United Nations High Commissioner for Refugees

Πρόσκληση σε Ημερίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Ρόδο

©

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011, 18.00– 21.00 «Νεστορίδειον Μέλαθρον» (Πλ. Γ. Χαρίτου)

«Και 1 πρόσφυγας πίσω σε κίνδυνο είναι πολύ»

» Περισσότερα...

Έκκληση για τους βιαίως εκτοπισμένους και ανιθαγενείς του κόσμου στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης

©UNHCR

ΓΕΝΕΥΗ, 7 Δεκεμβρίου (Υ.Α) - Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ  για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες άνοιξε σήμερα τις εργασίες της μεγαλύτερης διάσκεψης στα 60 χρόνια της Ύπατης Αρμοστείας, απευθύνοντας έκκληση για επείγουσα ενδυνάμωση του διεθνούς συστήματος που φροντίζει για τα εκατομμύρια των ανιθαγενών και βιαίως εκτοπισμένων  παγκοσμίως.

» Περισσότερα...

Οι μαθητές ενώνουν τη φωνή τους κατά του ρατσισμού-Αποτελέσματα Μαθητικού Διαγωνισμού για τους Πρόσφυγες του 2011

©UNHCR

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται ο 17ος Μαθητικός Διαγωνισμός για τους Πρόσφυγες του 2011 που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων.

» Περισσότερα...

©

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρουσιάζει μια νέα συναρπαστική εφαρμογή για Facebook και Twitter!

» Περισσότερα...

Σε πολύ υψηλά επίπεδα φέτος η μεικτή μετανάστευση στην Υεμένη

©UNHCR/R.Nuri

ΓΕΝΕΥΗ- 18 Νοεμβρίου 2011 - Περισσότεροι από 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Υεμένη τον περασμένο μήνα με πλοιάρια διακινητών ανεβάζοντας το σύνολο των αφίξεων σε 84.656 που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για φέτος.

» Περισσότερα...

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

31 October 2011

© REUTERS/Ahmad Nadeem

Στις 31 Οκτωβρίου, γύρω στις 6 π.μ., σημειώθηκε οργανωμένη επίθεση στην πόλη Κανταχάρ από βομβιστές αυτοκτονίας και σκοπευτές, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών υπαλλήλων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον τραυματισμό δύο ακόμη μελών του προσωπικού.

» Περισσότερα...

Μια Γιορτή στου Νουριάν

19 October 2011

Μια ανατρεπτική κωμωδία με θέμα τις προκαταλήψεις και την πολιτισμική συμφιλίωση που απευθύνεται σε παιδιά και νέους όλων των ηλικιών ανεβαίνει στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου «Πορεία» υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

» Περισσότερα...

Αύξηση 17% σημειώθηκε στις αιτήσεις ασύλου στα ανεπτυγμένα κράτη το πρώτο εξάμηνο του 2011

18 October 2011

©UNHCR

ΓΕΝΕΥΗ, 18 Οκτωβρίου 2011 - Κατά 17% αυξήθηκαν οι αιτήσεις ασύλου στα ανεπτυγμένα κράτη το πρώτο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που δημοσιεύτηκε σήμερα. Η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο προέρχεται από κράτη όπου μαζικοί εκτοπισμοί συνεχίζονται επί πολλά έτη.

» Περισσότερα...

Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας

14 October 2011

© Φωτογράφος: Παναγιώτης Μοσχανδρέου

Δημιουργήθηκε Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (ΥΑ), και με συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων και φορέων όπως το Αίτημα, οι Γιατροί του Κόσμου, η Διεθνής Αμνηστία, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, το Κέντρο Ημέρας «Βαβέλ», η ΜETAδραση, το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και η PRAKSIS.

» Περισσότερα...

Ανώτατη αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας ζητά βελτίωση της προστασίας των εκτοπισμένων

© UNHCR/S.Hopper

ΓΕΝΕΥΗ, 5 Οκτωβρίου - Αντιμέτωπη με κρίσεις εκτοπισμών σε πλήρη εξέλιξη σε Δυτική, Βόρεια και Ανατολική Αφρική, η Οργάνωση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να επανεξετάσει την προστασία που παρέχει στους πρόσφυγες, τους εσωτερικά εκτοπισμένους και τους ανιθαγενείς.

