United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Αντζελίνα Τζολί απευθύνει έκκληση να συνεχιστεί η στήριξη προς όσους εγκαταλείπουν τη Λιβύη

05 April 2011

©UNHCR/J.Tanner
Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας Αντζελίνα Τζολί συναντά Σομαλούς πρόσφυγες σε καταυλισμό κοντά στα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης.

Ρας Ατζίρ, Τυνησία - Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί ταξίδεψε το πρωί της Τρίτης (5/4) στα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης, από όπου απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για μεγαλύτερη στήριξη προς όσους εγκαταλείπουν τη Λιβύη.

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη λόγω της βίας τον τελευταίο μήνα, καταφεύγοντας σε γειτονικές χώρες, όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος, η Νιγηρία, το Τσαντ και το Σουδάν. Μόνο η Τυνησία έχει δεχτεί πάνω από το μισό πληθυσμό που έχει εγκαταλείψει τη Λιβύη ενώ έχει στήσει μια σημαντική ανθρωπιστική επιχείρηση.

«Το περίσσευμα γενναιοδωρίας του τυνησιακού λαού λέει πολλά για το μέλλον αυτής της χώρας», δήλωσε η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, δημιουργήθηκαν εγκαταστάσεις διαμετακόμισης 7 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Τυνησίας ώστε να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινό καταφύγιο. Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ξεκίνησαν τον επαναπατρισμό των μεταναστών στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής επιχείρησης απομάκρυνσης μέσω αέρος. Σήμερα, περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν επαναπατριστεί με ασφάλεια χάρη στη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ, οι αφίξεις όμως συνεχίζονται. Περίπου 11.000 υπήκοοι τρίτων χωρών περιμένουν ακόμα να μεταφερθούν στη χώρα τους.

«Η διεθνής κοινότητα έκανε καλά που στήριξε την αξιόλογη επιχείρηση αρωγής που έστησε η Τυνησία», είπε η Τζολί. «Αλλά με 2.000 ανθρώπους να περνούν ακόμα τα σύνορα σε καθημερινή βάση, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα οικονομικά αποθέματα να εξαντληθούν αλλά πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό.».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, το Ίδρυμα Τζολί-Πιττ προχώρησε σε μια σημαντική δωρεά προκειμένου να συνεχιστούν τα ανθρωπιστικά προγράμματα απομάκρυνσης Το Ίδρυμα κάλυψε τα έξοδα για την αερομεταφορά 177 ατόμων πίσω στις χώρες καταγωγής τους ενώ αγόρασε κι ένα ασθενοφόρο για να στηρίξει τις προσπάθειες της Τυνησίας να βοηθήσουν τους τραυματίες που φτάνουν από τη Λιβύη.

«Ενθαρρύνουμε και άλλους, ιδιώτες και κυβερνήσεις, να συνεχίσουν να στηρίζουν και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες στο πεδίο», τόνισε η Τζολί.

Παρόλο που την πλειοψηφία αυτών των νέων αφίξεων αποτελούν μετανάστες, υπάρχουν ακόμη περίπου 2.500 άνθρωποι από εμπόλεμες χώρες, οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και επομένως χρήζουν διεθνούς προστασίας.

«Περιμένουν εδώ με ελάχιστες ελπίδες, αβέβαιοι για το μέλλον και χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτός ο φαύλος κύκλος του εκτοπισμού πρέπει επιτέλους να σταματήσει», είπε η Τζολί.

Συνομιλώντας με ανθρώπους που εγκατέλειψαν πρόσφατα τη Λιβύη, η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας πληροφορήθηκε για τις σοβαρές συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας. Άκουσε σπαρακτικές ιστορίες για ελέγχους, παρενοχλήσεις και επιθέσεις. Απηύθυνε έκκληση για μέτρα που θα επιτρέψουν στον ΟΗΕ και σε ΜΚΟ να έχουν πρόσβαση στη Λιβύη και να μοιράσουν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Η Τζολί άκουσε επίσης δραματικές αφηγήσεις Αφρικανών από την ανατολική και υποσαχάρια Αφρική, οι οποίοι έγιναν στόχοι μέσα στη Λιβύη. Πολλοί παραμένουν κρυμμένοι σε απελπιστική κατάσταση, χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν φοβούμενοι τη βία. Η Τζολί έκανε έκκληση για τη δημιουργία ανθρωπιστικής διόδου ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση αυτών των πληθυσμών σε ασφαλή καταφύγια.

Χωρίς αυτή τη δίοδο, χιλιάδες Αφρικανοί από την ανατολική και υποσαχάρια Αφρική εγκαταλείπουν τη Λιβύη μέσω θαλάσσης, χρησιμοποιώντας πρόχειρα πλεούμενα που παρέχουν παράνομοι διακινητές. Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί άνθρωποι κατέφτασαν στο μικρό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα ενώ άλλοι εντοπίστηκαν κόντα στις ακτές της Τυνησίας. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι κάποιοι δεν κατάφεραν να επιζήσουν από αυτό το επικίνδυνο ταξίδι από τη μια άκρη της Μεσογείου στην άλλη.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.