United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Επίσκεψη του Ύπατου Αρμοστή στο Μογκαντίσου: έκκληση για μαζική ανθρωπιστική βοήθεια

01 September 2011

©UNHCR/S.Modoloa
Ο Ύπατος Αρμοστής Αντόνιο Γκουτέρες επισκέπτεται εσωτερικά εκτοπισμένους που έχουν εγκατασταθεί στον προαύλιο χώρο του γκρεμισμένου καθεδρικού ναού του Μογκαντίσου.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ, Σομαλία, 1 Σεπτεμβρίου – Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει άμεσα τη βοήθεια  προς τους εκτοπισμένους Σομαλούς απηύθυνε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ένας ολέθριος συνδυασμός συγκρούσεων και ξηρασίας και η αθλιότητα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με ό,τι γίνεται για την αντιμετώπισή της», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής την Τετάρτη (31/8) κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ένα κέντρο για εσωτερικά εκτοπισμένους που έχει δημιουργηθεί στον προαύλιο χώρο του γκρεμισμένου καθεδρικού ναού της πόλης. Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν να μετακινηθούν εξαιτίας της ξηρασίας, της πείνας και των συγκρούσεων.

«Ολόκληρη η ανθρωπιστική κοινότητα πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια ώστε να φτάσει στους ανθρώπους στη Σομαλία, όπου και αν αυτοί βρίσκονται», πρόσθεσε ο Γκουτέρες, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη Ύπατου Αρμοστή στο Μογκαντίσου από τη δεκαετία του 1990.

Για τους περισσότερους από τους σχεδόν 400.000 εκτοπισμένους μέσα και γύρω από το Μογκαντίσου, η βοήθεια δεν καταφθάνει εύκολα και η επιβίωση αποτελεί καθημερινή μάχη. Τους δύο τελευταίους μήνες, περισσότεροι από 100.000 Σομαλοί, κυρίως κτηνοτρόφοι, έχουν καταφύγει στην πρωτεύουσα από τις χτυπημένες από την ξηρασία περιοχές του Μπει, Μπακούλ και Κάτω Σαμπέλ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Γκουτέρες είδε πολλούς Σομαλούς να έχουν στρατοπεδεύσει σε διάφορα μέρη της πόλης και να χρειάζονται επειγόντως βοήθεια. Στον προαύλιο χώρο του καθεδρικού συνάντησε οικογένειες που περίμεναν μέρες ή ακόμα και εβδομάδες για κάποια βοήθεια. Επιβιώνοντας χάρη σε ελεημοσύνες του ντόπιου πληθυσμού, τα βγάζουν πέρα εξαιρετικά δύσκολα ενώ πολλοί έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Ύπατος Αρμοστής επισκέφτηκε επίσης τον καταυλισμό Μάαγιο στα περίχωρα της πόλης κατά τη διάρκεια διανομής από την Ύπατη Αρμοστεία πλαστικών καλυμμάτων και οικιακών σκευών. Μια γυναίκα, εμφανώς εξαντλημένη, του είπε ότι είχε εγκαταλείψει τη γη της στην Κάτω Σαμπέλ πριν από εννέα μέρες για να βρει βοήθεια στην πρωτεύουσα αφού όλα της τα ζώα είχαν πεθάνει εξαιτίας της ξηρασίας.

Κρατώντας στη αγκαλιά της ένα δίχρονο αγοράκι, είπε στον Γκουτέρες ότι είχε αφήσει πίσω μαζί με τη μητέρα της τα άλλα πέντε παιδιά της. «Ανησυχώ πολύ για αυτά», είπε. «Άφησα πίσω το λιγοστό φαγητό που μας είχε απομείνει αλλά νομίζω ότι τώρα έχει τελειώσει κι αυτό».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο Μογκαντίσου, ο Γκουτέρες τόνισε τις «τεράστιες δυσκολίες πρόσβασης και δυναμικού» για τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσπαθούν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη εν μέσω ανασφάλειας. «Η βασική μου ανησυχία είναι ότι εάν δεν υπάρξει αρκετή βοήθεια, η ανθρωπιστική τραγωδία που βλέπουμε θα γίνει χειρότερη», δήλωσε.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ένας στους τρεις Σομαλούς έχει άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια και το ένα τρίτο όλων των παιδιών που ζουν στη νότιο-κεντρική Σομαλία υποσιτίζονται.

Οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας, συνοδευόμενοι από την ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής  Ένωσης, είδαν κτήρια που έχουν καταστραφεί από τις εχθροπραξίες ή που έχουν υποστεί ζημιές από ρουκέτες, σφαίρες ή βλήματα . Αλλά υπάρχει και έντονη ζωή στους δρόμους, ενώ πολλά καταστήματα έχουν αρκετή κίνηση. Πρόκειται για ενθαρρυντικά σημάδια μιας πόλης που προσπαθεί να ανακάμψει μετά από χρόνια συγκρούσεων και χάους.

Η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια έχει βελτιωθεί στο κέντρο του Μογκαντίσου από τότε που οι παραστρατιωτικές δυνάμεις της Αλ Σαμπάαμπ αποτραβήχτηκαν στα περίχωρα στις αρχές αυτού του μήνα . Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σομαλίας  Mohamed Mohamud Hajji υποστηρίζει ότι η πόλη βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχο της  Μεταβατικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και των ειρηνευτικών δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης, τονίζοντας όμως, «ότι χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη για ολόκληρη τη χώρα».

Σε συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή, ο Πρόεδρος της Σομαλίας Sharif Ahmed εξέφρασε ανησυχία για την εξάπλωση ασθενειών, όπως η χολέρα, σε καταυλισμούς εσωτερικά εκτοπισμένων. Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης επισήμανε την  άμεση ανάγκη «παροχής τροφής στους εκτοπισμένους και βοήθειας στους ανθρώπους που δεν μπορούμε να φτάσουμε».

Από τη Μελίσα Φλέμινγκ στο Μογκαντίσου της Σομαλίας

 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.