United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί την Ε.Ε. και τη FRONTEX να διασφαλίσουν την πρόσβαση στις διαδικασίες του ασύλου, εν μέσω κατακόρυφης μείωσης των αφίξεων στη Μεσόγειο

12 December 2010

©Λιμενικό Σώμα
Η Ελλάδα δέχτηκε 5.400 αφίξεις μέσω θαλάσσης τους πρώτους 10 μήνες του 2010 και 22.000 την αντίστοιχη περίοδο το 2009.© Λιμενικό Σώμα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Έ.Ε.), καθώς και την υπηρεσία εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. (FRONTEX), να διασφαλίσουν ότι το άσυλο στην Ευρώπη δεν απειλείται εξαιτίας της λήψης αυστηρότερων μέτρων για την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Στις προσπάθειές της για αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι μεταξύ αυτών που προσπαθούν να μπουν στην Ε.Ε. βρίσκονται και άτομα που έχουν ανάγκη τη διεθνή προστασία και κινδυνεύει η ζωή τους.
 
Η Ευρώπη αποτελεί προορισμό τόσο για μετανάστες όσο και για αιτούντες άσυλο. Οι δύο αυτές ομάδες έχουν διαφορετικούς στόχους και ανάγκες. Οι μετανάστες μπορεί να αναζητούν εργασία ή άλλες οικονομικές ευκαιρίες. Οι πρόσφυγες είναι άτομα που εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω δίωξης ή βίας – δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω εάν τα πράγματα δεν βελτιωθούν. Για αυτή την τελευταία ομάδα φροντίζει η Ύπατη Αρμοστεία στο πλαίσιο της εντολής της.

Τα στοιχεία σχετικά με τις αφίξεις μέσω θαλάσσης στην κεντρική Μεσόγειο είναι ενδεικτικά του πόσο δύσκολη έχει γίνει η κατάσταση για τους ανθρώπους που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη. Τα δύο τελευταία περίπου χρόνια, οι αφίξεις μέσω θαλάσσης στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα μειώθηκαν κατακόρυφα, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των πιο αυστηρών ελέγχων στα σύνορα, των κοινών περιπολιών και των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας, περίπου 8.800 άτομα κατέφτασαν μέσω θαλάσσης τους πρώτους 10 μήνες του 2010, σε σύγκριση με τους 32.000 την ίδια περίοδο το 2009 – μείωση της τάξης του 72,5 τοις εκατό. Η Ελλάδα δέχτηκε σχεδόν τα δύο τρίτα των αφίξεων μέσω θαλάσσης το 2010 ενώ η Ιταλία δέχτηκε περίπου το ένα τρίτο και η Μάλτα και η Κύπρος το υπόλοιπο (βλ. παρακάτω).

Η αναχαίτιση των αφίξεων μέσω θαλάσσης δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το μεταθέτει αλλού. Αυτό φαίνεται από την αντίστοιχη ραγδαία αύξηση στις χερσαίες αφίξεις μέσω του Έβρου. Τους πρώτους 10 μήνες του 2010, έφτασαν στον Έβρο 38.992 άτομα, σε σύγκριση με τους 7.574 την ίδια περίοδο πέρυσι – αύξηση της τάξης του 415 τοις εκατό.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει εκφράσει επανειλημμένως τις ανησυχίες της για την ανθρωπιστική κατάσταση όσων φτάνουν στην Ελλάδα και έχει τονίσει την ανάγκη να στηρίξει η Ε.Ε. την Ελλάδα ώστε να βελτιώσει το σύστημα ασύλου της. Ένας αιτών άσυλο που φτάνει σήμερα στην Ελλάδα έχει ελάχιστες πιθανότητες να εξεταστεί σωστά το αίτημά του για προσφυγικό καθεστώς. Πολλοί από αυτούς που φτάνουν στην Ελλάδα κρατούνται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων παιδιών και άλλων ευάλωτων περιπτώσεων. Οι περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε νομική βοήθεια ούτε σε διερμηνεία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι παράγοντες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες δεν έχουν μειωθεί. Σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα προς τους εκπρόσωπους που συμμετείχαν στην ετήσια συνάντηση για το Διάλογο του Ύπατου Αρμοστή στη Γενεύη, ο κ. Γκουτέρες απηύθυνε και πάλι έκκληση για πιο δίκαιο καταμερισμό του βάρους με τις φτωχές χώρες, οι οποίες προσφέρουν καταφύγιο σε τέσσερις στους πέντε πρόσφυγες παγκοσμίως

Η Ύπατη Αρμοστεία αναγνωρίζει την ανάγκη για διαχείριση των συνόρων, που πρέπει όμως να λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες προστασίας των προσφύγων. Οι πολιτικές ελέγχου των συνόρων που αποτρέπουν αδιακρίτως τις αφίξεις, ενθαρρύνουν όσους αναζητούν άσυλο να καταφεύγουν σε πιο επικίνδυνες οδούς σε αναζήτηση ασφάλειας. Να γιατί όλο και περισσότεροι αιτούντες άσυλο βρίσκονται  σήμερα στα  χέρια κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης.


Συμπληρωματικές πληροφορίες:

 Αφίξεις μέσω θαλάσσης ανά χώρα


   • Η Ιταλία είχε 3.400 αφίξεις μέσω θαλάσσης τους πρώτους 10 μήνες του 2010, ενώ ο αριθμός των αφίξεων για το ίδιο διάστημα το 2009 και το 2008 ήταν 8.500 και 29.500 αντίστοιχα.

 

  • Η Μάλτα είχε 30 αφίξεις από τη θάλασσα τους πρώτους 10 μήνες του 2010 και 1.500 την ίδια περίοδο το 2009. Οι αφίξεις για όλο το 2008 ήταν 2.775.

   • Η Κύπρος είχε 7 αφίξεις μέσω θαλάσσης τους πρώτους 10 μήνες του 2010, ενώ ο αριθμός των αφίξεων για το ίδιο διάστημα το 2009 και το 2008 ήταν 130 και 1.000 αντίστοιχα.


   • Η Ελλάδα είχε 5.400 αφίξεις μέσω θαλάσσης τους πρώτους 10 μήνες του 2010  και  22.000  την  ίδια  περίοδο το 2009. Οι αφίξεις για όλο το 2008 έφτασαν τις 30.050.

Αφίξεις μέσω ξηράς

   • Οι αφίξεις στην περιοχή του Έβρου έφτασαν τις 38.992 τους πρώτους 10 μήνες του 2010, σε σύγκριση με τις 7.574 την ίδια περίοδο το 2009.

 Ποσοστά αναγνώρισης προσφυγικού καθεστώτος - Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα


• Εξαιτίας των προβλημάτων στο σύστημα ασύλου της Ελλάδας, λιγότερο από το 1% όσων υποβάλλουν αίτημα για άσυλο καταφέρνουν να πάρουν προσφυγικό καθεστώς ή κάποια άλλη μορφή διεθνούς προστασίας.


• Από το 2008, πριν ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις, το 70-75% όσων έφταναν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης ζητούσαν άσυλο. Περίπου στους μισούς από αυτούς χορηγήθηκε προσφυγικό καθεστώς ή άλλη μορφή διεθνούς προστασίας.

• Περίπου το 84 % των ανθρώπων που έφτασαν στη Μάλτα μέσω θαλάσσης μεταξύ 2002 και 2010 ζήτησαν άσυλο. Περίπου το 56% από αυτούς έχουν λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα ή άλλη μορφή διεθνούς προστασίας.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2010.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.