» Περισσότερα...

Η Ατζελίνα Τζολί κάνει έκκληση στις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες για να σωθούν ανθρώπινες ζωές στο Κέρας της Αφρικής

04 October 2011

©UNHCR/J.Tanner

ΓΕΝΕΥΗ, 4 Οκτωβρίου - Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ατζελίνα Τζολί κάλεσε την Τρίτη (4/10) τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κέρας της Αφρικής τονίζοντας ότι από αυτές εξαρτάται η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

» Περισσότερα...

Aνθρωπιστική οργάνωση από την Υεμένη μοιράζεται με την Ατζελίνα Τζολί τα φώτα της δημοσιότητας στην τελετή απονομής του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν στη Γενεύη

04 October 2011

©UNHCR/J.Tanner

ΓΕΝΕΥΗ, 3 Οκτωβρίου 2011 - Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  Αντόνιο Γκουτέρες και η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας Ατζελίνα Τζολί απένειμαν στον ιδρυτή της Ένωσης για την Ανθρωπιστική Αλληλεγγύη το Βραβείο Προσφύγων Νανσέν 2011 το βράδυ της Δευτέρας (3 Οκτωβρίου) στη Γενεύη.

» Περισσότερα...

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποιεί ότι οι εκτοπισμοί πληθυσμών πολλαπλασιάζονται και γίνονται όλο και λιγότερο προβλέψιμοι

04 October 2011

©UNHCR/J.-M.Ferre

ΓΕΝΕΥΗ, 3 Οκτωβρίου - Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί ότι το εντεινόμενα περίπλοκο διεθνές περιβάλλον δυσκολεύει την εξεύρεση λύσεων για τους περισσότερους από 43 εκατομμύρια πρόσφυγες, εσωτερικά εκτοπισμένους και ανιθαγενείς σε όλον τον κόσμο.

» Περισσότερα...

Ξεκίνησε σήμερα η ετήσια σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

03 October 2011

© UNHCR/D.Favre

Η 62η ετήσια σύνοδος  της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ξεκίνησε σήμερα, 3 Οκτωβρίου, στη Γενεύη. Η Εκτελεστική Επιτροπή, αποτελούμενη από 85 κράτη φέτος, εξετάζει διεθνή και περιφερειακά ζητήματα προστασίας προσφύγων και εγκρίνει τα ετήσια προγράμματα και τον προϋπολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας.

» Περισσότερα...

Τρία άτομα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη μετά από επίθεση εναντίον αλλοδαπών

28 September 2011

©UNHCR/K. Kehayioylou

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου  - Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισκέφτηκε τον Ρ.Α., Αφγανό αιτούντα άσυλο, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα στις 19 Σεπτεμβρίου. Ο Ρ.Α. είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, τρεις μέρες νωρίτερα, με εσωτερική αιμορραγία στο θώρακα, την κοιλιακή χώρα και την πλάτη που σύμφωνα με τη δικογραφία έγιναν με αιχμηρό αντικείμενο. Όπως όλα δείχνουν ήταν μία ακόμη επίθεση με ρατσιστικά  κίνητρα.

» Περισσότερα...

Πρόσκληση σε Ημερίδα για τον Φρίντγιοφ Νάνσεν

27 September 2011

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Κάρολου Παπούλια, το Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΠΑΔ), σε συνεργασία με τη Νοργηβική Πρεσβεία, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν σε ημερίδα με θέμα "Ο Φρίντγιοφ Νάνσεν και το Ανθρωπιστικό Έργο του κατά την Ελληνική Προσφυγική Κρίση (1922-1924)"

» Περισσότερα...

«Ακόμη και ένας είναι... πολύ» Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει στη διεθνή εκστρατεία της Υ.Α.

26 September 2011

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου – Με κεντρικό σύνθημα «Ακόμη και ένας πρόσφυγας χωρίς ελπίδα είναι πολύ», ο Γιώργος Νταλάρας, Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,  συμμετέχει στη μεγάλη διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης του Οργανισμού, με σκοπό την καλλιέργεια κλίματος αλληλεγγύης, σεβασμού και αρμονικής συνύπαρξης. 

» Περισσότερα...

