United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία συστήνει τη λήψη επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών ανθρωπιστικών αναγκών στην περιοχή του Έβρου

15 October 2010

Χρήστoς Αξής
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στον Έβρο, τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας συνάντησαν μια ομάδα 42 αλλοδαπών που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του ποταμού Έβρου για 15 ώρες χωρίς φαϊ και νερό

No. 37/10

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Αθήνα  - Μετά την ολοκλήρωση διήμερης αποστολής στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα του Έβρου στις 12-13 Οκτωβρίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάνει έκκληση για λήψη επειγόντων μέτρων προς αντιμετώπιση των εξαιρετικά προβληματικών συνθηκών κράτησης και της απουσίας  κατάλληλων διαδικασιών υποδοχής και διαπίστωσης των αναγκών για χιλιάδες άτομα που καταφθάνουν στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στον Έβρο, η Ύπατη Αρμοστεία διαπίστωσε ότι οι συνθήκες κράτησης των νεοεισερχομένων αλλοδαπών στο ελληνικό έδαφος έχει επιδεινωθεί σοβαρά, εξαιτίας του υπερσυνωστισμού που παρατηρείται στα υπάρχοντα κέντρα κράτησης. Άντρες, γυναίκες και παιδιά στοιβάζονται σε στενούς χώρους, με άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού. Βασικές υπηρεσίες, όπως η παροχή ενημέρωσης στους κρατουμένους, η διερμηνεία σε γλώσσα που μπορούν να κατανοήσουν, και η νομική συνδρομή για τη διαδικασία του ασύλου, απουσιάζουν τελείως.

«Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που χρήζει επείγουσας δράσης καθώς δεν είναι διαχειρίσιμη με τις υφιστάμενες διοικητικές δομές και διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους. Χρειάζεται επίσης πολιτικές κατανομής ευθυνών και αλληλεγγύης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα.

Ο αριθμός των αλλοδαπών που εισήλθαν παράτυπα μέσω του Έβρου σημείωσε φέτος κατακόρυφη αύξηση. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των τοπικών αστυνομικών αρχών, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 34.000 άτομα από τις αρχές του 2010 μέχρι τη στιγμή της επίσκεψης της Ύπατης Αρμοστείας, ενώ ήταν σχεδόν 9.000 για όλο το 2009. Στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην ελληνική πλευρά του ποταμού, 44 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2010, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερος.

Η Ύπατη Αρμοστεία στηρίζει τις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, το οποίο περιλαμβάνει και τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής στα σημεία εισόδου για τους νεοεισερχομένους, παράλληλα με άλλες δράσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και τη διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ρευμάτων.

Ωστόσο, μέχρις ότου υλοποιηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, η Ύπατη Αρμοστεία κάνει έκκληση για επείγοντα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση στην περιοχή του Έβρου, όπως:


* Διάθεση επαρκούς προσωπικού για την παροχή βασικών υπηρεσιών στους νεοεισερχομένους, όπως κοινωνική, ιατρική και ψυχολογική στήριξη και φροντίδα, διερμηνεία και νομική αρωγή, συμπληρώνοντας έτσι το έργο της αστυνομίας.

* Λήψη άμεσων μέτρων έτσι ώστε οι συνθήκες κράτησης να ανταποκρίνονται στις βασικές προδιαγραφές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Διαθέσιμες συμπληρωματικές δομές στην περιοχή θα μπορούσαν να ανακαινισθούν και διαμορφωθούν κατάλληλα, για να αντικαταστήσουν τα κρατητήρια των τμημάτων συνοριακής φύλαξης, που δεν αρμόζουν για κράτηση ατόμων.
 
* Εν γένει, μη κράτηση ασυνόδευτων παιδιών και αιτούντων άσυλο, που θα πρέπει να φιλοξενούνται σε ανοιχτές δομές.

Read in English...

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2010.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.