United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία συνδράμει σε Τυνησία και Αίγυπτο δεκάδες χιλιάδες που εγκαταλείπουν τη Λιβύη.

28 February 2011

©REUTERS/Yannis Behrakis
Άμαχοι που διέφυγαν στην Τυνησία από τη Λιβύη λόγω της βίας περιμένουν να καταγραφούν και να περάσουν από συνέντευξη.

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Η Ύπατη Αρμοστεία συνδράμει σε Τυνησία και Αίγυπτο δεκάδες χιλιάδες που εγκαταλείπουν τη Λιβύη.

Γενεύη – Ομάδες έκτακτης ανάγκης της Ύπατης Αρμοστείας συνεργάζονται με τις αρχές της Τυνησίας και της Αιγύπτου καθώς και με ΜΚΟ για να προσφέρουν βοήθεια σε σχεδόν 100.000 ανθρώπους που διέφυγαν από τη Λιβύη λόγω της βίας την τελευταία εβδομάδα.

Το Σάββατο (26/02), η κυβέρνηση της Τυνησίας ανακοίνωσε ότι 40.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα από τις 20 Φεβρουαρίου, ενώ ακόμη 10.000 άτομα επρόκειτο να εισέλθουν στη χώρα το βράδυ του Σαββάτου (26/02). Ανάμεσά τους βρίσκονται περίπου 18.000 Τυνήσιοι, 15.000 Αιγύπτιοι, 2.500 Λίβυοι και 2.000 Κινέζοι.

Την ίδια στιγμή οι αρχές της Αιγύπτου ενημέρωσαν την Ύπατη Αρμοστεία ότι 55.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα από τις 19 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων 46.000 Αιγυπτίων, 2.100 Λίβυων και 6.900 υπηκόων τρίτων χωρών, κυρίως από την Ασία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε την Τυνησία και την Αίγυπτο στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν κάθε άνθρωπο που διαφεύγει από τη Λιβύη» είπε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί άμεσα και με γενναιοδωρία για να βοηθήσει αυτές τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική αυτή κρίση», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.  

Προχθές, Σάββατο, στην περιοχή Σαλούμ στα Αιγυπτιακά σύνορα, η Ύπατη Αρμοστεία διέσχισε την ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στα σύνορα των δύο χωρών, όπου βρήκε 75 ανθρώπους από το Σουδάν, το Μπανγκλαντές, την Ταϊλάνδη και το Πακιστάν. Δεν είχαν διαβατήρια και περίμεναν από τις πρεσβείες τους να τους παρέχουν χαρτιά και βοήθεια για το υπόλοιπο του ταξιδιού. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει συμφωνήσει με τις συνοριακές αρχές της Αιγύπτου να προσφέρει καταλύματα, κουβέρτες και φαγητό σε όσους περιμένουν ανάμεσα στα δύο συνοριακά σημεία.

Μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας μετέβησαν από την Αίγυπτο στη Λιβυκή πλευρά των συνόρων και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της αστυνομίας και του στρατού που ισχυρίζονται ότι έχουν αποστατήσει από τις κυβερνητικές δυνάμεις και βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τις αρχές της περιοχής και τους αρχηγούς των τοπικών φυλών. Η αστυνομία κανόνισε συνάντηση της Ύπατης Αρμοστείας με τους αρχηγούς των τοπικών φυλών που επισήμαναν την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια καθώς υπάρχει δραματική έλλειψη τροφίμων αλλά και ιατροφαρμακευτικού υλικού σε όλη την ανατολική επικράτεια.

Σύμφωνα με τους τοπικούς άρχοντες, οι Αφρικανοί αντιμετωπίζονται με καχυποψία στην ανατολική Λιβύη, λόγω της φημολογίας που θέλει την κυβέρνηση να προσλαμβάνει μισθοφόρους από την υποσαχάρια Αφρική. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας τόνισαν το γεγονός ότι χιλιάδες πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική βρίσκονται στη Λιβύη και είναι πολύ ευάλωτοι αυτή τη στιγμή. Οι τοπικοί άρχοντες υποσχέθηκαν να διαδώσουν την πληροφορία αυτή στις κοινότητες .

