, μαζί με τις νέες προσφυγές, καλούνται να «εκκαθαρίσουν» και τις πάνω από 47.000 συσσωρευμένες υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια, και έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς αβεβαιότητας και απόγνωσης στους αιτούντες άσυλο.

Στους 2 μήνες λειτουργίας τους, οι επιτροπές έχουν εξετάσει περίπου 300 υποθέσεις. Τα θετικά στοιχεία είναι ήδη δεδομένα: καλύτερες συνεντεύξεις με τους αιτούντες, καλύτερη διερμηνεία, σε βάθος εξέταση και διεξοδική ανάλυση των λόγων που οδηγούν στην τελική κρίση, αποφάσεις επαρκώς αιτιολογημένες, είτε είναι θετικές είτε απορριπτικές. Προβλήματα οργανωτικής φύσης και τεχνικής υποδομής εξακολουθούν να υπάρχουν, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί δεν έχουν ακόμη επίσημα εκδοθεί και γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερομένους. Ελπίζω πολύ σύντομα να γίνουν γνωστά τα πρώτα στατιστικά στοιχεία, που θα σημαίνουν ποιοτική αναβάθμιση της διαδικασίας σε σχέση με το παρελθόν, οδηγώντας και σε δικαιότερες αποφάσεις με υψηλότερα ποσοστά χορήγησης ασύλου σε αυτούς που το δικαιούνται.

Θα έλεγα πως το κρισιμότερο σήμερα ζήτημα αφορά τον πρώτο βαθμό εξέτασης, με τις αστυνομικές διευθύνσεις να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό, και με τη Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη) να μην έχει ακόμα λύσει το σοβαρό πρόβλημα της πρόσβασης και καταγραφής των αιτημάτων ασύλου.

Ορόσημο για την ουσιαστική βελτίωση του όλου συστήματος θα αποτελέσει η ίδρυση της νέας Υπηρεσίας Ασύλου, που προβλέπεται στο Νόμο 3907/2011, με πλήρη απεμπλοκή της αστυνομίας. Αναμένεται να λειτουργήσει τους πρώτους μήνες του 2012, όμως η σωστή προετοιμασία, σχεδιασμός και επιλογή των ανθρώπων που θα τη στελεχώσουν, αποτελεί προϋπόθεση για το αν θα αποτελέσει ένα δυναμικό θεσμό ή, αντίθετα, μια νωθρή και δυσλειτουργική δημόσια υπηρεσία.»

13 Απριλίου 2011

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.