United Nations High Commissioner for Refugees

Σημεία παρέμβασης του Γιώργου Τσαρμπόπουλου, Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα

20 December 2010

Σημεία παρέμβασης του Γιώργου Τσαρμπόπουλου, Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης,κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για την  «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα Κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών και λοιπές διατάξεις»

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία οργανώνει σεμινάριο στην Πάτρα με θέμα «Θύματα βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του Ασύλου»

14 December 2010

©UNHCR

ΑΘΗΝΑ - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαχείριση Ασύλου στην Ελλάδα», θα πραγματοποιήσει στην Πάτρα δύο σεμινάρια.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία γιορτάζει τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της, με την έκκληση να ανανεωθεί η διεθνής δέσμευση για βοήθεια στους ξεριζωμένους του κόσμου

14 December 2010

©UNHCR/K.Gaugler

ΓΕΝΕΥΗ – Για τη σημερινή 60ή επέτειο του οργανισμού, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε έκκληση για ενισχυμένη παγκόσμια δέσμευση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα νέα και ταχέως εξελισσόμενα προβλήματα εκτοπισμού και ανιθαγένειας σε όλο τον κόσμο.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί την Ε.Ε. και τη FRONTEX να διασφαλίσουν την πρόσβαση στις διαδικασίες του ασύλου, εν μέσω κατακόρυφης μείωσης των αφίξεων στη Μεσόγειο

12 December 2010

©Λιμενικό Σώμα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Έ.Ε.), καθώς και την υπηρεσία εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. (FRONTEX), να διασφαλίσουν ότι το άσυλο στην Ευρώπη δεν απειλείται εξαιτίας της λήψης αυστηρότερων μέτρων για την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Στις προσπάθειές της για αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι μεταξύ αυτών που προσπαθούν να μπουν στην Ε.Ε. βρίσκονται και άτομα που έχουν ανάγκη τη διεθνή προστασία και κινδυνεύει η ζωή τους.

» Περισσότερα...

Ύπατος Αρμοστής: η εικόνα των προσφύγων παγκοσμίως αλλάζει γρήγορα, χρειάζεται πλέον νέα προσέγγιση

08 December 2010

ΓΕΝΕΥΗ, Ελβετία, (UNHCR) - Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε την Τετάρτη για τα διογκούμενα «κενά» σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με την προστασία των εκατομμυρίων ανά τον κόσμο βιαίως εκτοπισμένων και ανιθαγενών, και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία οργανώνει σεμινάριο στο Ηράκλειο Κρήτης με θέμα «Θύματα Βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του Ασύλου»

30 November 2010

©UNHCR

ΑΘΗΝΑ - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαχείριση Ασύλου στην Ελλάδα», θα πραγματοποιήσει στο Ηράκλειο Κρήτης δύο σεμινάρια.

» Περισσότερα...

Προεδρικό Διάταγμα για τη διαδικασία αναγνώρισης σε αλλοδαπούς και ανιθαγενείς του καθεστώτος του πρόσφυγα ή δικαιούχου επικουρικής προστασίας

26 November 2010

©UNHCR/J.Björgvinsson

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα 114/2010 (ΦΕΚ Α' 195/22.11.2010), "Kαθιέρωση ενιαίας διαδικασίας αναγνώρισης σε αλλοδαπούς και ανιθαγενείς του καθεστώτος του πρόσφυγα ή δικαιούχου επικουρικής προστασίας σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 2005/85/ΕΚ του Συμβουλίου «σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές για τις διαδικασίες με τις οποίες τα κράτη μέλη χορηγούν και ανακαλούν το καθεστώς του πρόσφυγα» (L 26 /13.12.2005)".

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία οργανώνει σεμινάριο στη Λέρο με θέμα «Θύματα Βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του Ασύλου»

18 November 2010

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαχείριση Ασύλου στην Ελλάδα», θα πραγματοποιήσει στη Λέρο σεμινάριο, με θέμα «Θύματα Βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του ασύλου», το Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 16.00– 20.30, στο ξενοδοχείο «Crithoni’s Paradise Hotel», στην περιοχή Κριθώνι της Λέρου.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία οργανώνει σεμινάριο στην Κω με θέμα «Θύματα Βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του Ασύλου»

16 November 2010

©UNHCR


Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαχείριση Ασύλου στην Ελλάδα», θα πραγματοποιήσει στην Κω σεμινάριο, με θέμα «Θύματα Βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του ασύλου», την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 16.00– 20.30, στο ξενοδοχείο «Πανόραμα-Κυπριώτης», στο Ψαλίδι (Κως).

