United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Συγκίνηση σε μαθητική εκδήλωση της Υ.Α για τους Πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

UNHCR/Humeyda Ok Monacha
Μεταξύ των μαθητών που ξεχώρισαν στον περσινό Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό της Υ.Α. ήταν και ο 17-χρονος Πακιστανός Ριζβάν Σαρβάρ, ο οποίος βραβεύτηκε για την προσωπική του ιστορία.

Νo.20/10             

                                                                                                            Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010 

Θεσσαλονίκη – Σε μια κατάμεστη αίθουσα - από μαθητές, παιδιά πρόσφυγες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών- πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 25 Ιουνίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η Tελετή Βράβευσης των μαθητών και μαθητριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διακρίθηκαν στον περσινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Την εκδήλωση διοργάνωσε η Υ.Α. στο πλαίσιο της  Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων (20 Ιουνίου) με την πολύτιμη αρωγή της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων και την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο της Υ.Α. από πρόσφατη αποστολή της στον Έβρο, τη Λέσβο και το κέντρο της Αθήνας αναδεικνύοντας  το επικίνδυνο ταξίδι των προσφύγων- που ήταν και το θέμα του Διαγωνισμού για το 2009.   

Χαιρέτισαν την εκδήλωση ο κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, Γενικός Γραμματέας Μακεδονίας – Θράκης εκπροσωπώντας την Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Θεοδώρα Τζάκρη,  η κ. Θάλεια Δραγώνα, Ειδική Γραμματέας Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων  Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού,  Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και  Αποκέντρωσης, καθώς και κ. Παρούλα Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ακαδημαϊκά υπεύθυνης της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής.  

Από την πλευρά της Υ.Α., ο κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου στην Ελλάδα, ευχαρίστησε μαθητές, δασκάλους και γονείς που εμπνέουν στους αυριανούς πολίτες το αίσθημα της αλληλεγγύης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. 

Στην τελετή βραβεύτηκαν 31 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα- οι περισσότεροι μάλιστα από τη Μακεδονία και τη Θράκη- που ξεχώρισαν για το ταλέντο και την ευαισθησία με τα οποία αποτύπωσαν σε ζωγραφιές, εκθέσεις, φωτογραφίες και βίντεο το δράμα των προσφύγων. «Ευαισθητοποιηθήκαμε και γυρίσαμε το βίντεό μας συνδυάζοντας ένα ποίημα του Σεφέρη με εικόνες που αντικατοπτρίζουν τον πόνο και την ταλαιπωρία των προσφύγων», ανέφερε μια μαθήτρια από τη Θεσσαλονίκη. 

Με ιδιαίτερη ευαισθησία μίλησαν και τα παιδιά πρόσφυγες από τον ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων στη Μακρινίτσα Βόλου που παρουσίασαν το δικό τους βίντεο με το μήνυμα: «Όλοι μαζί διαφορετικοί και ίσοι μπορούμε να ζήσουμε αρμονικά». «Εμείς ήρθαμε σήμερα εδώ για να μοιραστούμε μαζί σας την ελπίδα», είπε χαρακτηριστικά ένας νεαρός πρόσφυγας από το Ιράν. 

Συγκίνηση προκάλεσε ο 17-χρονος Πακιστανός που βραβεύτηκε για την προσωπική του ιστορία. Η Διευθύντρια, κ. Μάγδα Βελτσίστα, του 2ου Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ελληνικού όπου φοιτά, δήλωσε στην Υ.Α. «Δεν είναι μόνο να τα βοηθήσουμε να επιβιώσουν. Πρέπει να τα βοηθήσουμε να μάθουν να ονειρεύονται.» 

Κατά τη διάρκεια της τελετής ανακοινώθηκε επίσης η δωρεά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που φιλοξενούνται στους Ξενώνες που λειτουργεί η ΜΚΟ ARSIS στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και στη Μακρινίτσα Βόλου.

H εκδήλωση έκλεισε με το συγκρότημα «Shanti», που συνεπήρε το κοινό με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από το Αφγανιστάν και την Ινδία. Τον Υφυπουργό Προστασίας κ. Σπύρο Βούγια εκπροσώπησε ο κ. Νυφούδης, ενώ τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, εκπροσώπησε ο κ. Τουλίκας.

-Περισσότερα για την εκδήλωση. 

-Το video της Υ.Α. σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?v=tGhxjX21KHo η στο κανάλι μας www.youtube.com/unhcrgreece

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2010.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.