Αφγανοί, νέα θύματα ρατσιστικής βίας

20 September 2011

© UNHCR/K. Kehayioylou

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου – Στη συνέχεια προχθεσινής έγγραφης καταγγελίας του Προέδρου της Κοινότητας Αφγανών στην Ελλάδα, για σειρά περιστατικών ρατσιστικών επιθέσεων από τις αρχές Αυγούστου, κλιμάκιο του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισκέφτηκε χθες το νοσοκομείο «Σωτηρία» όπου νοσηλεύεται ο Ρ. Α. σε σοβαρή κατάσταση.

» Περισσότερα...

Ύπατη Αρμοστεία: Να μπει φρένο στη ρατσιστική βία

16 September 2011

©UNHCR/J Redden

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2011 - Την περασμένη Δευτέρα (12 Σεπτ.), ο γραμματέας της Σουδανικής Κοινότητας και αιτών άσυλο στη χώρα μας από το 2004, Άνταμ Ζιάντ, δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από ομάδα πέντε ατόμων στην Καλλιθέα, την ώρα που μετέβαινε στην εργασία του. Πέραν των υβριστικών προσβολών ρατσιστικού περιεχομένου, ο Ζιάντ ξυλοκοπήθηκε στο κεφάλι και στο σώμα. Κατέθεσε μήνυση στο Α.Τ. Καλλιθέας.

» Περισσότερα...

Ανθρωπιστική Οργάνωση στην Υεμένη κερδίζει το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν 2011

13 September 2011

©SHS

ΓΕΝΕΥΗ, 13 Σεπτεμβρίου 2011 – Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανακοίνωσε σήμερα πως νικητής του φετινού Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν είναι η Ένωση για την Ανθρωπιστική Αλληλεγγύη (SHS) της Υεμένης. Το Βραβείο των 100.000 δολαρίων απονέμεται στα 290 μέλη του προσωπικού της SHS και στον ιδρυτή της, Νάσερ Σαλίμ Αλί Αλ-Χαμάιρι, για την «αφοσίωσή τους στην προσφορά σωτήριας βοήθειας σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στις ακτές της Υεμένης κάθε χρόνο», διασχίζοντας τον Κόλπο του Άντεν με πλοιάρια.

» Περισσότερα...

Επίσκεψη του Ύπατου Αρμοστή στο Μογκαντίσου: έκκληση για μαζική ανθρωπιστική βοήθεια

01 September 2011

©UNHCR/S.Modoloa

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ, Σομαλία, 1 Σεπτεμβρίου – Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει άμεσα τη βοήθεια  προς τους εκτοπισμένους Σομαλούς απηύθυνε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

» Περισσότερα...

Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

25 August 2011

© UNHCR/G.Constantine

ΑΘΗΝΑ, 25 Αυγούστου 2011 – Υπάρχουν σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται ως πολίτες κάποιας χώρας. Στα χαρτιά δεν φαίνονται να υπάρχουν πουθενά. Είναι άνθρωποι χωρίς υπηκοότητα. Είναι ανιθαγενείς.

» Περισσότερα...

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει έκκληση για ασφάλεια των υπηκόων τρίτων χωρών στη Λιβύη

22 August 2011

© UNHCR/F.Noy

ΓΕΝΕΥΗ, 22 Αυγούστου 2011 - Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε σήμερα έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση στη Λιβύη, να διασφαλίσουν την προστασία των χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν εγκλωβιστεί στην Τρίπολη και σε άλλες περιοχές εξαιτίας της συνεχιζόμενης διαμάχης.

» Περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης: Άνθρωποι που βοηθούν ανθρώπους

19 August 2011

©UNHCR/P.Moore

Υπάλληλοι ανθρωπιστικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο τιμούν τη θυσία και αφοσίωση στο καθήκον , που αποτελεί το σήμα-κατατεθέν  του έργου τους  για την ανακούφιση των ανθρώπων που υποφέρουν περισσότερο.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία κάνει λόγο για ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας σε προσφυγικό καταυλισμό της Αιθιοπίας