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει επείγουσα έκκληση στην Κένυα να σταματήσει την επαναπροώθηση Σομαλών προσφύγων

03 November 2010

©UNHCR

Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) κάνει έκκληση στις αρχές της Κένυας να σταματήσουν άμεσα τις επιστροφές Σομαλών από τον καταυλισμό στο Συνοριακό Σταθμό 1 που βρίσκεσαι στη Μαντέρα της Βορειοανατολικής Κένυας. Οι επιστροφές πραγματοποιούνται βάσει εντολών των τοπικών αρχών προς περισσότερους από 8.000 πρόσφυγες στον καταυλισμό να περάσουν τα σύνορα και να γυρίσουν πίσω στη Σομαλία. Χθες κάποιοι πρόσφυγες είχαν προωθηθεί στην ουδέτερη ζώνη.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί την Ε.Ε. να στηρίξει το άσυλο στην Ελλάδα

26 October 2010

©UNHCR/Ketty Kehayioylou

Ενημερωτικό Σημείωμα 26ης Οκτωβρίου 2010

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την ανάπτυξη Συνοριακών Ομάδων Ταχείας Επέμβασης της FRONTEX, της Υπηρεσίας της Ε.Ε. για τη Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων, ώστε να βοηθήσουν στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

» Περισσότερα...

Δήλωση του Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα σχετικά με την απεργία πείνας Ιρανών στα Προπύλαια

20 October 2010

@UNHCR

1.Η απεργία πείνας των Ιρανών αιτούντων άσυλο στα Προπύλαια, επτά από τους οποίους έχουν ράψει το στόμα τους, έχει ως βάση το δίκαιο αίτημά τους να εξεταστούν τα αιτήματά τους για άσυλο και να εκδοθεί οριστική απόφαση για το καθεστώς τους, με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία περί προσφύγων.

» Περισσότερα...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΜΑΝΦΡΕΝΤ ΝΟΒΑΚ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

18 October 2010

18 Οκτωβρίου 2010

 
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Μάνφρεντ Νόβακ,  Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια και κάθε άλλη βάναυση, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία,  σας προσκαλεί σε συνέντευξη Τύπου.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία συστήνει τη λήψη επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών ανθρωπιστικών αναγκών στην περιοχή του Έβρου

15 October 2010

Χρήστoς Αξής

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Αθήνα  - Μετά την ολοκλήρωση διήμερης αποστολής στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα του Έβρου στις 12-13 Οκτωβρίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάνει έκκληση για λήψη επειγόντων μέτρων προς αντιμετώπιση των εξαιρετικά προβληματικών συνθηκών κράτησης και της απουσίας  κατάλληλων διαδικασιών υποδοχής και διαπίστωσης των αναγκών για χιλιάδες άτομα που καταφθάνουν στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία οργανώνει σεμινάριο στη Χίο με θέμα «Θύματα βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του Ασύλου»

13 October 2010

©UNHCR

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαχείριση Ασύλου στην Ελλάδα», θα πραγματοποιήσει σεμινάριο, με θέμα «Θύματα Βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του ασύλου», το Σάββατο, 16 Οκτωβρίου και ώρα 17.30 – 20.30, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Χίος).

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία οργανώνει σεμινάριο στη Μυτιλήνη με θέμα «Θύματα βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του ασύλου»

12 October 2010

©UNHCR

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ - Η ΄Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαχείριση Ασύλου στην Ελλάδα», θα πραγματοποιήσει στη Μυτιλήνη εξειδικευμένο ιατρικό σεμινάριο, με θέμα «Θύματα Βασανιστηρίων – Εντοπισμός και Προστασία τους», την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου και ώρα 11.30 π.μ.- 14.30, στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο».

» Περισσότερα...

Βασανιστήρια:Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών ξεκινά διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα.

