United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Aνθρωπιστική οργάνωση από την Υεμένη μοιράζεται με την Ατζελίνα Τζολί τα φώτα της δημοσιότητας στην τελετή απονομής του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν στη Γενεύη

04 October 2011

©UNHCR/J.Tanner
O ιδρυτής της Ένωσης για την Ανθρωπιστική Αλληλεγγύη Νάσερ Σαλίμ Αλί Αλ-Χαμάιρι κατά την ομιλία αποδοχής του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν, ενώ η Αντζελίνα Τζολί και ο Ύπατος Αρμοστής Αντόνιο Γκουτέρες παρακολουθούν προσεκτικά.

ΓΕΝΕΥΗ, 3 Οκτωβρίου 2011 - Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  Αντόνιο Γκουτέρες και η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας Ατζελίνα Τζολί απένειμαν στον ιδρυτή της Ένωσης για την Ανθρωπιστική Αλληλεγγύη το Βραβείο Προσφύγων Νανσέν 2011 το βράδυ της Δευτέρας (3 Οκτωβρίου) στη Γενεύη. Το βραβείο - που αποτελεί τη σημαντικότερη διεθνή διάκριση για εξαιρετικό έργο σε πρόσφυγες – απονεμήθηκε στον ιδρυτή και τα 290 μέλη του προσωπικού της οργάνωσης για την προσφορά σωτήριας βοήθειας σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν κάθε χρόνο στις ακτές της Υεμένης.
 
Ο κ. Γκουτέρες εξήρε την αφοσίωση του προσωπικού της οργάνωσης, που «χτενίζει» κάθε χρόνο τις ακτές της Υεμένης, σώζοντας ανθρώπους και βοηθώντας τους στη συνέχεια να βρουν ασφάλεια. «Πιστεύω ότι αξίζουν την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας» είπε.
 
Η κ. Τζολί επαίνεσε το κουράγιο των 290 μελών του προσωπικού: «Συχνά ρισκάρουν τη ζωή τους για να σωθούν άνθρωποι μέσα απ την άγρια θάλασσα και δουλεύουν κάτω από εξαιρετικά αβέβαιες και επισφαλείς συνθήκες. Η αφοσίωση τους στη σωτηρία της ζωής των προσφύγων είναι εκπληκτική.»
 
Η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάστηκε με το Συμβούλιο Προσφύγων της Νορβηγίας για την τελετή βράβευσης, προκειμένου να αναδειχθεί σε σημαντικό τηλεοπτικό γεγονός, με την προσδοκία να αφυπνισθεί το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης για τους πρόσφυγες. Η Γενική Γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων κ. Ελίζαμπεθ Ράσμουσεν είπε: «Η προσφυγική κρίση στο Κέρας της Αφρικής είναι μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται εξαιτίας του λιμού. Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων εκφράζει το θαυμασμό του για τη συνεισφορά της Ένωσης για την Ανθρωπιστική Αλληλεγγύη και τις αγόγγυστες προσπάθειες για την απάλυνση του πόνου των Σομαλών προσφύγων».

Οικοδεσπότης της τελετής ήταν ο πρώην πολιτικός και πρώην ρεπόρτερ του BBC Μάρτιν Μπελ. Στην εκδήλωση τραγούδησαν ο Κολομβιανός ροκ σταρ Χουάνες, ο Νορβηγός τραγουδιστής Σίβερτ Χόϊεν και το γυναικείο σομαλικό συγκρότημα «Sweet Rush».
 
Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό της οργάνωσης ο ιδρυτής της Νάσερ Σαλίμ Αλί Αλ-Χαμάιρι. «Ποτέ δεν περιμέναμε να παραλάβουμε βραβείο τέτοιου κύρους. Εκτιμάμε την αναγνώριση της σκληρής δουλειάς μας. Αποτελεί για εμάς κίνητρο ώστε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στην προσφορά βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται όπου κι αν είναι». Ο κ. Αλ-Χαμάιρι έκανε επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα «…να κινηθεί γρήγορα προς τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Σομαλία και την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας ώστε να διασφαλισθεί ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να χαρούν τη ζωή τους και να αισθανθούν ασφαλείς όπως άλλοι άνθρωποι σε άλλες χώρες. Έτσι δεν θα εξαναγκάζονται να παίρνουν το μεγάλο ρίσκο των ανοικτών θαλασσών». Φέτος περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Υεμένη.
 