16 August 2011

©UNHCR/L.Padoan

ΝΤΟΛΟ ΑΝΤΟ, Αιθιοπία, 16 Αυγούστου – Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη, η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε ότι τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας σε καταυλισμό Σομαλών προσφύγων στην ανατολική Αιθιοπία έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, καθώς κατά μέσο όρο δέκα παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν καθημερινά από τον Ιούνιο, όποτε άνοιξε ο καταυλισμός.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία αναζητά πρόσθετη χρηματοδότηση 145 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στο Κέρας της Αφρικής

28 July 2011

© UNHCR/R.Gangale

ΓΕΝΕΥΗ  - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απηύθυνε στις 28 Ιουλίου έκκληση για πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να εντείνει τις προσπάθειες της για ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Αφρική και το Κέρας της Αφρικής, καθώς τα υψηλά ποσοστά υποσιτισμού και η συνεχιζόμενη βία έχουν οδηγήσει στο μαζικό εκτοπισμό μεγαλύτερου αριθμού Σομαλών, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο κι εκτός αυτής.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία τιμά την 60ή επέτειο της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες

28 July 2011

©UNHCR

ΓΕΝΕΥΗ, 28 Ιουλίου 2011 – Η Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες γιορτάζει σήμερα την 60η επέτειό της, καθώς ο αναγκαστικός εκτοπισμός γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος και καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες αγωνίζονται να φιλοξενήσουν τη μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων του κόσμου.

» Περισσότερα...

136,3 εκατ. δολάρια χρειάζονται για να σωθούν ζωές στο Κέρας της Αφρικής

11 July 2011

©UNHCR

ΓΕΝΕΥΗ, 8 Ιουλίου - Η Ύπατη Αρμοστεία (Υ.Α.) αναζητά πρόσθετη χρηματοδότηση για την ανακούφιση των Σομαλών προσφύγων στις γειτονικές χώρες Κένυα, Αιθιοπία και Τζιμπουτί εν μέσω επιδείνωσης των συνθηκών και του αυξανόμενου εκτοπισμού από τη Σομαλία.

» Περισσότερα...

Ανακοίνωση Τύπου: Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε αποστολή στην Αιθιοπία και την Κένυα

07 July 2011

© UNHCR/R.Gangale

 

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, φτάνει σήμερα (Πέμπτη, 7 Ιουλίου) στην Αιθιοπία, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης για να εποπτεύσει την επείγουσα ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε ο μαζικός εκτοπισμός εξαιτίας των συγκρούσεων, της ξηρασίας και της πείνας στη Σομαλία.

» Περισσότερα...

Ηγουμενίτσα

01 July 2011

©Mathias Depardon

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ηγουμενίτσα, όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός αλλοδαπών (μεταξύ των οποίων και ασυνόδευτα παιδιά καθώς και άτομα που ενδεχομένως έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας), ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση

» Περισσότερα...

ΜHNYMATA ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ

22 June 2011

©Yohan Valencia

ΑΘΗΝΑ – Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 19 Ιουνίου, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων η Tελετή Βράβευσης των μαθητών και μαθητριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, που διακρίθηκαν στον περσινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης των Νέων, με θέμα «Όλοι μαζί, διαφορετικοί και ίσοι, μπορούμε να ζήσουμε αρμονικά».

» Περισσότερα...

Έκθεση Ύπατης Αρμοστείας: Το 80% των προσφύγων του κόσμου σε αναπτυσσόμενες χώρες

20 June 2011

©UNHCR

ΓΕΝΕΥΗ, 20 Ιουνίου 2011 – Μεγάλη ανισορροπία όσον αφορά στη διεθνή στήριξη των ξεριζωμένων του κόσμου αποκαλύπτει έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) που  δημοσιοποιήθηκε σήμερα, με τα τέσσερα πέμπτα των προσφύγων παγκοσμίως να φιλοξενούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες – και σε μια περίοδο διογκούμενου αντι-προσφυγικού αισθήματος σε πολλές βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες.

» Περισσότερα...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 2011: Η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα

16 June 2011

©UNHCR/Tasos Katechis

ΑΘΗΝΑ – Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 60 χρόνων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που τιμάται στις 20 Ιουνίου, το Γραφείο της Υ.Α. στην Ελλάδα πραγματοποίησε σήμερα Συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ.  

» Περισσότερα...

Πρόσκληση σε Ημερίδα για τις Γυναίκες Πρόσφυγες

16 June 2011

©UNHCR/GMB Akash

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τους Πρόσφυγες,  η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σας προσκαλεί σε Ημερίδα

» Περισσότερα...

