United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Οργή στην Ύπατη Αρμοστεία για τη δολοφονία υπαλλήλου της στο Πακιστάν

No 09/31

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Αντόνιο Γκουτέρρες εξέφρασε την οργή του για τη δολοφονία υπαλλήλου της Υ.Α. σε καταυλισμό λίγο έξω από την πόλη Πεσαβάρ στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Ο Zill-e Usman πυροβολήθηκε από άγνωστους ενόπλους στον καταυλισμό Κούτσα Γκάρι στα όρια της ομοσπονδιακά διοικούμενης περιοχής των φυλών (F.A.T.A.) της Βορειοδυτικής Συνοριακής Επαρχίας, το πρωί της 16ης Ιουλίου. Άλλος ένας υπάλληλος της Υ.Α. τραυματίστηκε κατά το επεισόδιο αλλά βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο της περιοχής.

Σκοτώθηκε επίσης, ένας φρουρός που εργαζόταν στην Ειδική Αρμοστεία για τους Αφγανούς Πρόσφυγες, μία οργάνωση χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις με πέντε ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά του θύματος καθώς περπατούσε από το γραφείο του καταυλισμού στο αυτοκίνητό του ύστερα από μία επίσκεψη ρουτίνας στο χώρο.

«Τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του Zill-e Usman» είπε ο Γκουτέρρες, σημειώνοντας ότι το θύμα αφήνει πίσω του σύζυγο και τέσσερα παιδιά. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για επιθέσεις ενάντια σε όσους εργάζονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στην προστασία και τη φροντίδα των πιο ευάλωτων ανθρώπων». Ο κ. Γκουτέρρες έκανε έκκληση στις κάθε είδους ένοπλες δυνάμεις να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά ανθρωπιστικών υπαλλήλων που έχουν ως αποστολή να παρέχουν προστασία και βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Υπάλληλοι του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη για να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του συναδέλφου τους.

Πρόκειται για τον τρίτο θάνατο μέλους της Υ.Α. στο Πακιστάν μέσα σε έξι μήνες. Στις 9 Ιουνίου, ο Aleksandar Vorkapic, σκοτώθηκε στο βομβαρδισμό του ξενοδοχείου Pearl Continental στην Πεσαβάρ ενώ στις 2 Φεβρουαρίου, ο Syed Hashim, οδηγός στην Υ.Α., σκοτώθηκε κατά την απαγωγή του John Solecki, επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Κέτα που αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Ο Zill-e Usman, 59 ετών, υπήρξε ένα πολύ σεβαστό μέλος της τοπικής κοινωνίας και ένας από τους ανώτερους υπαλλήλους της Υ.Α. στο Πακιστάν. Ξεκίνησε να εργάζεται στο γραφείο της Υ.Α. στο Πεσαβάρ το 1984. Αυτή την περίοδο εργαζόταν για τον επαναπατρισμό εκτοπισμένων λόγω συγκρούσεων που ξέσπασαν τον Αύγουστο του 2008 στις περιοχές των φυλών του Πακιστάν.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρέχει βοήθεια σε περίπου δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους λόγω των πρόσφατων συμπλοκών στις περιοχές γύρω από την Κοιλάδα του Σουάτ οι οποίοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Βορειοδυτική Συνοριακή Επαρχία. «Είναι απαράδεκτο, εργαζόμενοι για ανθρωπιστικούς σκοπούς που προσφέρουν με ανιδιοτέλεια, ζωτικής σημασίας έργο να δέχονται τέτοιου είδους επιθέσεις» είπε ο κ. Γκουτέρρες. «Καλούμε όλες τις ένοπλες δυνάμεις να δείξουν σεβασμό για τους συμπατριώτες τους, για τους αθώους αμάχους αλλά και για όλους τους ανθρωπιστικούς υπάλλήλους που προσφέρουν βοήθεια για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.»

Δήλωση του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για τη δολοφονία υπαλλήλου του ΟΗΕ στο Πακιστάν

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2009.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.