United Nations High Commissioner for Refugees
  • Μέγεθος Κειμένου  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Εκτύπωση Εκτύπωση
  • Στείλτε το με e-mail Στείλτε το με e-mail
E-mail παραλήπτη *
Το Όνομα σας *
Το e-mail σας *
Μήνυμα
Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *. Οι πληροφορίες που εισάγονται δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή διαφημιστικών η άλλων e-mail, χωρίς προηγούμενη έγκρισή σας, ούτε θα δοθούν σε τρίτους.

Η Ελλάδα πασχίζει να αντιμετωπίσει την πρόκληση των μεικτών μεταναστευτικών ρευμάτων

20/01/2009

ΜΥΤΙΛΗΝΗ, Ελλάδα, 19 Ιανουαρίου (Υ.Α.) –Ο αριθμός των μεταναστών και αιτούντων άσυλο που έφτασαν παράνομα πέρυσι στη Λέσβο από τα απέναντι τουρκικά παράλια, και συνελήφθησαν, άγγιξε τους 13.252, παραπάνω από το διπλάσιο σε σύγκριση με τους 6.147 το 2007. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και χιλιάδες παιδιά.

Αύξηση στον αριθμό των συλλήψεων έχει επίσης καταγραφεί σε πολλά άλλα νησιά του Αιγαίου – περίπου 70.000 συλλήψεις σημειώθηκαν πανελλαδικά τους πρώτους εφτά μήνες του 2008, σε σύγκριση με 60.000 συλλήψεις την ίδια περίοδο του 2007 και 40.000 όλο το 2005. Πρόκειται για μία τάση που έχει επιβαρύνει σημαντικά τις υποδομές των ελληνικών νησιών.

«Η Λέσβος αποτελεί τη σημαντικότερη πύλη εισόδου [αναφορικά με τον αριθμό αφίξεων] για τους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες», είπε στην Ύπατη Αρμοστεία ο Παύλος Βογιατζής, Νομάρχης Λέσβου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της Ύπατης Αρμοστείας στο νησί στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Ο Νομάρχης αναφερόταν στους αποφασισμένους εκείνους ανθρώπους που διασχίζουν το σύντομο αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα από την Τουρκία, με σκουριασμένες βάρκες ή φουσκωτά. Κάποιοι ξεκινούν νύχτα ή με άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ πέρυσι τουλάχιστον 61 άτομα πέθαναν ή χάθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού- σε σύγκριση με περίπου 160 άτομα το 2007.

Παρ’ όλο που πολλοί είναι οικονομικοί μετανάστες, ένας σημαντικός αριθμός αυτών που φτάνουν στις ελληνικές ακτές είναι άνθρωποι που χρειάζονται τη διεθνή προστασία, καθώς έχουν τραπεί σε φυγή από τις πατρίδες τους, λόγω συγκρούσεων ή διώξεων. Ελάχιστοι είναι αυτοί που κάνουν αίτηση για άσυλο στο σημείο άφιξης. Στη Λέσβο το 2008 ήταν μόλις 25.

«Δεν υποβάλουν αίτηση εδώ για πολλούς λόγους. Είτε θέλουν να πάνε στην Αθήνα, είτε σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε.», εξηγεί ο Παναγιώτης Σαμαράς, Διοικητής στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λέσβου, προσθέτοντας πως πολλοί επιθυμούν να αποφύγουν το ελληνικό σύστημα ασύλου, καθώς σε περίπτωση που αργότερα εντοπιστούν σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε, μπορεί να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα για την επεξεργασία του αιτήματός τους.

Όλοι όσοι εντοπίζονται στην Λέσβο κρατούνται και τους δίνεται εντολή απέλασης (ανεξάρτητα από το εάν χρειάζονται προστασία ή όχι), αλλά σπάνια αυτή η εντολή εκτελείται. Όσοι κάνουν αίτηση για άσυλο στη Λέσβο μένουν περισσότερο καιρό υπό κράτηση, αλλά όλοι εν τέλει μετακινούνται στην Αθήνα, όπου υποβάλλεται το 95% των αιτήσεων για άσυλο.

Ωστόσο, στη Λέσβο υπάρχει μόνο ένα κέντρο κράτησης, στην Παγανή, κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού, το οποίο έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό αφίξεων. Η χωρητικότητά του είναι για 280 άτομα. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε αποστολή της Ύπατης Αρμοστείας στα τέλη Νοεμβρίου υπήρχαν 990 άτομα, ενώ υπάρχει ξεχωριστό ανοιχτό κέντρο για ασυνόδευτους ανηλίκους στην Αγιάσο το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 96 παιδιά.