©Christian Als

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Ύπατη Αρμοστεία προγραμματίζει διάφορες εκδηλώσεις σε πολλά μέρη του κόσμου για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, να αναδείξει το δράμα των ξεριζωμένων συνανθρώπων μας και τη βοήθεια που έχουν ανάγκη. Μάθετε Περισσότερα!

» Περισσότερα...

Συνέντευξη Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας

10 June 2011

©

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  

ΑΘΗΝΑ - Με  αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) πραγματοποιεί Συνέντευξη Τύπου την

Πέμπτη, 16 Ιουνίου και ώρα 12.00  στην Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) Ακαδημίας 20

» Περισσότερα...

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

09 June 2011

©UNHCR

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων σας προσκαλούν στην Τελετή Βράβευσης των μαθητών και μαθητριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας του 2010, με θέμα «Όλοι μαζί, διαφορετικοί και ίσοι, μπορούμε να ζήσουμε αρμονικά».

» Περισσότερα...

Συνάντηση του Διευθυντή της Υ.Α. για την Ευρώπη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

30 May 2011

© Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΑΘΗΝΑ – Ο Διευθυντής του Γραφείου για την Ευρώπη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), Ντάνιελ Έντρες, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη αποστολή στην Ελλάδα, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, με το οποίο συζήτησαν την πορεία υλοποίησης του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Υ.Α. στην Ιταλία, Λόρενς Γιόλες, και ο Επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος.

» Περισσότερα...

Δήλωση του Επικεφαλής της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργου Τσαρμπόπουλου, με αφορμή την προσωρινή διακοπή λειτουργίας των γραφείων του Ελληνικού Συμβούλιου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

26 May 2011

Σε συνέχεια της «ανοιχτής επιστολής εργαζομένων» του Ελληνικού Συμβούλιου για τους Πρόσφυγες (www.gcr.gr), θα ήταν χρήσιμο να τονιστούν τα παρακάτω:

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τα κράτη να αποφεύγουν την κράτηση αιτούντων άσυλο

13 May 2011

©UNHCR/M.Edström


ΓΕΝΕΥΗ, 11 Μαΐου 2011- Φανταστείτε να έχετε φύγει κυνηγημένος από την πατρίδα σας, να έχετε επιβιώσει το δύσκολο ταξίδι της φυγής και μόλις καταφέρετε να φτάσετε σε μια νέα χώρα για να ζητήσετε άσυλο, να σας κλείνουν πίσω από τα σίδερα. Μπορεί να ακούγεται σαν το χειρότερο εφιάλτη του πρόσφυγα, δυστυχώς όμως, συμβαίνει καθημερινά σε πολλές χώρες του κόσμου.
 

» Περισσότερα...

Ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη Δυτική Λιβύη - Νέα βοήθεια φθάνει στα ανατολικά της χώρας

26 April 2011

©UNHCR/Kayal 201

Εκτιμούμε ότι, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, περίπου 30.000 Λίβυοι άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην περιοχή των Δυτικών Ορέων της Λιβύης και έχουν περάσει στη νότια Τυνησία.

» Περισσότερα...

Η διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα: Πρόοδος και προκλήσεις

13 April 2011

©UNHCR/J.Björgvinsson

ΑΘΗΝΑ – Δήλωση του Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργου Τσαρμπόπουλου, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό σύστημα ασύλου.

» Περισσότερα...

Έκκληση προς τα κράτη να σέβονται τις αρχές της διάσωσης στη θάλασσα και του καταμερισμού των ευθυνών απευθύνει η Υ.Α.

11 April 2011

©UNHCR / A. Duclos

ΓΕΝΕΥΗ – Υπό το φως της μαζικής απώλειας ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας της ανατροπής ενός πλοιαρίου προσφύγων, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.)  καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να θέσει επειγόντως σε εφαρμογή πιο αξιόπιστους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς διάσωσης στη θάλασσα.

» Περισσότερα...

Σοκαρισμένοι από την τραγωδία με το πλοιάριο των προσφύγων ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α.