08 October 2010

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2010

Ο Μάνφρεντ Νόβακ, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, θα πραγματοποιήσει από τις 10 έως τις 20 Οκτωβρίου 2010 διερευνητική αποστολή στην Ελλάδα. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του  ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα στη χώρα.

» Περισσότερα...

Οι παρατεταμένες συρράξεις δημιουργούν νέους «παγκόσμιους προσφυγικούς πληθυσμούς», λέει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Εκτελεστική Επιτροπή

05 October 2010

Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

ΓΕΝΕΥΗ – Ο αυξανόμενος αριθμός παρατεταμένων συρράξεων δημιουργεί νέες, σχεδόν μόνιμες παγκόσμιες προσφυγικές καταστάσεις, προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες. Το φαινόμενο αυτό, είπε, επιβάλλει ευρύτερη και καλύτερη προστασία για τους 43 εκατομμύρια βίαια εκτοπισμένους ανά τον κόσμο.

» Περισσότερα...

Απονομή Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν 2010

01 October 2010

Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

Γενεύη  - Η τελετή για την απονομή του ετήσιου Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου στις 19:30, στο Bâtiment des Forces Matrices, στη Γενεύη. Η φετινή νικήτρια είναι η Βρετανίδα φωτορεπόρτερ Αλιξάντρα Φαζίνα.

» Περισσότερα...

H Ύπατη Αρμοστεία καλεί την Ελλάδα να επισπεύσει την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου

21 September 2010

©UNHCR/J.Björgvinsson

Ενημερωτικό Σημείωμα 21ης Σεπτεμβρίου 2010

Γενεύη, 21 Σεπτεμβρίου - Η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει επειγόντως την υλοποίηση της προβλεπόμενης μεταρρύθμισης στον τομέα του ασύλου, εν όψει της συνεχιζόμενης απουσίας στη χώρα ενός λειτουργικού συστήματος ασύλου, κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις για την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

» Περισσότερα...

Ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας για αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας

17 September 2010

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Αθήνα  - Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, που με τη σειρά τους πυροδοτούν καταστάσεις γενικότερης έντασης. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Άγιου Παντελεήμονα (Αθήνα), όπου οι επιθέσεις κατά αλλοδαπών και οι συμπλοκές έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη και ανεξέλεγκτη κατάσταση, που επηρεάζει όλους τους κατοίκους της περιοχής.

» Περισσότερα...

Αντζελίνα Τζολί:καθώς οι πλημμύρες υποχωρούν, μην στρέφετε την προσοχή σας μακριά από το Πακιστάν

08 September 2010

UNHCR/J. Tanner

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν – Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί, επισκέφθηκε χθες (7/9) το Πακιστάν και υπογράμμισε το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, καθώς και την ανάγκη να συνεχιστεί η βοήθεια προς τους εκτοπισμένους.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία εμφανίζεται για πρώτη φορά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

02 September 2010

©UNHCR/J.Björgvinsson

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Βέλγιο, 2 Σεπτεμβρίου (Ύ.Α.) – Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έλαβε για πρώτη φορά μέρος σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τμήματος Μείζονος Συνθέσεως (Grand Chamber) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την Ύπατη Αρμοστεία, η οποία παρενέβη ως τρίτο μέρος στην υπόθεση M.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδας , εκπροσώπησε ο Διευθυντής Διεθνούς Προστασίας, Volker Türk.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία οργανώνει σεμινάριο στη Χίο με θέμα «Θύματα βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του Ασύλου»

13 October 2010

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

ΑΘΗΝΑ - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαχείριση Ασύλου στην Ελλάδα», θα πραγματοποιήσει σεμινάριο, με θέμα «Θύματα Βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του ασύλου», το Σάββατο, 16 Οκτωβρίου και ώρα 17.30 – 20.30, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Χίος).

» Περισσότερα...

