United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης: Άνθρωποι που βοηθούν ανθρώπους

19 August 2011

©UNHCR/P.Moore
Aνθρωπιστικός υπάλληλος εν δράσει: Μέλος του προσωπικού της Υ.Α. συνομιλεί με τον Σαλομάν, έναν 17χρονο από την Ερυθραία, που εγκατέλειψε τη Λιβύη λόγω της βίας.

ΓΕΝΕΥΗ, 19 Αυγούστου (Υ.Α.) - Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) τιμά σήμερα την τρίτη επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπιστικής Δράσης, στο τέλος μιας εξαιρετικά δύσκολης και απαιτητικής χρονιάς για τους υπαλλήλους ανθρωπιστικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο.

«Οι κρίσεις στο Κέρας της Αφρικής, τη Δυτική Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική δοκιμάζουν τις δυνατότητες της Υ.Α., καθώς και άλλων Οργανισμών του ΟΗΕ. Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης σηματοδοτούν αυτές οι πρόσφατες κρίσεις, αλλά και οι συνεχιζόμενες καταστάσεις ανθρωπιστικής ανάγκης, οι οποίες μπορεί μεν να μη γίνονται πρωτοσέλιδα, ωστόσο, απαιτούν την πλήρη προσοχή μας», δήλωσε ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Τ. Αλεξάντερ Αλέινικοφ σε μήνυμα του προς το προσωπικό της Υ.Α.

«Για την Υ.Α., η σημερινή ημέρα αποτελεί επίσης ημέρα μνήμης για τα μέλη του προσωπικού της. Οι υπάλληλοι ανθρωπιστικών οργανώσεων στοχοποιούνται ολοένα και περισσότερο στις συγκρούσεις που μαίνονται ανά τον κόσμο. Η σημερινή ημέρα μας δίνει την ευκαιρία να αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους τους συναδέλφους των ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, προσπαθώντας με γενναιότητα να βοηθήσουν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου, αλλά και να τιμήσουμε τους συναδέλφους μας εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των σημερινών ανθρωπιστικών κρίσεων», πρόσθεσε ο Αλέινικοφ.

Σκοπός του ανθρωπιστικού έργου είναι η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη, έτσι ώστε να υπερνικήσουν καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή τους και να καταφέρουν να επιβιώσουν. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αφιερώνουν τη ζωή τους καθημερινά στην αποστολή αυτή. Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης τους δίνει την ευκαιρία να τιμήσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης  εγκαινιάστηκε το 2009, με αφορμή την έκτη επέτειο από τη βόμβα που εξερράγη στο ξενοδοχείο Κανάλ στη Βαγδάτη (Ιράκ), σκοτώνοντας 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και 18 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ. Ανάμεσά τους και ο Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, ο οποίος ξεκίνησε την ανθρωπιστική του δράση στην Ύπατη Αρμοστεία και έγινε Βοηθός
 Ύπατος Αρμοστής προτού αναλάβει ανώτερα καθήκοντα στον ΟΗΕ.

Το να είναι κανείς ανθρωπιστικός υπάλληλος είναι μια επικίνδυνη δουλειά. Πέρυσι, 242 μέλη προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων σκοτώθηκαν, έπεσαν θύματα απαγωγής ή τραυματίστηκαν την ώρα του καθήκοντος σε μια από τις χειρότερες χρονιές για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Συγκριτικά, το 2000 τα θύματα βίας ήταν 91, ενώ τουλάχιστον 780 υπάλληλοι ανθρωπιστικών οργανώσεων σκοτώθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία.

Στην Υ.Α. έχουμε αμέτρητες ιστορίες θυσίας μελών του προσωπικού του Οργανισμού που αποτελούν πηγή έμπνευσης. Η Τζουλιέτε Μουρεκεγισόνι μεγάλωσε ως πρόσφυγας στο Μπουρούντι και επέστρεψε στη γενέτειρά της Ρουάντα το 1994 για να βοηθήσει τις γυναίκες και τα παιδιά που έπεσαν θύματα της βίας λόγω της γενοκτονίας εκείνη τη χρονιά. H ίδια διηγείται την ιστορία της σε βίντεο στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας της Υ.Α. με βάση την προσωπική αφήγηση: http://www.youtube.com/user/storytellingunhcr 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης έχει δημιουργηθεί μια νέα ιστοσελίδα από τον Οργανισμό του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA). Ο Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει ιστορίες από και για τους ανθρωπιστικούς υπαλλήλους και δίνει τη δυνατότητα σε όσους την επισκεφθούν να διαδώσουν το μήνυμα της ημέρας αυτής, να μάθουν περισσότερα και να αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους.

Επίσης, ένα μουσικό βίντεο έχει δημιουργηθεί ειδικά για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης, όπου το ντουέτο των γεννημένων στη Σομαλία "Sweet Rush" τραγουδούν για λογαριασμό της Y.A. Σε διάφορες περιοχές, το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας και άλλων Οργανισμών, θα διοργανώσουν συγκεντρώσεις, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη σημερινή ημέρα.

Επισκεφθείτε την ειδική ιστοσελίδα του Οργανισμού του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA): http://ochaonline.un.org/whd/ 

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.