07 April 2011

©Franco Lannino/ANSA

ΓΕΝΕΥΗ – Βαθιά συγκλονισμένοι δήλωσαν την Τετάρτη ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες και η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υ.Α., Αντζελίνα Ζολί για τον πνιγμό, σύμφωνα με πληροφορίες, 213 ανθρώπων στην ταραγμένη θάλασσα περίπου 60 χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Ιταλίας.

» Περισσότερα...

Η Αντζελίνα Τζολί απευθύνει έκκληση να συνεχιστεί η στήριξη προς όσους εγκαταλείπουν τη Λιβύη

05 April 2011

©UNHCR/J.Tanner

Ρας Ατζίρ, Τυνησία - Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί ταξίδεψε το πρωί της Τρίτης (5/4) στα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης, από όπου απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για μεγαλύτερη στήριξη προς όσους εγκαταλείπουν τη Λιβύη.

» Περισσότερα...

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο μειώθηκε το 2010 σχεδόν στο ήμισυ των επιπέδων του 2001

28 March 2011

©UNHCR

ΓΕΝΕΥΗ – Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες συνέχισε την πτωτική του πορεία το 2010, πέφτοντας σχεδόν στο ήμισυ των επιπέδων του 2001, στις αρχές της χιλιετίας. 

» Περισσότερα...

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός 2011 για τους πρόσφυγες με θέμα το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

21 March 2011

UNHCR/R. Arnold

ΑΘΗΝΑ – Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας με θέμα τους Πρόσφυγες διοργανώνει  για 17η συνεχή χρονιά το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων[1].

» Περισσότερα...

Η Αντζελίνα Τζολί κάνει έκκληση για μεγαλύτερη προσοχή στην επανένταξη των πρώην Αφγανών προσφύγων

03 March 2011

©UNHCR/J.Tanner

ΚΑΜΠΟΥΛ, Αφγανιστάν – Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί απηύθυνε έκκληση για περισσότερη έμφαση στην επανένταξη των επαναπατρισθέντων Αφγανών προσφύγων, ολοκληρώνοντας τη δεύτερη επίσκεψή της στη Δυτική Ασία.

» Περισσότερα...

Δήλωση του Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για την «Καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου»

03 March 2011

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, χαιρετίζει την ως άνω νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία προάγει την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση,  μέσω του Ποινικού Δικαίου, σοβαρών μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας και των εγκλημάτων που τελούνται με τέτοια κίνητρα.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία συνδράμει σε Τυνησία και Αίγυπτο δεκάδες χιλιάδες που εγκαταλείπουν τη Λιβύη.

28 February 2011

©REUTERS/Yannis Behrakis

Γενεύη – Ομάδες έκτακτης ανάγκης της Ύπατης Αρμοστείας συνεργάζονται με τις αρχές της Τυνησίας και της Αιγύπτου καθώς και με ΜΚΟ για να προσφέρουν βοήθεια σε σχεδόν 100.000 ανθρώπους που διέφυγαν από τη Λιβύη λόγω της βίας την τελευταία εβδομάδα.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κάνουν έκκληση για μαζική ανθρωπιστική επιχείρηση απεγκλωβισμού από τη Λιβύη

02 March 2011

© UNHCR / A. Duclos

Γενεύη – Επείγουσα έκκληση για μαζική ανθρωπιστική επιχείρηση απεγκλωβισμού των δεκάδων χιλιάδων Αιγυπτίων και άλλων υπηκόων τρίτων χωρών που έφυγαν από τη Λιβύη για την Τυνησία, απευθύνουν στις κυβερνήσεις ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία κάνει έκκληση για επείγουσα απομάκρυνση όσων προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη

01 March 2011

© UNHCR/A.Duclos

ΓΕΝΕΥΗ - Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζει ανησυχία για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και αλλοδαπούς που μπορεί να έχουν παγιδευτεί στη Λιβύη.

» Περισσότερα...

Ανοιχτά σύνορα για όσους εγκαταλείπουν τη Λιβύη ζητά η Ύπατη Αρμοστεία

28 February 2011

©REUTERS/Zohra Bensemra

Γενεύη – Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες καλωσορίζει τις θετικές ενδείξεις που έλαβε από την Τυνησία και την Αίγυπτο ότι θα διατηρήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για όσους εγκαταλείπουν τη Λιβύη λόγω της βίας. Δεδομένων των συνεχιζόμενων καταγγελιών για βία και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη, είναι πολύ σημαντικό όσοι εγκαταλείπουν τη χώρα να μπορέσουν να βρουν ασφάλεια.

