United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, Αντζελίνα Τζολί,συναντάει επιζώντες από το σεισμό της Αϊτής

© Marco Di Lauro/UNHCR via Getty Images
Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, Αντζελίνα Τζολί, μιλάει σε ένα δεκάχρονο αγόρι από την Αϊτή που έχασε το αριστερό κάτω άκρο του στο σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

11 Φεβρουαρίου 2010


ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ, Αϊτή, 9 Φεβρουαρίου (Υ.Α.) - Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί, έφτασε την Τρίτη, στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, όπου επισκέφθηκε επιζώντες από το σεισμό και συναντήθηκε με μέλη τοπικών και διεθνών οργανώσεων.

Η Τζολί η οποία, όπως δήλωσε, μετέβη στην Αϊτή για να «ακούσει και να μάθει», επισκέφτηκε ιατρικά κέντρα και την αποστολή του ΟΗΕ. Συναντήθηκε επίσης με παιδιά σε ευάλωτη κατάσταση. Κατά την άφιξή της στην Αϊτινή πρωτεύουσα, η Τζολί ενημερώθηκε από τον Έντμοντ Μάλετ, Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για την μέχρι σήμερα κλίμακα ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και τις συνεχείς προκλήσεις.

Επισκέφτηκε επίσης το πρόγραμμα «μετρητά έναντι εργασίας» που διευθύνει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP) στην περιοχή Καρφούρ του Πορτ-ο-Πρενς και το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε Αϊτινούς να κερδίσουν κάποιο εισόδημα βοηθώντας στην ανοικοδόμηση της χώρας τους. «Είναι τόσο σημαντικό σε αυτή τη φάση να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εργαστούν για το ίδιο τους το μέλλον. Κάτι τέτοιο βοηθάει να ξαναβρούν την ελπίδα τους ενώ σέβεται την αξιοπρέπειά τους», ανέφερε η Τζολί.

Το πρόγραμμα βοηθάει περίπου 44.000 Αϊτινούς με σκοπό ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τους 400.000. Η Τζολί επιδοκίμασε τους συμμετέχοντες, οι οποίοι δήλωσαν χαρούμενοι που ανοικοδομούν τη χώρα τους, και στη συνέχεια, της τραγούδησαν για την υπερηφάνεια του λαού τους.

Στην περιοχή Σάντο της πρωτεύουσας, η Τζολί επισκέφτηκε τα παιδικά χωριά SOS, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που βοηθάει να μεγαλώνουν τα παιδιά στην ίδια τους τη χώρα. Μετά το σεισμό, η οργάνωση παρέχει επιπλέον βοήθεια σε παιδιά που ορφάνεψαν ή έχασαν επαφή με τους γονείς τους ως αποτέλεσμα της καταστροφής. Το πρόγραμμα SOS έχει ως στόχο την επανασύνδεση των παιδιών με μέλη των οικογενειών τους ενώ θα συνεχίσει να παράσχει βοήθεια σε όσα έμειναν μόνα.

Η Τζολί τούς συνεχάρη για το έργο τους και τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενθαρρύνονται οι νέες υιοθεσίες ως άμεση απάντηση στην έκτακτη αυτή κατάσταση. Η Αϊτή αντιμετώπιζε έντονο πρόβλημα εμπορίας ανθρώπων και πριν το σεισμό, οπότε πρέπει να δοθεί τώρα ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά. Θα έδινα τη μέγιστη υποστήριξη σε οργανισμούς, όπως το SOS και η UNICEF, που βοηθάνε τα παιδιά στην Αϊτή.»

H γνωστή ηθοποιός επισκέφτηκε επίσης ένα νοσοκομείο που έστησαν σε αντίσκηνα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, συνεργάτης της Ύπατης Αρμοστείας, στην κοινότητα Ντελμάς της πρωτεύουσας. «Μου προκάλεσε έκπληξη η δύναμη και το πνεύμα του Αϊτινού λαού. Παιδιά ηλικίας μόλις εννέα μηνών αντιμετώπιζαν ακρωτηριασμούς με εξαιρετική προσαρμοστικότητα. Γνώρισα ένα αγόρι 10 ετών με πρόσφατα ακρωτηριασμένο πόδι που μόλις κάθισε στο πάτωμα, άρχισε να χαχανίζει για ένα απλό βιβλίο», αποκάλυψε η Τζολί.

«Οι γιατροί αυτοί είναι εκπληκτικοί», είπε η ηθοποιός. «Για όλους τους ασθενείς που υπέστησαν ακρωτηριασμούς, υπάρχει ένας υψηλός αριθμός μελών και ζωών που οι γιατροί αυτοί κατάφεραν να σώσουν».

«Θα χρειαστούν χρόνια για να ξαναχτιστεί η χώρα», είπε η Τζολί, αφού είδε από κοντά την καταστροφή του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου. «Κάθε μέρα, ο ΟΗΕ, οι κυβερνήσεις, οι ΜΚΟ και οι τοπικές οργανώσεις παρέχουν προστασία, φαγητό, νερό, στέγη και υγειονομική περίθαλψη σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Ωστόσο, οι ανάγκες παραμένουν τεράστιες και ο εκτοπισμός μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη δεκαετία.

«Η παροχή επαρκούς στέγασης στους εκτοπισμένους είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς η επερχόμενη περίοδος των βροχών απειλεί να προστεθεί στην καταστροφή. Όλοι προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο κύμα τραγωδίας.»

Πριν από την άφιξή της στην Αϊτή, η Τζολί βρέθηκε για μια μέρα στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου επισκέφτηκε σεισμόπληκτους της Αϊτής σε τοπικό δημόσιο νοσοκομείο και γειτονικά καταφύγια. «Συγκινήθηκα με την φροντίδα των Δομινικανών γιατρών και νοσοκόμων, καθώς επίσης με τη γενναιοδωρία της τοπικής κοινωνίας που φροντίζει τους ασθενείς και τις οικογένειές τους στη φάση αυτή της αποκατάστασης», δήλωσε η Τζολί.

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2010.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.