Αντζελίνα Τζολί: οι πλημμυροπαθείς του Πακιστάν χρειάζονται περισσότερη βοήθεια

01 September 2010

Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΕΝΕΥΗ - Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί, απηύθυνε έκκληση στο ευρύ κοινό να στηρίξει περισσότερο τις προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες που έχουν κατακλύσει μεγάλο μέρος του Πακιστάν.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία οργανώνει σεμινάριο στη Σάμο με θέμα «Θύματα Βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του Ασύλου»

31 August 2010

ΑΘΗΝΑ - Η ΄Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαχείριση του Ασύλου στην Ελλάδα», θα πραγματοποιήσει στη Σάμο σεμινάριο, με θέμα «Θύματα Βασανιστηρίων και προστασία τους στο πλαίσιο της Ελληνικής διαδικασίας του ασύλου», το Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.00 π.μ. – 14.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Βαθέως.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναγνωρίζει ως θετική την απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τους αιτούντες άσυλο Ιρανούς απεργούς πείνας

28 August 2010

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

ΑΘΗΝΑ - Λαμβάνοντας υπόψη τον άμεσο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των Ιρανών αιτούντων άσυλο που συνεχίζουν την απεργία πείνας μπροστά από τα Γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε χθες την ενεργοποίηση της Επιτροπής Προσφυγών για τις συσσωρευμένες αιτήσεις, που προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 81/2009, «για ανθρωπιστικούς λόγους και όλως κατ’ εξαίρεση,[…] παρά την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η ισχύουσα διαδικασία ασύλου είναι ανεφάρμοστη, αναποτελεσματική και ξεπερασμένη».

» Περισσότερα...

Δήλωση της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα σχετικά με την απεργία πείνας μπροστά από τα γραφεία της

11 August 2010

1. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στηρίζει τo δίκαιo αίτημα των Ιρανών και άλλων αιτούντων άσυλο για μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου καθώς και για την έκδοση οριστικής απόφασης σχετικά με τα αιτήματά τους, δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί περιμένουν χρόνια προκειμένου να εξεταστεί η αίτησή τους και - ανάλογα με την περίπτωσή τους- να τους χορηγηθεί το προβλεπόμενο καθεστώς διεθνούς προστασίας.

» Περισσότερα...

Ύπατη Αρμοστεία: H τεράστια κρίση στο Πακιστάν δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτή

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Πακιστάν συνεχίζει να επιδεινώνεται, καθώς τα υπερχειλισμένα ποτάμια κατευθύνονται προς το νότο, πλημμυρίζοντας νέες περιοχές και προκαλώντας περαιτέρω μαζικό εκτοπισμό. Οι επείγουσες ανάγκες εξακολουθούν να υπερβαίνουν τη δυνατότητα που έχουν οργανισμοί και αρχές προκειμένου να ανταποκριθούν. Κυρίως, ανησυχούμε ότι η κρίσιμη αυτή κατάσταση δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτή σε όλη της την έκταση από την παγκόσμια κοινότητα.

» Περισσότερα...

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας για βοήθεια ύψους 41 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες στο Πακιστάν

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010

Ισλαμαμπάντ – Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στο Πακιστάν έχουν λάβει μέχρι στιγμής έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια και καταλύματα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Ο Οργανισμός απηύθυνε έκκληση την Τετάρτη για βοήθεια ύψους 41 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες άλλων 560.000 ατόμων, που αντιστοιχούν σε 80.000 οικογένειες.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει την υπογραφή μεταβατικής νομοθεσίας για τη διαδικασία ασύλου

09 August 2010

Αθήνα - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) χαιρετίζει την υπογραφή από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, την Παρασκευή 6 Αυγούστου, Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζεται η μεταβατική διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα, μέχρις ότου θεσπιστεί νέος νόμος για το άσυλο με ίδρυση ανεξάρτητης υπηρεσίας ασύλου.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απονέμει το Βραβείο Νάνσεν 2010 στην Αλιξάντρα Φάζινα

09/07/2010
   
ΓΕΝΕΥΗ, 9 Ιουλίου 2010 – Το ετήσιο Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν θα απονεμηθεί φέτος στη Βρετανίδα φωτορεπόρτερ Αλιξάντρα Φάζινα, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Η Φάζινα βραβεύεται για την άοκνη αφοσίωση που επέδειξε αναδεικνύοντας και καταγράφοντας τις επιπτώσεις του πολέμου στις ανθρώπινες ζωές που συχνά λησμονούνται.

» Περισσότερα...