Η Ένωση για την Ανθρωπιστική Αλληλεγγύη ιδρύθηκε από τον Αλ - Χαμάιρι το 1995, όταν αυξανόμενος αριθμός Σομαλών προσφύγων τρεπόταν σε φυγή από τη σπαρασσόμενη Σομαλία και διέσχιζε με πλοιάρια τον Κόλπο του Αντεν. Καθώς δεν υπήρχε κανενός είδους υποστηρικτική δομή στην Υεμένη, ο Αλ - Χαμάιρι αποφάσισε να δημιουργήσει μια ανθρωπιστική οργάνωση που θα βοηθά τους πρόσφυγες και την τοπική κοινωνία. Η Ύπατη Αρμοστεία στηρίζει το έργο της Ένωσης από το 1999.
Μόνο φέτος, η συνεχιζόμενη βία στη Σομαλία σε συνδυασμό με την ξηρασία ανάγκασαν περισσότερους από 18.000 Σομαλούς να τραπούν σε φυγή στην Υεμένη. Αριθμός διπλάσιος από πέρσι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας.
 
Κατά την τελετή απονομής του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν τιμήθηκε επίσης η Ατζελίνα Τζολί για τη 10ετή προσφορά της ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας και ως δυναμική υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των προσφύγων και των άλλων βιαίως εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο.
 
«Τώρα ξέρω ότι είναι η καλύτερη Πρέσβειρα Καλής Θέλησης στον τομέα της ανθρωπιστικής δράσης» είπε ο Ύπατος  Αρμοστής

Η Αντζελίνα Τζολί χρίσθηκε Πρέσβειρα  Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας στις 23 Αυγούστου 2001 και από τότε έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 40 αποστολές σε μερικές από τις πλέον απομονωμένες περιοχές του κόσμου όπου ζουν πρόσφυγες.
 
Ο κ. Γκουτέρες της πρόσφερε την ειδική χρυσή καρφίτσα που απονέμεται στο προσωπικό που έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια στην Ύπατη Αρμοστεία.
 
Παραλαμβάνοντας την καρφίτσα η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός είπε: «Είμαι ευγνώμων στις οικογένειες των προσφύγων που μου έκαναν την τιμή και μου παρείχαν το προνόμιο να περάσω τα τελευταία χρόνια μαζί τους. Έμαθα τόσα πολλά από αυτούς. Έμαθα πώς να γίνω καλύτερος άνθρωπος, καλύτερη μητέρα. Με ενέπνευσαν δείχνοντάς μου καθημερινά την αδάμαστη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος».
 
«Είναι τιμή μου να εργάζομαι για λογαριασμό των προσφύγων και προσβλέπω στα επόμενα δέκα χρόνια» είπε η Αντζελίνα Τζολί.
 
Το 2011 συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του Φρίντγιοφ Νάνσεν. Γι αυτό η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη για το βραβείο που δημιουργήθηκε το 1954 προς τιμήν του Νορβηγού εξερευνητή, επιστήμονα, διπλωμάτη και πολιτικού, ο οποίος το 1921 διορίσθηκε πρώτος Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες της Κοινωνίας των Εθνών . Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα άτομο ή οργανισμό για το εξαιρετικό έργο που έχει προσφέρει στην υπηρεσία των προσφύγων. Αποτελείται από ένα αναμνηστικό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο 100.000 δολαρίων, δωρεά των κυβερνήσεων της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Ο νικητής μπορεί να προσφέρει το χρηματικό έπαθλο σε κάποιο σκοπό της επιλογής του που να έχει σχέση με την προσφορά βοήθειας σε βιαίως εκτοπισμένους ανθρώπους.

Οπτικοακουστικό υλικό
Στην ιστοσελίδα  http://www.unhcr.org/nansenawardceremony2011/
μπορείτε να βρείτε βίντεο και φωτογραφίες από την τελετή, καθώς και συνεντεύξεις της Αντζελίνα Τζολί, του Μάρτιν Μπελ, του Χουάνες, και άλλων καλλιτεχνών.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.