Μέχρι στιγμής κανένας πρόσφυγας καταγεγραμμένος από την Ύπατη Αρμοστεία στη Λιβύη δεν έχει περάσει τα σύνορα με την Αίγυπτο ή την Τυνησία. Η Ύπατη Αρμοστεία βρίσκεται σε επαφή με πρόσφυγες που επιλέγουν να κρατήσουν χαμηλό προφίλ και να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς λένε ότι φοβούνται τη στοχοποίησή τους, σε περίπτωση που επιχειρήσουν να φύγουν. Μέχρι τις αρχές του 2010 η Ύπατη Αρμοστεία είχε καταγράψει 8.000 πρόσφυγες και 3.000 αιτούντες άσυλο στη Λιβύη.

Το βράδυ του Σαββάτου (26/02), πτήση έκτακτης ανάγκης της Ύπατης Αρμοστείας που μετέφερε πάνω από 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για 10.000 ανθρώπους έφθασε στην Τζέρμπα της Τυνησίας. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφερθεί στα σύνορα με τη Λιβύη για να ανακουφίσει τους χιλιάδες ανθρώπους που διαφεύγουν κάθε μέρα λόγω της συνεχιζόμενης βίας.

Το Μπόινγκ 747 μετέφερε 2.000 σκηνές, 2.000 μουσαμάδες και χιλιάδες κουβέρτες, στρώματα, κουζινικά είδη και μπιτόνια βενζίνης. Οι σκηνές θα χρησιμοποιηθούν στο διαμετακομιστικό καταυλισμό που έχει στήσει η κυβέρνηση της Τυνησίας στα σύνορα. Στον καταυλισμό αυτό φιλοξενούνται νεοαφιχθέντες που περιμένουν ταξιδιωτικές οδηγίες για να συνεχίσουν. Άλλα είδη πρώτης ανάγκης θα διανεμηθούν από τον Ερυθρό Σταυρό της Τυνησίας στους νεοεισερχόμενους.

Η Ύπατη Αρμοστεία ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση της κυβέρνησης της Τυνησίας να στηρίξει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και συνεργάζεται με την κυβέρνηση, τον Ερυθρό Σταυρό της Τυνησίας και εθελοντές από την τοπική κοινότητα ήδη από την περασμένη Τρίτη (22/02).

«Οι Τυνήσιοι έρχονται από διάφορες μακρινές περιοχές για να φέρουν φαγητό, κουβέρτες και να προσφέρουν στους ανθρώπους ένα ασφαλές μέρος να μείνουν», είπε ο Αϊμάν Γκαραμπέι, ειδικός  αξιωματούχος για επείγουσες καταστάσεις της Ύπατης Αρμοστείας στη συνοριογραμμή Ρας Ατζίρ με τη Λιβύη. «Είναι εντυπωσιακό να δούμε πόσο γρήγορα η κυβέρνηση, ο Ερυθρός Σταυρός και απλοί πολίτες ανταποκρίθηκαν σε αυτήν τη κρίση», πρόσθεσε.

Εκτός από την αερομεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας η Ύπατη Αρμοστεία αγοράζει είδη πρώτης ανάγκης όπως κουβέρτες και στρώματα σε τοπικό επίπεδο στην Αίγυπτο και τη Λιβύη. Και στις δύο χώρες η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις και τοπικές ΜΚΟ για να τα διανείμει. Η Ύπατη Αρμοστεία βρίσκεται επίσης στη διαδικασία σχεδιασμού ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λιβύη.

Για δωρεές:
 
Τηλ.: 210 6726296
 
ALPHABANK 101-00-2002055436
IBΑΝ GR89 0140 1010 1010 0200 2055 436
 
EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 139/920033-95
IBAN GR95 0110 1390 0000 1399 2003 395

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.