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, συνέχισε την Πέμπτη την επίσκεψή του στο νότιο Κιργιστάν

01 July 2010

@UNHCR / A. Rummery

ΤΖΑΛΑΛΑΜΠΑΝΤ, Κιργιστάν, 1η Ιουλίου (Υ.Α.) – Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, συνέχισε την Πέμπτη την επίσκεψή του στο νότιο Κιργιστάν συναντώντας πρόσφυγες και θύματα των συγκρούσεων που έχουν επιστρέψει στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, προτού γυρίσει στην πρωτεύουσα, Μπισκέκ.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί περισσότερες χώρες να υιοθετήσουν προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων

Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010

Γενεύη - Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμάει ότι τα προσεχή τρία με πέντε χρόνια, περισσότεροι από 850.000 πρόσφυγες θα χρειαστεί να μετεγκατασταθούν σε τρίτες χώρες, καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη χώρα τους αλλά ούτε και να ενταχθούν στις χώρες όπου φιλοξενούνται.

» Περισσότερα...

Δεκαέξι νεκροί στον Έβρο–Νέα τραγωδία

UNHCR / J. Björgvinsson

Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010

Αθήνα - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενημερώθηκε από τον Αστυνομικό Διευθυντή Ορεστιάδας ότι δεκαέξι άνθρωποι πνίγηκαν, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο στις 29 Ιουνίου. Έντεκα πτώματα ανασύρθηκαν στην ελληνική πλευρά του ποταμού, ενώ τα υπόλοιπα πέντε εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές. Εκτιμάται ότι η πλειονότητα είναι Σομαλοί, συμπεριλαμβανομένων τριών γυναικών.

» Περισσότερα...

Έκκληση από τον Ύπατο Αρμοστή να συνεχιστεί η βοήθεια προς τους εκτοπισμένους του Κιργιστάν

Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

Ος, Κιργιστάν - Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην ξεχάσει τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που βρίσκονται στη δυσχερή θέση να πρέπει να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να ξεπεράσουν τα τραύματα που άφησε η βία που ξέσπασε στα μέσα Ιουνίου στο Ος και στη γύρω περιοχή, στο νότιο Κιργιστάν.

» Περισσότερα...

Συγκίνηση σε μαθητική εκδήλωση της Υ.Α για τους Πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

UNHCR/Humeyda Ok Monacha

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010
 
 
Θεσσαλονίκη – Σε μια κατάμεστη αίθουσα - από μαθητές, παιδιά πρόσφυγες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών- πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 25 Ιουνίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η Tελετή Βράβευσης των μαθητών και μαθητριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διακρίθηκαν στον περσινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Την εκδήλωση διοργάνωσε η Υ.Α. στο πλαίσιο της  Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων (20 Ιουνίου) με την πολύτιμη αρωγή της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων και την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

» Περισσότερα...

Η Υ.Α. ξεκινά τη διανομή βοήθειας τη στιγμή που οι πρόσφυγες στο Ουζμπεκιστάν ξεπερνούν τις 100.000

25 June 2010

ΑΝΤΙΤΖΑΝ, Ουζμπεκιστάν, 21 Ιουνίου (Υ.Α.) – Ξεκίνησε στο Ουζμπεκιστάν η διανομή βοήθειας της Υ.Α. στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν αυτόν τον μήνα τις νότιες περιοχές του γειτονικού Κιργιστάν εξαιτίας της βίας. Η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν εκτιμά πως περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα από τις 10 Ιουνίου.

» Περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ–ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

21 June 2010

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων σας προσκαλούν στην Τελετή Βράβευσης των μαθητών και μαθητριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας του 2009. Η τελετή αυτή πραγματοποιείται χάρη στην πολύτιμη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και σε συνεργασία με την έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

» Περισσότερα...

Υ.Α.: Η πρώτη αερομεταφορά με ανθρωπιστική βοήθεια για 15.000 ανθρώπους καταφτάνει στο Ος

© Reuters/S.Zhumatov

Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

Το πρωί (τοπική ώρα) της 20ης Ιουνίου, έφτασε στην πόλη Ος του Κιργιστάν, το πρώτο αεροπλάνο με σκηνές και είδη αρωγής της Υ.Α. (εκτός ειδών διατροφής). Μία δεύτερη πτήση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.

» Περισσότερα...

