United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα φέτος η μεικτή μετανάστευση στην Υεμένη

©UNHCR/R.Nuri
Σομαλοί πρόσφυγες περιμένουν σε παραλία της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα για να μεταφερθούν στο Άντεν.

ΓΕΝΕΥΗ- 18 Νοεμβρίου 2011 - Περισσότεροι από 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Υεμένη τον περασμένο μήνα με πλοιάρια διακινητών ανεβάζοντας το σύνολο των αφίξεων σε 84.656 που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για φέτος.

Οι 12.545 που έφθασαν τον Οκτώβριο αποτελούν τον υψηλότερο αριθμό αφίξεων από το Κέρας της Αφρικής μέσα σε ένα μήνα,  από τον Ιανουάριο του 2006 όταν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες άρχισε να συλλέγει στοιχεία για τα μεικτά (μεταναστευτικά και προσφυγικά) ρεύματα στην περιοχή. Όσοι κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι αναφέρουν μια σειρά από πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

23.079 από όσους έφθασαν φέτος  στην Υεμένη προέρχονται από τη Σομαλία και όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι 61.577 είναι Αιθίοπες. Μέχρι σήμερα οι αφίξεις έχουν ξεπεράσει τον αριθμό ρεκόρ των 77.000 ανθρώπων που έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι το 2009.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή στη Γενεύη ότι οι Σομαλοί πρόσφυγες αποτελούσαν την πλειονότητα των αφίξεων στην Υεμένη μεταξύ 2006 και 2008. «Όμως αυτό άλλαξε», τόνισε και πρόσθεσε ότι μετανάστες από την Αιθιοπία αποτελούν από το 2009 τη μεγαλύτερη ομάδα όσων διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. «Από το 2006 έως το 2011 ο αριθμός τους έχει εξαπλασιασθεί. Από 11.000 περίπου το 2006 πλησίασαν τις 61.000 μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου φέτος», συμπλήρωσε η Φλέμινγκ.

Με το πέρασμα των χρόνων έχουν αλλάξει και οι διαδρομές. Στην αρχή οι περισσότεροι διάπλοι γίνονταν στον Κόλπο του Άντεν, όπου το ταξίδι από τη Σομαλία προς την Υεμένη διαρκεί τρεις έως τέσσερις ημέρες. Από το 2009 αυξήθηκε η κίνηση στην Ερυθρά Θάλασσα. Εκεί, το ταξίδι από το Κέρας της Αφρικής  διαρκεί μόλις λίγες ώρες με πλοιάρια που φθάνουν στην Υεμένη όλες τις ώρες της ημέρας. Σήμερα τρία στα τέσσερα δρομολόγια που φθάνουν στην Υεμένη γίνονται στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι πρόσφυγες από τη Σομαλία αναφέρουν ως κύριες αιτίες για τη φυγή από τη χώρα τους τις συγκρούσεις, την ανασφάλεια, την ξηρασία και τον επακόλουθο λιμό. Οι περισσότεροι φθάνουν στην Υεμένη αγνοώντας τις συνθήκες έλλειψης ασφάλειας που θα αντιμετωπίσουν και που καθιστούν δύσκολη και επικίνδυνη τη συνέχιση του ταξιδιού.

Οι περισσότεροι Αιθίοπες λένε ότι άφησαν τα σπίτια τους εξαιτίας της οικονομικής ένδειας και της αδυναμίας να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Όμως, υπάρχουν ενδείξεις, ότι ορισμένοι τράπηκαν σε φυγή εξαιτίας φόβου δίωξης ή κινδύνου για τη ζωή τους.
Η έλλειψη ασφάλειας και οι συγκρούσεις σε πολλά σημεία της Υεμένης δεν επηρεάζουν μόνο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά εντείνουν τις δυσκολίες και τους κινδύνους για το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας και των συνεργαζόμενων οργανώσεων.

«Οι εταίροι μας έχουν αναγκασθεί να περιορίσουν τον αριθμό των αποστολών και αναγκάζονται να ακολουθούν μακρύτερες διαδρομές για να μεταφέρουν πρόσφυγες από τα κέντρα υποδοχής και τα κέντρα διέλευσης κατά μήκος της ακτής του Αραβικού Κόλπου στο κέντρο προσφύγων στο Καράζ, περίπου 130 χλμ. δυτικά του Άντεν», δήλωσε η Φλέμινγκ.

«Μαζί με τους εταίρους μας ενημερώνουμε όλους όσοι  βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής και διέλευσης για την κατάσταση στην Υεμένη. Ωστόσο,  πολλοί αποφασίζουν να μην περιμένουν για τη μεταφορά τους και ξεκινούν μόνοι τους με τα πόδια το ταξίδι προς  χωριά και πόλεις της Υεμένης, συχνά διασχίζοντας  περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις».

Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί επίσης για τα αυξανόμενα κρούσματα απαγωγών, εκβιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον Σομαλών και κυρίως εναντίον Αιθιόπων.

Ενώ οι Σομαλοί αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες αυτομάτως με την έλευσή τους στην Υεμένη, πολλοί Αιθίοπες μεταφέρονται εν αγνοία τους από διακινητές σε άλλα κράτη του Κόλπου ή  τους κρατούν αιχμαλώτους  για λύτρα πριν μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με την  Ύπατη Αρμοστεία. Πρόκειται συνήθως για συμμορίες διακινητών που επωφελούνται της ασθενικής παρουσίας της αστυνομίας σε κάποιες περιοχές της Υεμένης, κυρίως κατά μήκος της ακτής στην Ερυθρά Θάλασσα. Η  Ύπατη Αρμοστεία
συνεχίζει να παρέχει ιατρική, νομική βοήθεια και συμβουλευτική στα θύματα.

Αυτή τη στιγμή η Υεμένη φιλοξενεί 200.000 Σομαλούς πρόσφυγες. Επιπλέον, περίπου 445.000 πολίτες της Υεμένης έχουν εκτοπισθεί εσωτερικά σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι της συνεχίζουν να παρέχουν την απαραίτητη  προστασία και βοήθεια.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.