Άντρες, γυναίκες και παιδιά κρατούνται στη Λέσβο για εβδομάδες και σε ορισμένες περιπτώσεις μήνες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Εκτός από το θέμα του σοβαρού υπερ-συνωστισμού, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλοι παράγοντες λένε πως υπάρχει καταπάτηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων στην Παγανή, καθώς δεν προαυλίζονται καθημερινά. Οι αρχές λένε πως το προσωπικό δεν επαρκεί για να επιβλέπει τους κρατουμένους και στον προαύλιο χώρο.

Κριτική ασκείται επίσης και για τις ανεπαρκείς υποδομές υγιεινής, καθώς 150 άτομα περίπου πρέπει να μοιράζονται ένα μπάνιο και μία τουαλέτα. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος επιδημιών και ασθενειών είναι, όπως λένε, πολύ υψηλός. Επιπλέον, υπάρχει μόνο ένας γιατρός διαθέσιμος για επείγοντα περιστατικά.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει επανειλημμένα κάνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να κλείσουν το κέντρο στην Παγανή και να ανοίξουν νέες εγκαταστάσεις οι οποίες θα τηρούν τα ελάχιστα διεθνή πρότυπα που απαιτούνται για τα κέντρα κράτησης. Οι αρχές αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα.

«Η Παγανή ήταν κατάλληλη πριν από δύο χρόνια, είναι όμως σαφώς ανεπαρκής μετά τη δραστική αύξηση στις αφίξεις», τονίζει ο Νομάρχης Λέσβου, κ. Βογιατζής. «Έχουμε λάβει το πράσινο φως για ένα νέο κέντρο κράτησης για 1.000 άτομα, το οποίο όμως δεν θα είναι έτοιμο για τουλάχιστον 18 μήνες ακόμα».

Ο Νομάρχης είπε πως εξετάζει πιθανές μεσοπρόθεσμες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης μεταφοράς κάποιων ανθρώπων σε προσωρινό κατάλυμα, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην Παγανή – εξαιτίας της οποίας τον περασμένο Ιούνιο έγιναν διαδηλώσεις, απεργίες πείνας και απειλές αυτοκτονίας από κρατούμενους. Λίγο αργότερα οι αρχές του νησιού ανακοίνωσαν τη δημιουργία ειδικού κέντρου για ανηλίκους στο γραφικό χωριό της Αγιάσου.

Η ίδρυση του ανοιχτού κέντρου 35 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης αποτελεί θετική εξέλιξη. Από τους 13.252 ανθρώπους που κρατήθηκαν πέρυσι στη Λέσβο, 3.649 ήταν ανήλικοι, πολλοί εκ των οποίων ασυνόδευτοι.

Τα παιδιά μπορούν να διαμένουν στο κέντρο για όσο καιρό χρειαστεί. Όταν η Υ.Α. επισκέφθηκε το κέντρο στα τέλη του προηγούμενου έτους, ένας μικρός αριθμός παιδιών έμενε ήδη εκεί για τέσσερις μήνες. Πολλοί έχουν συγγενείς σε χώρες μετεγκατάστασης όπως στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας δικηγόρος του κέντρου διερευνά τρόπους επανένωσης με τους δικούς τους.

Το πρόβλημα ωστόσο των παράνομων μικτών μεταναστευτικών ρευμάτων στην Ελλάδα δεν αναμένεται να αμβλυνθεί μέσα στο 2009, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναβαθμίσει τις υποδομές της χώρας για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη εισροή. Επιπλέον, η κατάσταση στην Παγανή επαναλαμβάνεται και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως στη γειτονική Σάμο, όπου ένα νέο κέντρο κράτησης φιλοξενεί αριθμό ατόμων παραπάνω από το διπλάσιο της χωρητικότητάς του, που ανέρχεται στα 300 άτομα.

Στο λιμάνι της Πάτρας, σημείο εξόδου από τη χώρα, χιλιάδες άνθρωποι από την Κεντρική Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή μένουν σε καλύβες φτιαγμένες από σκουπίδια, χαρτόνια και πλαστικό. Πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρέπειά αυτών των ανθρώπων μέσα από καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Από Καίτη Κεχαγιόγλου

Μυτιλήνη, Ελλάδα

« Επιστροφή

URL: www.unhcr.gr/nea/2009.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.