Τους 300.000 έφτασαν οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό του Κιργιστάν

Γενεύη, Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Περίπου 300.000 άνθρωποι εκτιμάται σήμερα ότι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό του Κιργιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μεταβατική Κυβέρνηση του Κιργιστάν και μη κυβερνητικές οργανώσεις στην περιοχή. Παρότι πολλοί από αυτούς έχουν βρει καταφύγιο σε συγγενείς και κοινότητες που τους φιλοξενούν, εκτιμάται επίσης πως τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι χρειάζονται κατάλυμα. Οι αρχές του Κιργιστάν, οι οποίες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τον νόμο και την τάξη, δηλώνουν πως περίπου 180 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 1.900 έχουν τραυματιστεί.

» Περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – 20 Ιουνίου Διεθνής Εκστρατεία «Μου στέρησαν την Πατρίδα αλλά δεν μπορούν να μου στερήσουν το Μέλλον»,Συνέντευξη Τύπου και παρουσίαση βίντεο για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα

17 June 2010

ΑΘΗΝΑ – Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται στις 20 Ιουνίου, και φέτος έχει θέμα την «Πατρίδα», σε αναγνώριση των δοκιμασιών που αντιμετωπίζουν πάνω από 43 εκατομμύρια ξεριζωμένοι σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) πραγματοποίησε χθες Συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ.

» Περισσότερα...

Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις 2009:Το 2009 ήταν «η χειρότερη χρονιά» για τον εθελοντικό επαναπατρισμό εδώ και δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή

15 June 2010

 

 

Τα 43.3 εκατομμύρια έφτασαν οι βίαια ξεριζωμένοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο στα τέλη του 2009, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Υ.Α. «Παγκόσμιες Τάσεις 2009» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εκτοπισμένων εξαιτίας συρράξεων και διώξεων από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των προσφύγων που επέστρεψαν εθελοντικά στην πατρίδα τους έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι ετών.

» Περισσότερα...

Ύπατη Αρμοστεία: μεγαλύτερη προσοχή για τα παιδιά από το Αφγανιστάν

Γενεύη, Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Όλο και περισσότερα παιδιά από το Αφγανιστάν ξεκινούν το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη, χωρίς τους γονείς τους και  εκτεθειμένα σε κινδύνους και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η έκθεση περιλαμβάνει συστάσεις προς τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του πολύπλοκου αυτού ζητήματος.

» Περισσότερα...

Συνέντευξη Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων Παρουσίαση βίντεο για την Ελλάδα

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΑΘΗΝΑ - Με  αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πραγματοποιεί Συνέντευξη Τύπου την  Τετάρτη, 16 Ιουνίου και ώρα 12.00 στην Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), Ακαδημίας 20

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί για την επιδείνωση της κατάστασης στη Σομαλία

13 May 2010

ΓΕΝΕΥΗ - Εν όψει της ταχύτατα επιδεινούμενης κατάστασης και του αυξανόμενου εκτοπισμού στη Σομαλία, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναζητάει επιπλέον χρηματοδότηση για να βελτιώσει την κατάσταση των Σομαλών προσφύγων στη γειτονική Κένυα, Υεμένη, Αιθιοπία και Τζιμπουτί, αλλά και όσων έχουν βιαίως εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.

» Περισσότερα...

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός 2010 για τους Πρόσφυγες.

26 Απριλίου 2010

«Όλοι μαζί, διαφορετικοί και ίσοι μπορούμε να ζήσουμε αρμονικά»

Συμμετοχές μέχρι 31 Μαΐου

  ΑΘΗΝΑ – Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας με θέμα τους Πρόσφυγες διοργανώνει  για 16η συνεχή χρονιά το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων[1], με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου. Ο διαγωνισμός, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου, κοινοποιείται ήδη σε όλα τα σχολεία της χώρας με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας.

» Περισσότερα...

Δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες για την ανανέωση της θητείας του ως Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

© UNHCR/B.Bannon

Γενεύη, Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Με σεμνότητα αποδέχομαι τη σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να ανανεωθεί η θητεία μου στη θέση του Ύπατου Αρμοστή για πέντε ακόμα χρόνια. Είναι προνόμιο και τιμή μου να συνεχίσω να αφιερώνω τη ζωή μου βοηθώντας έναν από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του κόσμου.

» Περισσότερα...