» Περισσότερα...

Σοβαρή ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας για την ασφάλεια των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στη Λιβύη

22 February 2011

©STR New/Reuters

ΓΕΝΕΥΗ , 22 Φεβρουαρίου  - Λόγω των πρόσφατων γεγονότων στη Λιβύη, αυξάνεται η ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους αμάχους και ιδιαίτερα για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, καθώς πολλοί μπορεί να πέσουν θύματα αυτής της βίας.

» Περισσότερα...

Ο Ύπατος Αρμοστής κάνει έκκληση για βοήθεια στους Ιρακινούς πρόσφυγες

27 January 2011

©UNHCR/S.Malkawi

Γενεύη – Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση για 280 εκατομμύρια δολάρια για στήριξη στους Ιρακινούς πρόσφυγες. Το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης για τους Ιρακινούς πρόσφυγες συμπεριλαμβάνει τα σχέδια δράσης 40 διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που βοηθούν τους πρόσφυγες σε 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η Συρία, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Ιράν και οι έξι χώρες του Κόλπου.

» Περισσότερα...

Ο Ύπατος Αρμοστής καλωσορίζει τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ και κάνει έκκληση να μπει τέλος στον εκτοπισμό

24 January 2011

©UNHCR/H.Caux

ΒΑΓΔΑΤΗ – Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, ολοκλήρωσε σήμερα (Δευτέρα) την τριήμερη επίσκεψή του στο Ιράκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή του από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και για την τέταρτη επίσκεψή του ως Ύπατος Αρμοστής.

» Περισσότερα...

Συνάντηση του Περιφερειακού Αντιπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ιταλία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

24 January 2011

©

ΑΘΗΝΑ – Ο Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ιταλία (που καλύπτει και την Ελλάδα), Λώρενς Γιόλες, καθώς και ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, συναντήθηκαν σήμερα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή. Η συζήτηση...

» Περισσότερα...

Σημεία παρέμβασης του Γιώργου Τσαρμπόπουλου στη Διακομματική Επιτροπή για τη Μετανάστευση.

20 January 2011

Σημεία παρέμβασης του Γιώργου Τσαρμπόπουλου, Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων «Για τη μελέτη του μεταναστευτικού ζητήματος»

» Περισσότερα...

H Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την επιστροφή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα

19 April 2011

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση της Γερμανικής κυβέρνησης να αναστείλει για ένα χρόνο την επιστροφή αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου. Οι Γερμανικές αρχές θα αναλάβουν για το διάστημα αυτό την εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

» Περισσότερα...

H Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει το νέο νόμο για τις διαδικασίες ασύλου

19 January 2011

©Mathias Depardon

ΑΘΗΝΑ – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλωσορίζει την υιοθέτηση του νέου νόμου για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου στην Ελλάδα. Ο νέος νόμος προβλέπει τη δημιουργία Υπηρεσίας Ασύλου και ενός συστήματος υποδοχής και διαπίστωσης του «προφίλ» και των αναγκών όσων εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων που επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο. Ο νέος νόμος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα σε ένα χρόνο.

» Περισσότερα...

Καθώς τα κράτη αυξάνουν τον έλεγχο των συνόρων, η Ύπατη Αρμοστεία κάνει έκκληση να λαμβάνονται υπόψη όσοι διαφεύγουν λόγω διώξεων

07 January 2011

© UNHCR/Ketty Kehayioylou

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανησυχεί κάθε φορά που κράτη προτίθενται να λάβουν μέτρα με στόχο να αποτρέψουν την είσοδο παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών στο έδαφός τους, χωρίς ταυτόχρονα να τίθενται σε εφαρμογή συγκεκριμένες εγγυήσεις για όσους αναζητούν διεθνή προστασία. Έχουμε λάβει πολλές ερωτήσεις σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις από την Ελλάδα που αφορούν την πιθανή κατασκευή μιας περίφραξης 12 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου.

» Περισσότερα...

URL: www.unhcr.gr/nea/2011.html
copyright © 2001-2017 UNHCR - all rights reserved.