Η Αντζελίνα Τζολί κάνει έκκληση για την ασφάλεια των αμάχων στην πρωτεύουσα της Σομαλίας

© UNHCR/M.Sheikh Nor

Γενεύη, Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τη ζωή και την ασφάλεια χιλιάδων εκτοπισμένων που έχουν παγιδευτεί στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

» Περισσότερα...

Η Αντζελίνα Τζολί συναντά στη Βοσνία οικογένειες εκτοπισμένων που προσπαθούν ακόμα να βρουν ένα σπίτι

© UNHCR/Aziz

Τρίτη, 6 Απριλίου 2010

Σαράγεβο - Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί, επισκέφθηκε τη Δευτέρα (5/4), μαζί με τον σύντροφό της Μπραντ Πιτ, εσωτερικά εκτοπισμένους και επαναπατριζόμενους στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Το ταξίδι της Τζολί γίνεται 14 χρόνια έπειτα από το τέλος του πολέμου που ρήμαξε αυτή τη βαλκανική χώρα. Η γνωστή ηθοποιός έκανε ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα της τελευταίας της ταινίας ώστε να προβάλει τη δεινή θέση 113.000 Βόσνιων εκτοπισμένων από τα σπίτια τους και 7.000 προσφύγων από την Κροατία, πολλοί από τους οποίους ζουν σε συλλογικά κέντρα, συχνά κάτω από άθλιες συνθήκες.

» Περισσότερα...

Μεγάλες αποκλίσεις στις διαδικασίες ασύλου στην Ε.Ε.αποκαλύπτει έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας

31 March 2010

Βρυξέλλες – H  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A.) πραγματοποίησε αναλυτική έρευνα σε 12 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), σύμφωνα με την οποία υπάρχουν πολλές αποκλίσεις στον τρόπο αξιολόγησης των αιτημάτων ασύλου. Η Υ.Α. κάνει έκκληση για λήψη πρακτικών μέτρων και τροποποιήσεων στην κοινοτική νομοθεσία ώστε να διασφαλιστούν δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου σε όλη την Ε.Ε. Η έρευνα της Υ.Α. με τίτλο «Βελτιώνοντας τις Διαδικασίες Ασύλου» παρουσιάστηκε την προηγούμενη Πέμπτη (25/3) στις Βρυξέλλες.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατο 15χρονου Αφγανού από έκρηξη βόμβας

© / UNHCR / R. Arnold

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΑΘΗΝΑ - Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το θάνατο ενός 15χρονου αγοριού από το Αφγανιστάν, όταν εξερράγη βόμβα έξω από την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων στα Πατήσια, αργά το βράδυ της Κυριακής. Η έκρηξη τραυμάτισε τη 10χρονη αδερφή του αγοριού και τη μητέρα τους. Η Αστυνομία ερευνά το σημείο της έκρηξης για στοιχεία, διερευνώντας όλες τις πιθανότητες που συνδέονται με το περιστατικό.

» Περισσότερα...

Χαιρετισμός του Επικεφαλής του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Γιώργου Τσαρμπόπουλου, για την εκδήλωση με θέμα "Προσφυγιάς Αφηγήσεις",που διοργάνωσε στις 5 Μαίου στη Μυτιλήνη η Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων "Villa Azzadi".

25 March 2010

Αγαπητοί φίλοι,

Θά θελα νάμαι κοντά σας απόψε, μέσα στη ζεστή αγκαλιά της “Villa Azadi”. Μιάαγκαλιά-καταφύγιο για παιδιά πρόσφυγες, που φτάνουν στην Ελλάδα μετά από τηνοδύσσεια του ξεριζωμού και της περιπλάνησης, παιδιά που κινδυνεύουν στη χώρατους από διώξεις, γενικευμένη βία, πόλεμο.

» Περισσότερα...

Μύθος η αύξηση των αιτούντων άσυλο στον βιομηχανικό κόσμο,σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή

Φωτογράφος: Γιώργος Μουτάφης

Γενεύη, Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Σταθερός παρέμεινε α συνολικός αριθμός αιτούντων άσυλο στις βιομηχανικές χώρες το 2009, σύμφωνα με στατιστική έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σχετικά με τα επίπεδα και τις τάσεις ασύλου στις βιομηχανικές χώρες.

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει βαθιά θλίψη για τους θανάτους ανοικτά της Σάμου

Φωτογράφος: Γιώργος Μουτάφης

12 Φεβρουαρίου 2010

ΑΘΗΝΑ – Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, η προσπάθεια διάσωσης που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης με τη συμμετοχή της τοπικής ακτοφυλακής και ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα κατέληξε στον εντοπισμό οκτώ νεκρών – έξι αντρών, μιας γυναίκας και ενός οκτάχρονου κοριτσιού.

» Περισσότερα...

«Η ανάγκη για μια μακρόπνοη συλλογική στρατηγική ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό είναι σήμερα εντονότερη από ποτέ»

© UNHCR/ Καίτη Κεχαγιόγλου

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

«Η ανάγκη για μια μακρόπνοη συλλογική στρατηγική ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό είναι σήμερα εντονότερη από ποτέ»
 
Συνάντηση της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης των Νέων στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.),παρουσία της Ειδικής Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, κ. Θάλειας Δραγώνα και του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς, κ. Γιάννου Λιβανού

ΑΘΗΝΑ - Η αναγκαιότητα σχεδιασμού μιας συνολικής, συλλογικής και μακρόχρονης στρατηγικής για την εξοικείωση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των νέων γενικότερα με τη διαφορετικότητα, αλλά και για την καταπολέμηση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης των Νέων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Γραφεία της Υ.Α. στην Ελλάδα.

» Περισσότερα...

Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, Αντζελίνα Τζολί,συναντάει επιζώντες από το σεισμό της Αϊτής

© Marco Di Lauro/UNHCR via Getty Images

11 Φεβρουαρίου 2010


ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ, Αϊτή, 9 Φεβρουαρίου (Υ.Α.) - Η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί, έφτασε την Τρίτη, στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, όπου επισκέφθηκε επιζώντες από το σεισμό και συναντήθηκε με μέλη τοπικών και διεθνών οργανώσεων.

» Περισσότερα...

[20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ] Στον Επικεφαλής του Ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες.

© UNHCR/Κ. Κεχαγιόγλου

29 Ιανουαρίου 2010
 
[20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ] Στον Επικεφαλής του Ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες.Διάλογος με τους μετανάστες και όχι μισαλλοδοξία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

ΘΕΤΙΚΑ χαρακτηρίζει τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών, ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Για την γκετοποίηση του κέντρου της Αθήνας υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν κοινωνικές παρεμβάσεις και συνιστά στους πολίτες διάλογο με τους μετανάστες και όχι μισαλλοδοξία.

» Περισσότερα...

«Στόχος, να στηρίξουμε την Ελλάδα»Για τις αλλαγές στο μεταναστευτικό μίλησε στην «Κ» ο Ύπατος Αρμοστής κ. Αντόνιο Γκουτέρες

©UNHCR

21 Ιανουαρίου 2010

Συνέντευξη στη Μαρια Δεληθαναση

Την υποστήριξη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε μια περίοδο «πολύ σημαντικής πολιτικής αλλαγής για την Ελλάδα» ήρθε να προσφέρει ο ύπατος αρμοστής κ. Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη χώρα που ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι. Ο τέως πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1996-2002) και ύπατος αρμοστής για τους Πρόσφυγες από το 2005, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, τους εμπλεκόμενους υπουργούς (Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, υφ. Υγείας) και τις οργανώσεις που ασχολούνται με πρόσφυγες. Χθες μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ραγκούση, ο υπ. Εσωτερικών δήλωσε: «Το μήνυμα είναι σαφές. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει μέσα από αλλαγές, οι οποίες θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας και ισότιμης ένταξης των νομίμων μεταναστών στο κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας».

» Περισσότερα...

Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει το Σχέδιο Νόμου για τα Πολιτικά Δικαιώματα και την Ιθαγένεια Αλλοδαπών

13 January 2010

ΑΘΗΝΑ - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) χαιρετίζει το Σχέδιο Νόμου του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την "Πολιτική συμμετοχή ομογενών αλλοδαπών και υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα".

» Περισσότερα...

URL: www.unhcr.gr/nea/2010.html
copyright © 2001-2017 UNHCR - all rights reserved.